Εκτύπωση

Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία

Συγγραφέας: kavalacity.net.... Δημοσίευση στη κατηγορία Εκλογές 2012

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 4.50 από τα 5 αστέρια)

dr-house-minima-ellada-ekloges-2012

drasiΗ Δράση είναι πολιτικο κόμμα φιλελεύθερης ιδεολογίας, το οποίο ιδρύθηκε στις 17 Μαρτίου 2009. Ιδρυτικά μέλη του κόμματος είναι, μεταξύ άλλων, οι Στέφανος Μάνος, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Γιάννης Μπουτάρης, Θάνος Βερέμης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αλέξανδρος Τομπάζης, Νίκος Δήμου κ.ά. ενώ την ιδρυτική διακήρυξη υπογράφουν 600 πολίτες.

Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2010 διεξάγεται το πρώτο (ιδρυτικό) συνέδριο του κόμματος. Το κόμμα με την ιδρυτική του διακήρυξη επικαλείται την ύπαρξη βαθιάς κρίσης και ζητάει τη χρήση κοινής λογικής για να ξεπεραστεί αυτή. Κατά την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης, οι συνιδρυτές δήλωσαν πρόθυμοι, υπό προϋποθέσεις, να συνεργαστούν σε κυβερνητικό συνασπισμό με κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα,ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ενώ η πρώτη του παρουσία σε εκλογές έγινε στις Ευρωεκλογές του 2009. Στις 14 Μαΐου του ίδιου έτους παρουσιάστηκε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, την πρώτη θέση του οποίου κατέλαβε ο Στέφανος Μάνος.

Στις Ευρωεκλογές η Δράση συγκέντρωσε 38.895 ψήφους, ήτοι 0,76 %. Στις 24 Ιουνίου 2009 αποφασίστηκε η συνέχιση του εγχειρήματος της Δράσης. Ο Β.Κοντογιαννόπουλος, ωστόσο, αποχωρεί από το κόμμα.

Βασικές θέσεις του κόμματος

1- Η δημιουργία ενός μικρότερου, καλύτερου και πιό εύελικτου κράτους μέσω της δραματικής μείωσης των περιτών δαπανών του Δημοσίου. Ουσιαστική μείωση τού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με στοχευμένες καταργήσεις άχρηστων δομών, σπάταλων φορέων και απόλυση του προσωπικού τους, καταργήσεις κάθε είδους επιδοτήσεων (σε ταμεία ΔΕΚΟ, σε ΟΤΑ, αναπτυξιακό νόμο κλπ), και δραστικό εξορθολογισμό τού κόστους τού συστήματος περίθαλψης. Ανανέωση στην ηγεσία, δομή και διαδικασίες του κράτους, με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή μακροπρόθεσμων στόχων.

Με δεδομένο τον αταλάντευτο στόχο μας για πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, το μέγεθος του νέου δημόσιου τομέα θα ορισθεί ουσιαστικά από τις υπόλοιπες βασικές προτάσεις μας για διαρθρωτικές αλλαγές, απαραίτητες για την επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης:

2- Απλούστευση του φορολογικού κώδικα, χαμηλή φορολογία και νέος φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Ένα ενιαίο φορολογικό συντελεστή 20% για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα φυσικών προσώπων, κλιμακούμενο στο 25% για συνολικά εισοδήματα πάνω απο 100.000, και στο 30% για πάνω από 300.000 ευρώ. Απαλλαγή 5.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο και κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. ΦΠΑ σε δύο κλίμακες, 10% και 20%. Φορολογία των επιχειρηματικών κερδών με συντελεστή 20%. Κατάργηση όλων των φόρων που βαρύνουν την κατοχή και μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, αλλά φορολογία της υπεραξίας στη μεταβίβαση σαν εισόδημα. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων σε «ευγενή ταμεία», επανίδρυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, και παραδειγματικές ποινές στους φοροδιαφεύγοντες.

