Πληροφορίες μάθε τη πόλη

info

Οδηγός Βρείτε ότι χρειάζεστε

kavalacity

Εκδηλώσεις ότι "παίζει" στη πόλη

evcal


Εκτύπωση

Ναυτικό Μουσείο Καβάλας

Συγγραφέας: nmkav.gr/.... Δημοσίευση στη κατηγορία Μουσεία

pioneer-011Η αρχαιότερη παραλιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας είναι η Καβάλα. Τα ίχνη της χάνονται στα βάθη της προϊστορίας καθώς οι επίσημες καταγραφές της αρχαίας Νεάπολης φθάνουν στον 7 αιώνα π.χ. ενώ η σημερινή πόλη της Καβάλας περιλαμβάνει στον ιστό της εκτός από την χερσόνησο της Νεάπολης και την αρχαία Θρακική Αντισάρα μια πόλη πολύ αρχαιότερη της οποίας η χρονολογία της ίδρυσης δεν είναι καν γνωστή.

Η θάλασσα ήταν πάντοτε το κυρίαρχο στοιχείο της πόλης στην  διάρκεια όλων αυτών των 40 αιώνων της ύπαρξης της η ζωή και ο τροφοδότης της οικονομίας της.

Το αμφιθεατρικό βραχώδες ανάγλυφο της πόλης και η έλλειψη κάποιων αξιόλογων επίπεδων εκτάσεων κατάλληλων για γεωργική καλλιέργεια δημιούργησαν από τους

αρχαιότερους ακόμη χρόνους το άρρηκτο δέσιμο των κατοίκων της με την θάλασσα

Πολύ σύντομα στην αρχαία Νεάπολη δημιουργήθηκαν οι πρώτες χερσαίες ναυπηγικέςkavala11 μονάδες στις βόρειες ακτές του Αιγαίου με την περίφημη ναυπηγική ξυλεία της Θάσου.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα η ναυπηγική αποτελεί μια σημαντική ναυτική απασχόληση των κατοίκων μια σχολή τοπικών μαστόρων με μεγάλη φήμη και πλουσιότατη παράδοση.

Εκτύπωση

Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας, ένας μικρός παράδεισος δίπλα μας!

Συγγραφέας: Γιάννης Προμούσας.... Δημοσίευση στη κατηγορία Εκδρομές

Σας άρεσε το άρθρο?
(12 ψήφοι, μέση τιμή 4.83 από τα 5 αστέρια)
Πρόεδρου  Πολ/κού Συλλόγου Παλιας Καβάλας

Πολλές φορές έχουμε ένα παράδεισο δίπλα μας αλλά δεν το γνωρίζουμε, έχουμε μία μικρή Εδέμ κοντά στο σπίτι μας, μα δεν το ξέρουμε.

rk10Συχνά ταξιδεύουμε μακριά από την Καβάλα για να συναντήσουμε ένα τόπο που θα μας γαληνέψει και θα μας κάνει να ξεχάσουμε τα μύρια προβλήματα της σκληρής κι αγχωτικής ζωής μας κι όμως τόσο κοντά στη πόλη μας, υπάρχει ένας τόπος μοναδικός. Ένα μικρό χωριό καλά κρυμμένο κάτω από τις φυλλωσιές των αιωνόβιων πλατανιών, λουσμένο από τα ακούραστα και δροσερά νερά των πηγών, στολισμένο με τις λιθόκτιστες κρήνες και τις κόκκινες σκεπές των σπιτιών του. Δεκαπέντε μόλις χιλιόμετρα από την Καβάλα υπάρχει ένα χωριό που δείχνει να αντιστέκεται στο πέρασμα των χρόνων και να διατηρεί αναλλοίωτα τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν ένα παραδοσιακό Ελληνικό οικισμό. Η φύση άφθονη, το κρασί μεθυστικό, οι πηγές αστείρευτες, τα νερά κρυστάλλινα, τα μονοπάτια μαγευτικά, ο καταρράκτης φανταστικός, ο νερόμυλος μοναδικός, τα σπήλαια και τα αρχαία μεταλλεία

Εκτύπωση

Ο Δρόμος του Νερού

Δημοσίευση στη κατηγορία Εκδρομές

Σας άρεσε το άρθρο?
(7 ψήφοι, μέση τιμή 4.86 από τα 5 αστέρια)

Πολλές οι ανταμοιβές της φύσης και της ιστορίας για τον πεζοπόρο αλλά και πίκρες που θα εισπράξει από την ανθρώπινη αδιαφορία και εγκληματικότητα…

dromos_nerouΠως θα πάω: Ανεβαίνοντας την οδό Ελληνικής Δημοκρατίας από τις Καμάρες, φτάνουμε στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού. Απέναντι από την ομώνυμη εκκλησία ξεκινά η οδός 13ης Σεπτεμβρίου στο τέλος της οποίας βρίσκεται ο ναός του Αγ. Κωνσταντίνου. Εκεί είναι το σημείο έναρξης του μονοπατιού.

