Εκτύπωση

Αναδοχή και υιοθεσία Ανηλίκου:

Συγγραφέας: Μαρίνα Φιλιππίδου.... Δημοσίευση στη κατηγορία Τοπικά

Σας άρεσε το άρθρο?
(17 ψήφοι, μέση τιμή 4.47 από τα 5 αστέρια)

proΑπό τότε που ανέλαβα Πρόεδρος τον Σεπτέμβριο του 2012 του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού, όπως σήμερα ονομάζεται η πρώην Παιδόπολη Καβάλας, ήταν στις πρώτες μου σκέψεις η ενημέρωση του κοινού για την αναδοχή και υιοθεσία παιδιού ενόψει και των 65 χρόνων που γιορτάζουμε φέτος από την ίδρυση της Παιδόπολης Καβάλας. Ευχαριστώ πολύ την κ.Ευαγγελία Οικονομίδου, συντονίστρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Καβάλα για την πρόσκληση αυτή και τιμή που μου κάνουν.

Πριν αναφερθώ στην έννοια της ΑΝΑΔΟΧΗΣ και της ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ του παιδιού γενικά και ειδικά μέσα από την Παιδόπολη Καβάλας θα ήθελα να αναφερθώ στην ιστορία της Παιδόπολης.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ (πρώην Παιδόπολη «Άγιος Γεώργιος» Καβάλας), ΤΟΤΕ και ΣΗΜΕΡΑ

Ιστορικό

Οι Παιδοπόλεις, ( 53 στον αριθμό), ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία της βασίλισσας Φρειδερίκης, με Βασιλικό Διάταγμα τον Ιούλιο του έτους 1947. Αυτό έγινε στο πλαίσιο του «Εράνου "Πρόνοια Βορείων Επαρχιών Ελλάδος"» και αποσκοπούσε στην άσκηση φιλανθρωπικού έργου στις περιοχές κοντά στα θέατρα των επιχειρήσεων του Εμφυλίου πολέμου.

Η απόφαση για την ίδρυση της Παιδόπολης «Άγιος Γεώργιος» στην Καβάλα λήφθηκε στις 27 Αυγούστου του έτους 1947 και ήταν η 2η μετά την ίδρυση της Παιδόπολης στη Θεσσαλονίκη μόλις τον Ιούλιο. Χάρη στην ικανότητα της Αλεξάνδρας Μελά, γυναίκας έμπειρης περί τα οργανωτικά και με αξιόλογο παρελθόν ως προέδρου της Λέσχης Εργαζομένου Κοριτσιού Θες/νίκης , ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την εξεύρεση του κτιρίου και την επιλογή των πρώτων παιδιών –τροφίμων. Κτίριο που επελέγη ήταν το σημερινό Πουλίδειο Γηροκομείο, το οποίο παραχώρησε η ιδιοκτήτρια του Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυρίων Καβάλας-Φ.Α.Κ.Κ. (αρχικά δωρεάν και μετά με μίσθωμα) και τα πρώτα παιδιά πέρασαν την πόρτα του ιδρύματος στις 23 Σεπτεμβρίου του έτους 1947 και ήταν 22 συνολικά τρόφιμοι (21 παιδιά από τη Θράκη και ένα από χωριό της Καβάλας) 15 αγόρια και 7 κορίτσια, ηλικίας 7 έως 12 ετών. Δίπλα στο όνομα του καθενός υπήρχε η φράση «οικογένεια πληγείσα υπό ανταρτών», που συμπληρωνόταν από τις λέξεις «ορφανό πατρός», «ορφανό μητρός» κ.α.π..

Η αύξηση ήταν συνεχής. Οι τρόφιμοι της Παιδόπολης «Άγιος Γεώργιος» Καβάλας από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι το καλοκαίρι του 1950 ήταν 551. Στο «θερμό» διάστημα αυτό ήτοι από το Σεπτέμβριο του 1947 μέχρι τον Ιούνιο του 1950 φιλοξενήθηκαν στην Παιδόπολη Καβάλας 129 παιδιά από το νομό Έβρου, 116 παιδιά από το νομό Δράμας, 107 από το νομό Ροδόπης, 67 από το νομό Ξάνθης, 66 από το νομό Καβάλας, 57 από το νομό Σερρών, 3 από το νομό Ιωαννίνων, 3 από το νομό Κιλκίς, 1 από το νομό Πέλλας και 2 από το νομό Χαλκιδικής.