3- Καθιέρωση εγγυημένης Βασικής Εθνικής Σύνταξης (ΒΕΣ) γιά όλους τους πολίτες με κατάργηση όλων των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών και των ταμείων τους (ΙΚΑ , ΟΑΕΕ κλπ) και αποχώρηση του δημοσίου από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. ΒΕΣ στα 700 ευρώ το μήνα, στο 67ο έτος, κατευθείαν από τον προϋπολογισμό. Με την κατάργηση των εισφορών θα μειωθεί δραστικά το συνολικό μισθολογικό κόστος ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θα ανακουφισθούν με μεγαλύτερες συντάξεις εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι συμπολίτες μας. Μεταβατική περίοδος προσαρμογής, που δεν θα θίγει τους ήδη συνταξιούχους και αυτούς που έχουν ήδη κατοχυρώσει με τις εισφορές τους σύνταξη μεγαλύτερη της ΒΕΣ. Κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση σαν συμπλήρωμα στην ΒΕΣ.

4- Μείωση στα εμπόδια απασχόλησης. Ριζικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά για την άνθηση των επενδύσεων , της απασχόλησης και των εξαγωγών. Πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατάργηση νομικών περιορισμών στις εργασιακές σχέσεις, πραγματικά ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, περιορισμός των αδικαιολόγητων προνομίων των συνδικαλιστών, και απελευθέρωση αγορών και προϊόντων (ωράρια, διατάξεις και άλλα προσκόμματα). Κατάργηση του ΟΑΕΔ και αντικατάστασή του από αυτοδιαχειριζόμενα ΝΠΙΔ με σκοπό την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, με πληρωμή επιδομάτων ανεργίας κατευθείαν από υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας. Τέλος, παρεμβάσεις για άμεση και ουσιαστική επίσπευση στην απονομή δικαιοσύνης.

5- Χρηματοδότηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Με την κατάργηση όλων των κρατικών φόρων στην ακίνητη περιουσία, η χρηματοδότηση της ΤΑ να γίνεται αποκλειστικά με την καθιέρωση Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΠ) που θα επιβάλλεται και θα αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης για κάθε Δήμο σε επίπεδο Περιφέρειας. Εξαντλείται έτσι κάθε οικονομική υποχρέωση του κράτους προς την ΤΑ.

6- Αποκρατικοποιήσεις. Μαζική αξιοποίηση/εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, καθώς και κληροδοτημάτων και δωρεών που ελέγχει το κράτος, και πώληση όλων των εταιρικών συμμετοχών του δημοσίου, με μοναδικό στόχο τη συνεχή μείωση του δημοσίου χρέους.

Φιλελεύθερη Συμμαχία

fil-simΗ Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι πολιτική κίνηση που οδήγησε στην δημιουργία πολιτικού κόμματος, το οποίο, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της, αποσκοπεί να καλύψει αυτό που θεωρεί «κενό ύπαρξης ενός φιλελεύθερου κόμματος στην Ελλάδα, ανάμεσα στη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ».[1] Ο πρώτος αρχηγός του κόμματος ήταν ο Φώτης Περλικός, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον νυν αρχηγό Γρηγόρη Βαλλιανάτο[2] ο οποίος μάλιστα είναι και ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα.

Οι θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας κινούνται στο χώρο του κλασσικού φιλελευθερισμού, προτάσσοντας την ατομική ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα. Μεταξύ των θέσεων που διατυπώνονται στην πολιτική διακήρυξη περιλαμβάνονται:

 • Η απόσυρση του κράτους από κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα και η γενικότερη μείωση του δημόσιου τομέα.
 • Η μείωση της γραφειοκρατίας, των αναγκών επαφής κράτους-πολίτη και η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων
 • Η δραστική μείωση της φορολογίας και η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή
 • Η καθιέρωση κεφαλαιοποιητικού τύπου ασφαλιστικού συστήματος
 • Η ελευθερία ίδρυσης μη-κρατικών πανεπιστημίων και εφαρμογή του συστήματος κουπονιών εκπαίδευσης
 • Η καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του αρνητικού φόρου
 • Η αποποινικοποίηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
 • Ο πλήρης διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας.
 • Η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας.
 • Η στήριξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ.