Η αρχή της είναι  ένας στενός χωματόδρομος ο οποίος περνά μέσα από κτήματα και  αγροικίες, για να μετατραπεί γρήγορα σε φαρδύ μονοπάτι. Αφού περάσουμε την πρώτη γέφυρα – στο πλάι της υπάρχει βρύση απ’ όπου μπορούμε να προμηθευτούμε νερό – αφήνουμε τα τελευταία σπίτια και βρίσκουμε το πρώτο λιθόστρωτο τμήμα του μονοπατιού. Από εδώ και για αρκετή ώρα μας συνοδεύει η όμορφη θέα προς το Περιγιάλι. Στη συνέχεια το μονοπάτι στενεύει, περνάει μέσα από πεύκα, και φτάνει

Εκτύπωση

Μέγαρο WIX

Δημοσίευση στη κατηγορία Ιστορικά Κτίρια

Το κτίριο της οδού Κύπρου 8, άνηκε στον Γερμανό βαρόνο Αδόλφο Δε Ζολνάι Βηξ. Αρχιτεκτονικά το κτίριο έχει πολλά κοινά γνωρίσματα με το κτίριο του σημερινού δημαρχείου (Οδός Κύπρου 10).

Το 1925 αγοράστηκε από αμερικάνικη καπνεμπορική εταιρία. Αργότερα περιήλθε στη Glen Tobacco Company και στη συνέχεια στους κληρονόμους του καπνέμπορου Νίκου Πετρίδη. Σήμερα, μετά από διάφορες αλλαγές στην κυριότητα του, ανήκει στο Δήμο Καβάλας και στεγάζει κάποιες από τις υπηρεσίες του.

"Get the Flash Player" "to see this gallery."

Εκτύπωση

Μέγαρο Τόκου

Δημοσίευση στη κατηγορία Ιστορικά Κτίρια

Σας άρεσε το άρθρο?
(5 ψήφοι, μέση τιμή 4.80 από τα 5 αστέρια)

Το Μέγαρο Τόκου βρίσκεται στη οδό Κύπρου 14. Χτίστηκε το 1879 ως κατοικία του καπνέμπορου Δημήτριου Τόκου. Είναι κτίσμα Οθωμανικού νεοκλασικισμού και μπαρόκ και διατηρεί ταυτόχρονα και κάποια στοιχεία της τοπικής παράδοσης.

Το κτίριο στη συνέχεια πέρασε στα χέρια των κληρονόμων του. Έχει στεγάσει το Ιταλικό Προξενείο και για μικρό χρονικό διάστημα το πρώτο ημιγυμνάσιο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας. Το 1911 πουλήθηκε από τον Νικόλαο Τόκο στο Θεόδωρο Κώστα Ρακιντζή για λογαριασμό της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας. Στις αρχές του 20ου αιώνα, στέγασε το Ελληνικό Υποπροξενείο έως την απελευθέρωση της Καβάλας από τους Βούλγαρους το 1913, ενώ αργότερα σ’ αυτό στεγάστηκαν δημοτικές υπηρεσίες έως το 1937. Από τη βεράντα του κτιρίου εκφωνήθηκαν πολιτικοί λόγοι όπως αυτός του Ελευθέριου Βενιζέλου, που επισκέφθηκε το 1929 την Καβάλα.

Το Μέγαρο Τόκου σήμερα στεγάζει την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει αναπαλαιωθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία.

"Get the Flash Player" "to see this gallery."

Εκτύπωση

Μεγάλη Λέσχη

Δημοσίευση στη κατηγορία Ιστορικά Κτίρια

Σας άρεσε το άρθρο?
(9 ψήφοι, μέση τιμή 4.78 από τα 5 αστέρια)

megali-lesxiΣτην οδό Κύπρου 12, μόλις λίγα μέτρα μετά το Δημαρχείο Καβάλας βρίσκεται το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης. Στη νεοκλασική μορφή του κτιρίου παρατηρούνται αρκετά στοιχεία της αρχαιοελληνικής παράδοσης (ψευδοκίονες, κιονόκρανα, διαζώματα κ.α.).