Μετά το καλοκαίρι του 1950, οι 40 από τις 53 Παιδοπόλεις καταργήθηκαν και όσες συνέχισαν (δηλαδή 13) να λειτουργούν μετατράπηκαν σε αμιγώς αρρένων ή θηλέων. Η Παιδόπολη Καβάλας παρέμεινε σε λειτουργία και έγινε θηλέων, για να μετατραπεί και πάλι σε μικτή στα χρόνια που ακολούθησαν.

Η Παιδόπολη στεγάστηκε αρχικά στο Πουλίδειο Γηροκομείο, και στη συνέχεια (από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι και σήμερα) σε συγκρότημα από νεόδμητα «σπιτάκια» (το καθένα φιλοξενούσε περίπου 8 με 10 παιδιά, τα οποία επιτηρούσε και φρόντιζε μία υπάλληλος - «μητέρα»). Πρώτιστος στόχος της Παιδόπολης ήταν η προστασία των παιδιών από διάφορους κινδύνους.

Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου οι κίνδυνοι αυτοί ήταν: ο θάνατος από πείνα ή από επιδημικές νόσους, η αρπαγή από τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και το πέρασμα στις Λαϊκές Δημοκρατίες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Στα χρόνια μετά τον Εμφύλιο οι κίνδυνοι που η Παιδόπολη επεδίωξε να αντιμετωπίσει σχετίζονταν με την ηθική και κοσμοθεωρητική συγκρότηση των παιδιών: η ηθική «κατάρρευση» (επαιτεία, πορνεία, εγκληματικότητα) και η έλλειψη μορφωτικών και επαγγελματικών εφοδίων.

Στην Παιδόπολη Καβάλας λαμβανόταν μέριμνα για τη φοίτηση των παιδιών σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ασκούνταν έλεγχος σχετικά με την επίδοση και τη διαγωγή τους. Τα παιδιά διδάσκονταν Μουσική, Οικιακή Οικονομία και Γεωπονικά, και λειτουργούσαν εργαστήρια Πλεκτικής, Υφαντικής, Ραπτικής και Εργόχειρων. Απασχολούνταν γυμναστές, οργανώνονταν γυμναστικές επιδείξεις στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς και τα παιδιά μετέβαιναν στην κατασκήνωση που λειτούργησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 στο γειτονικό νησί της Θάσου. Με το πέρασμα των χρόνων, δίπλα στην «παραδοσιακή» βιβλιοθήκη προστέθηκαν επιτραπέζια παιχνίδια και βίντεο. Επιδιωκόταν ακόμη η επαγγελματική αποκατάσταση των τροφίμων, η αντιμετώπιση οικογενειακών προβλημάτων, ο «επαναπατρισμός» των παιδιών στα σπίτια τους και οι επισκέψεις των παιδιών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Την πρώτη Εφορευτική Επιτροπή της Παιδόπολης αποτέλεσαν: ο Μητροπολίτης Φιλίππων Χρυσόστομος Χατζησταύρου ως Πρόεδρος (με αναπληρωτή τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Άνθιμο Αραμπατζόγλου), ο Διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Ηρακλής Κασνέτσης, οι κυρίες Αικατερίνη Κακλαμάνη, μέλος του Δ.Σ. της Φιλοπτώχου, Ελένη Αναστασιάδου, στέλεχος της «Φανέλλας του Στρατιώτου», Στέλλα Παναγιωτοπούλου, σύζυγος του γιατρού και βουλευτή Νικολάου Παναγιωτόπουλου (παππού του σημερινού βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας και Υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου), Παμφίλη Τάντηρα, σύζυγος στελέχους των μύλων Γεωργή – Νικολετόπουλου, Έλλη Βασιλικού, Πρόεδρος της Φιλοπτώχου, ο Δήμαρχος Καβάλας Μιχαήλ Λολίδης και ο Γυμνασιάρχης Αρρένων Σπυρίδων Μαυρομμάτης.