Δράση-Φιλελεύθερη Συμμαχία στις Εκλογές

drasi-filsimΑνακοινώθηκε επίσημα η συνεργασία της Δράσης και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για την κοινή κάθοδο στις επερχόμενες εκλογές του 2012.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ο συνασπισμός ΔΡΑΣΗ-Φιλελεύθερη Συμμαχία παρουσίασε τις βασικές της δεσμεύσεις και τις βασικές θέσεις για την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση και τα ατομικά δικαιώματα. Στυ συνέντευξη Τύπου συμμετείχε εκ μέρους της Φιλελεύθερης Συμμαχίας ο Πρόεδρος του κόμματος Γρηγόρης Βαλλιανάτος και ο αντιπρόεδρος Στρατής Κατάκος καθώς και υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος.

Στη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε ότι ο συνδυασμός δεσμεύεται ότι αν οι βουλευτές του κληθούν να συμμετάσχουν σε κυβερνητικές θέσεις θα παραιτηθούν της βουλευτικής τους έδρας ενώ αν μετεκλογικώς δικαιούται κρατικής επιχορήγησης θα παραιτηθεί για το μέρος της επιχορήγησης που υπερβαίνει τα 0,70€ ανά ψήφο. Σήμερα, κάθε ψήφος αντιστοιχεί σε επιχορήγηση 10,00€.

Οι θέσεις του συνδυασμού ΔΡΑΣΗ-Φιλελεύθερη Συμμαχία για την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση περιλαμβάνουν:

 • Επιβολή ενιαίας επίπεδης (flat) φορολογίας, με αφορολόγητο όριο 5.000€, για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής, ίσης προς το 20% του εισοδήματος (25% για πέρα από 100.000€ και 30% για πέρα από 300.000€).
 • Καθιέρωση Βασικής Εθνικής Σύνταξης 700€ μηνιαίως για κάθε πολίτη – άνδρα ή γυναίκα - που συμπληρώνει τα 67 χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις (χωρίς κρατήσεις δηλαδή).
 • Παράλληλα με τη μείωση της κρατικής δαπάνης, κατάργηση κάθε φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας. Φορολόγηση της υπεραξίας κατά την μεταβίβαση ως εισόδημα και ενιαίο τέλος αποκλειστικώς για την χρηματοδότηση των ΟΤΑ.
 • Μείωση στα εμπόδια απασχόλησης με πλήρη απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατάργηση νομικών περιορισμών στις εργασιακές σχέσεις, πραγματικά ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, περιορισμός των αδικαιολόγητων προνομίων των συνδικαλιστών, και απελευθέρωση αγορών και προϊόντων (ωράρια, διατάξεις και άλλα προσκόμματα).

Τέλος, η πρόταση του συνδυασμού για την υγεία είναι η χρηματοδότηση της από τη φορολογία. Ο πληθυσμός θεωρείται καθολικά ασφαλισμένος. Τις υπηρεσίες υγείας παρέχουν ιατροί και νοσοκομεία που συμβάλλονται με το σύστημα υγείας όπως ακριβώς γίνεται με τα προγράμματα υγείας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Οι ευπορότεροι πολίτες συμμετέχουν στη δαπάνη και εφ’ όσον επιθυμούν πολυτελέστερες υπηρεσίες (μονόκλινα δωμάτια π.χ.) συνάπτουν πρόσθετη ασφάλιση με ελληνικές ή ξένες ασφαλιστικές εταιρείες. Εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από τις κρατήσεις.

Share

2009©Kavalacity.net