Ιστορικά Στοιχεία

Το 1909 μεταβιβάστηκε από το Παρθεναγωγείο Καβάλας το οικόπεδο που βρισκόταν στη νότια πλευρά του στην Επιτροπή της Φιλόπτωχου Αδελφότητος Κυριών, για να ανεγερθεί η Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας Καβάλας με τον όρο μάλιστα το ύψος του νέου κτιρίου να μη κάλυπτε τη θέα του Παρθεναγωγείου από τον νότο. Οι εργασίες  για το χτίσιμο φαίνεται ότι προχώρησαν με πολύ γοργό ρυθμό, γιατί σε έγγραφο τις 3 Ιουνίου 1910 γίνεται πια λόγος «περί της νεόδμητου μεγάλης κοινοτικής λέσχης».

Το ισόγειο στέγαζε κάποια χρόνια την

Εκτύπωση

Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας

Δημοσίευση στη κατηγορία Μουσεία

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

Λειτουργεί με τη σημερινή του νομική μορφή από το 1996.

ilakΣκοποί του είναι η παρουσίαση του πλούσιου ιστορικού Αρχείου του από εξειδικευμένους μελετητές, η διάθεση της πλούσιας και εξειδικευμένης ιστορικής του βιβλιοθήκης στους μελετητές, η μελέτη και παρουσίαση του πλουσιοτάτου φωτογραφικού Αρχείου, η διασύνδεση με τα υπάρχοντα ανάλογα Αρχεία της πατρίδας μας και άλλων χωρών και ο διαρκής εμπλουτισμός και οργάνωση του Αρχειακού υλικού που συνέλεξε και εξακολουθεί με εντατικούς ρυθμούς να συλλέγει.Η βιβλιοθήκη του I.Λ.A.K. περιέχει σήμερα περισσότερους από 30.000 τόμους βιβλίων, περιοδικών, ημερολογίων και εφημερίδων από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Είναι επικεντρωμένη στον βόρειο ελλαδικό χώρο και υποστηρίζεται από το βιβλιοθηκονομικό Πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ.

Το Ιστορικό & Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας είναι οργανωμένο σε 10 διακριτά Τμήματα, εξειδικευμένα σε συγκεκριμένα πεδία της εθνικής και καβαλιώτικης Ιστορίας, Λογοτεχνίας και Λαογραφίας. Τα Τμήματα αυτά περιλαμβάνουν πληθώρα εγγράφων, φωτογραφικού και εικονογραφικού υλικού, διαφημίσεων, χαρτών κ.λπ.
Εκτύπωση

Δημοτική Καπναποθήκη

Δημοσίευση στη κατηγορία Ιστορικά Κτίρια

Σας άρεσε το άρθρο?
(4 ψήφοι, μέση τιμή 4.25 από τα 5 αστέρια)

dimotikh-kapnapothiki1Κτίσθηκε περίπου στο τέλος της δεκαετίας του 1900 ως καπναποθήκη του Τούρκου καπνέμπορου Κιζί Μιμίν. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου έχει στοιχεία Οθωμανικού νεοκλασικισμού. Έχει δεχθεί δηλαδή έντονες επιδράσεις από τη νεοκλασική αρχιτεκτονική της Ευρώπης.

Σήμερα το κτίριο ανήκει στο Δήμο Καβάλας ο οποίος το ανακαίνισε, ώστε τώρα πια να φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αποτελεί και χώρο στέγασης του Λαογραφικού Μουσείου Καβάλας και στο μέλλον, του Μουσείου Καπνού Καβάλας.

Πηγή: ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ

"Get the Flash Player" "to see this gallery."

Εκτύπωση

Τέμενος του Χαλίλ Μπέη

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(5 ψήφοι, μέση τιμή 4.00 από τα 5 αστέρια)

xalilmpei-kavalacity.netΤο τέμενος του Χαλίλ Μπέη (σήμερα γνωστό ως "Παλιά Μουσική") είναι το παλαιότερο "της οθωμανικής πόλης" και χρονολογείται περίπου στα μέσα του 6ου αιώνα (μεταξύ 1535 και 1565). Το τζαμί αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος κτιρίων, το οποίο περιελάμβανε και ένα ιεροδιδασκαλείο. Και αυτό, το οποίο αποκαλούνταν μεντρεσές σώζεται μέχρι και σήμερα.

Στο πλαίσιο εργασιών αναστήλωσης και διαμόρφωσης που διενεργεί στο τέμενος Χαλίλ Μπεή ο Δήμος Καβάλας, η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διεξάγει ανασκαφική έρευνα εντός του τεμένους και στον αύλειο χώρο του μεντρεσέ. Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στην αποκάλυψη του πρώτου χριστιανικού λατρευτικού κτίσματος της "εντός των τειχών" πόλης κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Αν οι ενδείξεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε προκύπτει και μια άλλη, διπλή δυνατότητα. Να ταυτιστεί το τζαμί με μια χριστιανική εκκλησία, για την οποία ελάχιστα γνωρίζουμε μέχρι τώρα ή να ανακαλυφθεί μία ευρύτερη εξελικτική πορεία ενός χριστιανικού χώρου λατρείας.