Τη διεκπεραίωση των τρεχουσών υποθέσεων και της καθημερινότητας του ιδρύματος την είχε αναλάβει η «Γενική Αρχηγός» (διευθύντρια) Δέσποινα Τσαλάνη (από το 1947 μέχρι το 1961) και τη διαδέχτηκε η Δροσιά Κυριακίδου.

Στην Παιδόπολη απασχολούνταν εκπαιδευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, το οποίο όφειλε να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές (νομιμοφροσύνη, άψογο παρελθόν, μορφωτικό υπόβαθρο κ.α.π.).

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες αντλήθηκαν από την έρευνα του συγγραφέα κ.Νίκου Καραγιαννακίδη στο πλαίσιο εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα Παιδόπολη «Άγιος Γεώργιος» Καβάλας, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για την αξιέπαινη εργασία του. Η σημερινή Διοίκηση θα συνεργαστεί μαζί του προκειμένου να μας βοηθήσει στη ψηφιοποίηση όλων των φωτογραφιών.

Η Παιδόπολη Καβάλας Σήμερα

Η Παιδόπολη Καβάλας ήταν μία από τις 13 που άντεξαν στο χρόνο και λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Σήμερα το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Καβάλας είναι Ν.Π.Δ.Δ. Είναι ίδρυμα κυρίως θηλέων ηλικίας 4-18 ετών αλλά φιλοξενούνται και αγόρια μέχρι ηλικίας 12 ετών, συνήθως τα αδέλφια των κοριτσιών. Τα αγόρια μόλις γίνουν 12 ετών μεταστεγάζονται στη Δράμα όπου λειτουργεί Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αρρένων. Στην ηλικία αυτή τα αδελφάκια αναγκάζονται να χωρισθούν. Τα παιδιά που φιλοξενούνται είτε είναι ορφανά, είτε κακοποιημένα, είτε εγκαταλελειμμένα, είτε παραμελημένα είτε οι γονείς τους βρίσκονται στη φυλακή ή σε ψυχιατρικά ιδρύματα δηλαδή προέρχονται από ακατάλληλο-προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον. Η μονάδα είναι κλειστής περίθαλψης και λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο.

Τα παιδιά εισάγονται με Εισαγγελική εντολή ή με αίτημα Κοινωνικών Υπηρεσιών των Περιφερειών ή του Δήμου ή και με αίτημα των γονέων.

Το κυριότερο έργο του Κέντρου είναι να εξασφαλίζει ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης για κάθε παιδί, διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνικοποίηση του και τη ενσωμάτωσή του τόσο στο περιβάλλον του Κέντρου όσο και στην ευρύτερη σχολική και τοπική κοινωνία. Εκτός από την στέγαση, σίτιση, ένδυση, υπόδηση, ευπρεπισμό, περίθαλψη, διαπαιδαγώγηση, ηθική και ψυχολογική στήριξη, το Κέντρο παρέχει φροντιστηριακή στήριξη μέσω εθελοντών και εξωσχολικές δημιουργικές δραστηριότητες όπως χορός, γυμναστική πολεμικές τέχνες, ποδόσφαιρο, σκάκι, κα.

Στα σημαντικότερα έργα του Κέντρου όμως καταγράφονται οι υπηρεσίες αναδοχών και υιοθεσιών παιδιών. Ως Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας, έχουμε τη δυνατότητα σε τοποθέτηση των παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες καθώς και σε καθεστώς υιοθεσίας. Θεωρώντας πολύ σημαντικό τα παιδιά να βρίσκονται σε οικογενειακό περιβάλλον με αναδόχους γονείς που έχουν να δώσουν πολύ αγάπη το τμήμα Πρόνοιας μαζί με την Επιτροπή Νέων Εισαγωγών-Αναδοχών και Υιοθεσιών ασχολείται με την Κοινωνική Έρευνα, την τοποθέτηση παιδιών, την παρακολούθηση και τέλος υιοθεσία των παιδιών του Κέντρου.

