Εκτύπωση

Ο Δρόμος του Νερού

Δημοσίευση στη κατηγορία Εκδρομές

Σας άρεσε το άρθρο?
(7 ψήφοι, μέση τιμή 4.86 από τα 5 αστέρια)

Πολλές οι ανταμοιβές της φύσης και της ιστορίας για τον πεζοπόρο αλλά και πίκρες που θα εισπράξει από την ανθρώπινη αδιαφορία και εγκληματικότητα…

dromos_nerouΠως θα πάω: Ανεβαίνοντας την οδό Ελληνικής Δημοκρατίας από τις Καμάρες, φτάνουμε στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού. Απέναντι από την ομώνυμη εκκλησία ξεκινά η οδός 13ης Σεπτεμβρίου στο τέλος της οποίας βρίσκεται ο ναός του Αγ. Κωνσταντίνου. Εκεί είναι το σημείο έναρξης του μονοπατιού.

Η αρχή της είναι  ένας στενός χωματόδρομος ο οποίος περνά μέσα από κτήματα και  αγροικίες, για να μετατραπεί γρήγορα σε φαρδύ μονοπάτι. Αφού περάσουμε την πρώτη γέφυρα – στο πλάι της υπάρχει βρύση απ’ όπου μπορούμε να προμηθευτούμε νερό – αφήνουμε τα τελευταία σπίτια και βρίσκουμε το πρώτο λιθόστρωτο τμήμα του μονοπατιού. Από εδώ και για αρκετή ώρα μας συνοδεύει η όμορφη θέα προς το Περιγιάλι. Στη συνέχεια το μονοπάτι στενεύει, περνάει μέσα από πεύκα, και φτάνει

σε χαρακτηριστικό πέτρινο γεφύρι, 2 χιλιόμετρα από την αφετηρία. 

Συνεχίζουμε σε χωματόδρομο ο οποίος ανοίχτηκε για τις ανάγκες της κατασκευής της Εγνατίας οδού και μας οδηγεί στη μεγάλη χαραδρογέφυρα του αυτοκινητοδρόμου. Καθώς περνάς από κάτω το εντυπωσιακό της μέγεθος σου προκαλεί δέος και θαυμασμό. Θαυμασμό όμως νιώθεις και για το μεγαλύτερο και ομορφότερο παλιό πέτρινο γεφύρι της διαδρομής, το οποίο γειτονεύει με τη σύγχρονη γέφυρα. Έχει τρία τόξα, με το κεντρικό του σε δύο σειρές λόγω του μεγάλου βάθους της χαράδρας.

"Get the Flash Player" "to see this gallery."

Από την πηγή μας χωρίζουν άλλα 2 χιλιόμετρα. Το λιθόστρωτο μονοπάτι, χωρίς άλλες σύγχρονες παρεμβάσεις, περνάει ένα ακόμα γεφύρι, κι ανηφορίζει σε μια εντυπωσιακή πορεία δίπλα σε ρέμα με πυκνή βλάστηση. Το νερό έχει έντονη την παρουσία του καθώς σε αρκετά σημεία οι πλάκες που σκέπαζαν το αυλάκι έχουν μετακινηθεί και το αφήνουν να τρέχει ελεύθερο πάνω στο μονοπάτι. Τα τελευταία μέτρα μέχρι τη «Μάνα του νερού» είναι αρκετά ανηφορικά, αλλά το δροσερό νερό της απαλύνει την κούραση της προσπάθειας. Μέχρι το σημείο αυτό απαιτείται πορεία 2 περίπου ωρών. 

Από εδώ και πέρα, για να συνεχίσουμε προς το χωριό της Παλιάς Καβάλας, θα πρέπει να ακολουθήσουμε την περίφραξη του κτήματος που υπάρχει μπροστά από την πηγή. Η διαδρομή είναι ασαφής, χωρίς σηματοδότηση και με πολλά μονοπάτια ανοιγμένα από τα κοπάδια της περιοχής. Με κατεύθυνση βορειοδυτική, περνώντας ανάμεσα σε εγκαταλειμμένα χωράφια, ανηφορίζουμε για να καταλήξουμε σε χωματόδρομο. Ακολουθώντας τον προς δεξιά για δέκα λεπτά, (500 μέτρα), τον αφήνουμε, και στρίβουμε αριστερά, για να μπούμε στο μονοπάτι προς το χωριό. 

Καθαρό πια και ευδιάκριτο, το μονοπάτι, τραβερσάρει την πλαγιά, ενώ η θέα προς τον κάμπο των Φιλίππων και το Παγγαίο εκτείνεται μαγευτική. Στο τέλος της τραβέρσας κατηφορίζουμε προς την Παλιά Καβάλα, που αρχίζει να διακρίνεται χαμηλότερα. Περνάμε παρατημένα χωράφια, καταλήγουμε γρήγορα σε χωματόδρομο με βρύση και πλάτανο, και κατεβαίνουμε προς το ρέμα, το οποίο διασχίζουμε από μια μικρή γέφυρα. Η τελική ανηφόρα μας οδηγεί στα πρώτα σπίτια και στον κεντρικό δρόμο του χωριού.

Από εκεί ξεκινά και  άλλη μία υπέροχη διαδρομή, το μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας.

Ο Δρόμος του Νερού διατηρείται μέχρι σήμερα σε σχετικά καλή κατάσταση, παρά την εγκατάλειψη και τις εγκληματικές επεμβάσεις που έχουν γίνει σε πολλά σημεία, καταστρέφοντας το μνημείο.

ΠΗΓΗ: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας

Share

Σχόλια  

 
#1 Προσοχή μόνοΠαύλος Σεμερτ 16-03-2013 08:44
Παιδία η διαδρομή είναι υπέροχη,απλά θέλει προσοχή γιατί αναλόγως την ώρα,συναντάει κανείς κοπάδια που συνεδεύονται από σκυλιά,συχνά αγριεμένα.
 

2009©Kavalacity.net