Αυτά τα δύο ενδεχόμενα αναφέρονται, επειδή, στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα η "Παλιά Μουσική" βρισκόταν, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα και την προφορική παράδοση, η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Το πιο πιθανό "σενάριο" σχετικά με την τύχη αυτού του χριστιανικού ναού είναι ότι αρχικά μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος και αργότερα στην ίδια θέση κτίστηκε το σωζόμενο τζαμί.

"Get the Flash Player" "to see this gallery."

Εκτύπωση

Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων

Δημοσίευση στη κατηγορία Μουσεία

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων κτίστηκε, τη δεκαετία του 1960 σύμφωνα με σχέδια των αρχιτεκτόνων Ι. Δ. Τριανταφυλλίδη και Δ. Φατούρου, στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων. Επειδή το παλιό κτίριο, παρουσίαζε πολλαπλά προβλήματα (έλλειψη στεγανότητας των δωμάτων, κατεστραμμένα κουφώματα, παντελής έλλειψη θέρμανσης, προβλήματα στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση κ.α.) η ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων κατέφυγε στην ένταξη του έργου στο Π.Κ.Π INTERREG IIIA/ PHARE CBC Eλλάδα - Βουλγαρία από το 2006 ως το 2009.

Εκτύπωση

Το σπίτι του Μεχμέτ Αλή

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(15 ψήφοι, μέση τιμή 4.53 από τα 5 αστέρια)

Πες μου λίγα λόγια…

mexmet_aliΤο σπίτι του Μεχμέτ Αλή είναι ένα πανέμορφο οικοδόμημα που χτίστηκε στα 1720 και σώζεται μέχρι σήμερα σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Εκεί γεννήθηκε ο πασάς της Αιγύπτου το 1769, κάτοικος μιας πόλη που έζησε, αγάπησε και ευεργέτησε. Υπήρξε ο ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας και πατέρας του περίφημου Ιμπραήμ της ελληνικής επανάστασης. Ο Μεχμέτ Αλή είχε εντυπωσιακή και αξιοθαύμαστη σταδιοδρομία από τη στιγμή που μπήκε στο στρατό.

Εκτύπωση

Πλατεία Φουάτ*

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(8 ψήφοι, μέση τιμή 4.75 από τα 5 αστέρια)

Πες μου λίγα λόγια…

plateia_oldΜε τον τίτλο "Πλατεία Φουάτ" ονόμαζαν οι παλαιοί Καβαλιώτες τη σημερινή πλατεία Ελευθερίας, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη της πόλης. Είναι μια ονομασία που εξαφανίστηκε πριν μερικές δεκαετίες και στην προσπάθεια "αποτουρκοποίησης" της πόλης. Πολλοί την αποκαλούν λανθασμένα και "πλατεία Ομονοίας" λόγω της γειτνίασής της με την ομώνυμη οδό και κατ' αντιγραφή της αντίστοιχης αθηναϊκής.

Εκτύπωση

Ιμαρέτ

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(3 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

Πες μου λίγα λόγια…

imaretΤο Ιμαρέτ βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα δυτικά βράχια της παλιάς πόλης της Καβάλας, σημερινής συνοικίας της Παναγίας. Το καταπληκτικό αυτό κομψοτέχνημα ισλαμικής αρχιτεκτονικής κτίστηκε το 1817 από το Μεχμέτ Αλή, τον ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας.

Εκτύπωση

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(49 ψήφοι, μέση τιμή 4.45 από τα 5 αστέρια)

Πες μου λίγα λόγια…

filippoi_theatroΤο εντυπωσιακό Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων χτίστικε γύρω στο 356 π.Χ. από τον Φίλιππο Β’, βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της Ακρόπολης των Φιλίππων και απετέλεσε μέρος της μεταμόρφωσης των αρχαίων Κρηνίδων (τότε ονομασία των Φιλίππων) σε μεγάλη, σύγχρονη μακεδονική πόλη. Τότε άλλωστε ήταν και η εποχή που ονομάστηκε η πόλη Φίλιπποι. Εξαιτίας των διαστάσεών του, κατατάσσεται στα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα αρχαία θέατρα. Ωστόσο, δεν ήταν από την αρχή σε αυτή τη μορφή.

2009©Kavalacity.net