Σήμερα στο Κέντρο Προστασίας του Παιδιού φιλοξενούνται 25 παιδιά, 6 αγόρια ηλικίας 3-12 ετών και 19 κορίτσια ηλικίας 5-20 ετών. Τα περισσότερα ήρθαν κατόπιν Εισαγγελικής εντολής. Από τον Οκτώβριο του 2012 μέσα σε 1 μήνα εισήλθαν 10 παιδιά και αυτά με Εισαγγελική Εντολή. Είναι εμφανές πως η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας θα προκαλέσει αύξηση των παιδιών στα Ιδρύματα Προστασίας Παιδιών. Τα ενήλικα κορίτσια που φιλοξενούνται, ακόμη πηγαίνουν σχολείο. Και αν καταφέρουν να πετύχουν σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα αναλάβουμε να τα σπουδάσουμε με μεγάλη χαρά. Έχουμε δύο κορίτσια που πηγαίνουν στη Γ Λυκείου και ενδιαφέρονται να σπουδάσουν. Το μεγάλο πρόβλημα, όμως όλων των παιδιών είναι το τι θα γίνει όταν φτάσουν στην ηλικία των 18 ετών και πρέπει να αποχωρίσουν. Δεν ξέρω τι να απαντήσω όταν μου θέτουν αυτή την ερώτηση. Τους χαμογελάω δίνοντας τους ελπίδες ότι όλα θα πάνε καλά.

Τα τελευταία 5 χρόνια σε ανάδοχες οικογένειες έχουν τοποθετηθεί 10 παιδιά 3-11 ετών, και έχουν 3 υιοθεσίες. Ενώ 2 από τις προαναφερθείσες αναδοχές θα καταλήξουν, όπως πάνε τα πράγματα σε υιοθεσία, της οποίας η διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Δηλαδή ο χρόνος της αναδοχής στις 2 αυτές περιπτώσεις θα κυμανθεί σε 1-2 χρόνια. Το Κέντρο έχει την γονική μέριμνα των περισσότερων παιδιών, δηλαδή το σύνολο της επιμέλειας με αποτέλεσμα οι φυσικοί γονείς τους να έχουν απολέσει το δικαίωμα της γονικής μέριμνας. Βέβαια στους περισσότερους γονείς τους επιτρέπουμε να βλέπουν και να συναντιούνται με τα παιδιά τους εφόσον δεν δημιουργείται πρόβλημα στα ίδια τα παιδιά. Πολλά από τα παιδιά αυτά εκδηλώνουν τα ίδια την επιθυμία να τοποθετηθούν σε ανάδοχες οικογένειες. Πολλά παιδιά ακόμη εκδηλώνουν την επιθυμία και να βαπτισθούν. Μέσα σε 3 μήνες βαπτίσθηκαν 3 παιδιά 6,12 και 16 ετών. Και είναι και άλλα που επιθυμούν. Συγχαίρω τους νονούς και τις νονές που επιφορτίζονται με αυτό το ιερό ρόλο γιατί αυτό που κάνουν είναι πολύ σημαντικό.

Συγχαίρω επίσης και τις αναδόχους γονείς. Μία εξ αυτών έγινε πρόσφατα από την Παιδόπολη Καβάλας ανάδοχος ενός 11χρονου παιδιού. Η ζωής της άλλαξε. Το παιδί αυτό έφερε τη χαρά στο σπίτι της, αποδεικνύοντας ότι ένα παιδί , ανεξαρτήτως ηλικίας μπορεί να σου φέρει την ευτυχία. Τι και αν δεν υιοθέτησε βρέφος? Οι χαρές που παίρνει από αυτό το 11χρονο παιδί είναι για αυτήν πρωτόγνωρες και μοναδικές!

Για αυτό αξίζει να γίνετε ανάδοχοι παιδιών ακόμη και αν δεν είναι βρέφη, ακόμη και αν είναι έφηβοι.

Αναδοχή παιδιού

H αναδοχή είναι μια μορφή παιδικής προστασίας αναγνωρισμένη από το κράτος με το Ν.2082/1992.

Θεσμός νέος, η αναδοχή αποσκοπεί στην προστασία των προσωπικών συμφερόντων του ανηλίκου, όταν οι γονείς ή ο επίτροπος δεν είναι σε θέση να φροντίζουν το παιδί. Αντικείμενο λοιπόν της αναδοχής είναι η πραγματική φροντίδα του ανηλίκου. Η γονική μέριμνα ή η επιτροπεία παραμένουν καταρχήν ανεπηρέαστες από την αναδοχή. Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση μιας πραγματικής κατάστασης η οποία δημιουργείται από την ανάθεση με συμφωνία των γονέων και της ανάδοχης οικογένειας ή με απόφαση του δικαστηρίου, της πραγματικής (και καθημερινής ) φροντίδας του παιδιού σε τρίτον.

Τα είδη της αναδοχής

Συγγενική αναδοχή: Η περίπτωση αυτή αφορά οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση. Η κοινωνική λειτουργός έρχεται σε επαφή με τους συγγενείς που θέλουν να πάρουν το παιδί και εφόσον το αποδεχτούν έχουμε τη συγγενική αναδοχή.

Μεσοπρόθεσμη αναδοχή: Το είδος αυτό της αναδοχής είναι διάρκειας μέχρι 2 χρόνων. Γίνεται όταν οι οικογένειες χρειάζονται αυτό το διάστημα για να ξεπεράσουν την κρίση ώστε να ξαναπάρουν το παιδί κοντά τους. Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος αναδοχής ο οποίος ενδέχεται να εξελιχθεί σε μακροπρόθεσμη τοποθέτηση.

Μακροπρόθεσμη αναδοχή: Τα παιδιά στην περίπτωση αυτή δεν επιστρέφουν ποτέ στους βιολογικούς του γονείς.

Αναδοχή φιλοξενίας: Συμβαίνει όταν κάποιος θέλει να φιλοξενήσει στο σπίτι κάποιο παιδί για Σαββατοκύριακο, γιορτές, καλοκαίρι κ.α.

Επαγγελματική αναδοχή: Είναι μία μορφή αναδοχής, η οποία ακόμη δεν ισχύει στην Ελλάδα, γιατί αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης. Σύντομα από όσο γνωρίζω θα ισχύσει. Σύμφωνα με αυτήν θα υπάρχουν ανάδοχοι επί πληρωμή για απρόοπτες καταστάσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι σταδιακά αν ισχύσει ο θεσμός αυτός θα κλείσουν τα ιδρύματα παιδικής προστασίας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 1. Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι, είναι οικογένειες αποτελούμενες από συζύγους με ή χωρίς παιδιά, ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μεμονωμένα άτομα (άγαμα ή διαζευγμένα ή χήρα) με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, οποιουδήποτε βαθμού με τον ανήλικο (συγγενική αναδοχή). Η συγγενική αναδοχή πρέπει να προτιμάται.
 2. Η τοποθέτηση ανηλίκου σε ανάδοχους γονείς επιτρέπεται εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
 • Οι ανάδοχοι γονείς πληρούν τα όρια ηλικίας και έχουν διαφορά ηλικίας από τον αναδεχόμενο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί υιοθεσίας (ήτοι 30ετών ως 60 ετών, και η διαφοράς ηλικίας του γονέα που υιοθετεί με το τέκνο πρέπει να είναι από 18 ως 50 χρόνια).
 • Οι ανάδοχοι γονείς και οι συνοικούντες με αυτούς έχουν καλή ψυχική, διανοητική και σωματική υγεία, ιδίως μάλιστα δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα.
 • Οι ανάδοχοι γονείς και οι συνοικούντες με αυτούς δεν έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα ή δεν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για τα αδικήματα εκείνα που επισύρουν έκπτωση από τη γονική μέριμνα, όπως κακοποίηση, που αφορούν τη ζωή και την υγεία και το ήθος των παιδιών) καθώς και για τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί ναρκωτικών και περί εμπορίας ανθρώπων και οργάνων.
 • Οι ανάδοχοι γονείς έχουν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να καλύψουν τα βασικά έξοδα διατροφής, μόρφωσης και ιατρικής περίθαλψης του ανάδοχου τέκνου, διαθέτοντας επαρκείς προς τούτο οικονομικούς πόρους και καταβάλλοντας προσωπική φροντίδα.

Οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στις περιπτώσεις β, γ, και δ της παραγράφου αυτής πρέπει να συντρέχουν καθ' όλη τη διάρκεια της αναδοχής.

 1. 1. Οι φυσικοί γονείς ή ο επίτροπος μπορούν, να τοποθετήσουν το ανήλικο παιδί, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του, σε ανάδοχη οικογένεια, κατά προτίμηση συγγενική, καταρτίζοντας μαζί της τη σχετική σύμβαση.
  Εάν τα ως άνω αναφερόμενα πρόσωπα το κρίνουν σκόπιμο, μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή του αρμόδιου φορέα, για εξεύρεση της κατάλληλης οικογένειας.
 2. Προκειμένου για τοποθέτηση ανηλίκου σε ανάδοχη οικογένεια, από νομικό πρόσωπο που έχει οριστεί επίτροπος του συνάπτεται μεταξύ του επιτρόπου, όπως αυτός κατά περίπτωση εκπροσωπείται νόμιμα, και των ανάδοχων γονέων σύμβαση, σύμφωνα με την οποία ο ανάδοχος γονέας αναλαμβάνει την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου.
 3. Για να τοποθετηθεί με δικαστική απόφαση ανήλικος σε ανάδοχη οικογένεια, πρέπει το συμφέρον του να επιβάλλει την ανάθεση της πραγματικής φροντίδας του σε τρίτους (ανάδοχους γονείς), ιδίως δε σε συγγενείς είτε γιατί οι γονείς του αδυνατούν ή εμποδίζονται να ασκούν, κατά τρόπο ικανοποιητικό, εν όλω ή εν μέρει τη γονική μέριμνα, είτε γιατί ο επίτροπός του αδυνατεί ή εμποδίζεται να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του που σχετίζονται με την εξασφάλιση της υγιούς σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης του ανηλίκου. Η αναδοχή ανηλίκου προκρίνεται ιδίως σε περιπτώσεις έκθετων, ορφανών ή εγκαταλελειμμένων και από τους δύο γονείς τους ή προκειμένου περί εκτός γάμου μη αναγνωρισμένων τέκνων, από τη μητέρα τους, κακοποιημένων ή παραμελημένων από τους γονείς τους ή άλλους συνοικούντες, καθώς και ανηλίκων που διαβιούν σε ιδρύματα.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Οι επιθυμούντες να γίνουν ανάδοχοι γονείς υποβάλλουν στον αρμόδιο για την εποπτεία της αναδοχής φορέα:

 1. Αίτηση, από την οποία να προκύπτει το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας, η ηλικία τους και στην οποία πρέπει να αναφέρεται οπωσδήποτε τεκμηριωμένα ο λόγος που τους ωθεί να γίνουν ανάδοχοι γονείς.
 2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
 3. Εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών σε περίπτωση που δεν έχει ακόμη εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα του τελευταίου οικονομικού έτους, αρκεί υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος ότι έχει καταθέσει τη δήλωση φόρου εισοδήματος του τελευταίου οικονομικού έτους και ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσκομίσει το εκκαθαριστικό σημείωμα όταν εκδοθεί.
 4. Πιστοποιητικό δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν πάσχουν ο αιτών και τα συνοικούντα με αυτόν πρόσωπα, από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα.
 5. Πιστοποιητικό περί μη θέσης σε δικαστική συμπαράσταση ή κίνησης σχετικής διαδικασίας από το πρωτοδικείο του τόπου μόνιμης κατοικίας των αιτούντων και όσων συνοικούν με αυτούς.
 6. Αντίγραφο τύπου Α' ποινικού μητρώου των ιδίων και των συνοικούντων με αυτούς ενηλίκων μελών, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα για αδίκημα από εκείνα που επισύρουν, σύμφωνα με το άρθρο 1537 του Αστικού Κώδικα, έκπτωση από τη γονική μέριμνα ή για κακοποίηση ή παραμέληση ανηλίκου ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας περί ναρκωτικών ή περί εμπορίας ανθρώπων ή οργάνων.
 7. Πιστοποιητικό ότι δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα προβλεπόμενα ανωτέρω υπό στοιχείο στ αδικήματα, καθώς και πιστοποιητικό, εκδιδόμενο από την Εισαγγελία του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους, ότι δεν είναι φυγόδικοι ή φυγόποινοι για τα ίδια αδικήματα.

Μετά την προσκόμιση των ανωτέρω δικαιολογητικών από τους ενδιαφερομένους, ο αρμόδιος φορέας υποχρεούνται να διεξαγάγει κοινωνική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των υποψηφίων ανάδοχων γονέων.

Προκειμένου για τοποθέτηση ανηλίκου σε ανάδοχη οικογένεια με δικαστική απόφαση ή κατόπιν σύμβασης καταρτισθείσας μεταξύ νομικού προσώπου που έχει οριστεί επίτροπος, και του ανάδοχου γονέα, απαιτούνται τα κάτωθι δικαιολογητικά:

 1. Επί ορφανών, ληξιαρχική πράξη θανάτου των γονέων και βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ότι η επιμέλεια του τέκνου δεν έχει ανατεθεί σε άλλο φυσικό πρόσωπο.
 2. Επί τέκνων μονογονεϊκών οικογενειών, αίτηση του γονέα.
 3. Επί εγκαταλελειμμένων και από τους δύο γονείς ή έκθετων ή κακοποιημένων ή παραμελημένων τέκνων, οιοδήποτε δημόσιο έγγραφο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο αρμόδιου κατά νόμο οργάνου από το οποίο να προκύπτει το γεγονός της εγκατάλειψης ή έκθεσης ή κακοποίησης ή παραμέλησης του ανηλίκου.
 4. Τελεσίδικη δικαστική απόφαση διορισμού του επιτρόπου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία προβλέπονται παροχές και διευκολύνσεις σε αναδόχους γονείς.

Χαρακτηριστικά

 1. α. Στους ανάδοχους, με δικαστική απόφαση ή με σύμβαση, γονείς, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναδοχή, παρέχεται η προβλεπόμενη από την υπουργική απόφαση του άρθρου 9 παρ. 5 του ν. 2082/1992, όπως ισχύει, οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του ανηλίκου. Όμως η χορήγηση επιδόματος δίνεται σήμερα μόνο από το Ίδρυμα ΜΗΤΕΡΑ. Μάλιστα το επίδομα σύμφωνα με το νόμο ορίζεται από το ποσό των 250 ευρώ μέχρι το ποσό των 850 ευρώ. Στο ΜΗΤΕΡΑ όπως με έχουν ενημερώσει περίπου 300 οικογένειες είναι ανάδοχες και λαμβάνουν το επίδομα αυτό. Προφανώς στα άλλα ιδρύματα, παρότι έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να χορηγούν και αυτά δεν είχαν τα χρήματα στους αντίστοιχους κωδικούς. Όμως έχει τεθεί ενώπιον του αρμοδίου Υπουργείου ως απαίτηση να υπάρχει ενιαία τακτική από όλα τα ιδρύματα και να εφαρμοσθεί από άποψη οικονομικής η χορήγηση επιδόματος σε όλα τα ιδρύματα.
 2. Ο ανήλικος που τοποθετείται σε ανάδοχη οικογένεια και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναδοχή καλύπτεται ιατροφαρμακευτικά από τον ασφαλιστικό οργανισμό του έχοντος την επιμέλειά του. Σε περίπτωση που ο έχων την επιμέλεια του ανηλίκου είναι ανασφάλιστος ή ο ανήλικος προστατεύεται από φορείς πρόνοιας, εκδίδεται πιστοποιητικό απορίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 3. Οι ανήλικοι που προέρχονται από ιδρύματα και τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες, καθώς και οι ανήλικοι που τοποθετούνται σε ανάδοχη οικογένεια με δικαστική απόφαση ή κατόπιν σύμβασης μεταξύ των φυσικών γονέων ή του επιτρόπου, που είναι φυσικό πρόσωπο, με την ανάδοχη οικογένεια, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο υπόχρεος προς καταβολή διατροφής στον ανήλικο αδυνατεί να την παράσχει, εγγράφονται κατά προτεραιότητα και φοιτούν δωρεάν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς αρμοδιότητας των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. του τόπου κατοικίας των ανάδοχων γονέων. Ομοίως γίνονται δεκτοί, κατά προτεραιότητα, χωρίς κλήρωση και χωρίς περιορισμό στα νηπιαγωγεία και στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία όπου αυτά υπάρχουν. Επίσης, φιλοξενούνται, κατά προτεραιότητα, στις παιδικές εξοχές και τα Κέντρα Οικογενειακών Διακοπών που λειτουργούν στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος.

Εποπτεία της αναδοχής

 1. Η εποπτεία της αναδοχής, σύμφωνα με το νόμο και τις ειδικότερες ρυθμίσεις του παρόντος, ανατίθεται, κατά περίπτωση, στους εξής φορείς:
  • Στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, οι οποίες αποτελούν ανεξάρτητα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, για τους ανηλίκους που έχουν υπό την προστασία τους, όπως η Παιδόπολη Καβάλας.
  • Στις Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας ή, κατά περίπτωση, στα Τμήματα Πρόνοιας των Διευθύνσεων Υγείας και Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, για τους ανηλίκους των οποίων η επιτροπεία έχει ανατεθεί σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
 2. Ο αρμόδιος για την εποπτεία της αναδοχής φορέας υποχρεούται:
  1. να οργανώνει επισκέψεις οργάνων του τακτικά μια φορά το μήνα και εκτάκτως όποτε το κρίνει σκόπιμο στην ανάδοχη οικογένεια, για να διαπιστώνει τους όρους διαβίωσης και ανατροφής του τοποθετηθέντος ανηλίκου. Οι επισκέψεις μπορεί να γίνονται και χωρίς προειδοποίηση των ανάδοχων γονέων,
  2. να χορηγεί τη σχετική βεβαίωση στους ανάδοχους γονείς έτσι ώστε να τους παρέχονται οι διευκολύνσεις που προβλέπονται
  3. να συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους ανάδοχους γονείς και να τους διευκολύνει, κατά το μέτρο του δυνατού, στην άσκηση των καθηκόντων τους ως ανάδοχων γονέων,
  4. να επιλαμβάνεται αμέσως επειγουσών περιπτώσεων που αφορούν τον ανήλικο ευθύς μόλις ειδοποιηθεί από τον ανάδοχο γονέα ή τρίτο,
  5. να παρέχει τις αναγκαίες συμβουλές στους ανάδοχους γονείς για θέματα που αφορούν την όλη λειτουργία του οικογενειακού περιβάλλοντος και μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή διαβίωση του ανηλίκου,
  6. να συμπεριφέρεται προς τους ανάδοχους γονείς με τον επιβαλλόμενο σεβασμό χωρίς καμιά διάκριση λόγω κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης ή πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους.

Στο ΠΔ 86/2009 υπάρχει η πρόβλεψη του Εθνικού Μητρώου Ανάδοχων Γονέων υπό του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, όμως ακόμη δεν έχει εφαρμοσθεί αυτή η διάταξη. Και μάλιστα προβλέπεται μητρώο όχι μόνο των ήδη αναδόχων γονέων αλλά και υποψηφίων.

Επίσης στο ΠΔ /89 προβλέπεται και ταχύρρυθμα προγράμματα επιμόρφωσης, που όμως μέχρι και σήμερα δεν έχουν εφαρμοσθεί.

Οι αρμόδιοι για την τοποθέτηση ανηλίκων σε ανάδοχη οικογένεια φορείς υποχρεούνται στη διενέργεια, αυτοτελώς ή από κοινού με άλλους επιστημονικούς φορείς, ταχύρρυθμων προγραμμάτων επιμόρφωσης υποψηφίων ανάδοχων γονέων

Συμπερασματικά

Περιπτώσεις αναδοχής

Α) Απευθείας συμφωνία των γονέων με την ανάδοχη οικογένεια.

Η αναδοχή ανηλίκων μπορεί να επέλθει ύστερα από συμφωνία μεταξύ των γονέων του ανηλίκου και της ανάδοχης οικογένειας. Η συμφωνία αυτή είτε είναι ρητή είτε σιωπηρή, συναγόμενη από τη σταθερή και μόνιμη παραμονή του ανηλίκου σε τρίτα πρόσωπα(1655ΑΚ). Οι γονείς είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τους αναδόχους γονείς. Η συμφωνία αυτή πρέπει να αναγγέλλεται χωρίς καθυστέρηση στη κοινωνική υπηρεσία (1665 παρ. 2).

Β) Με δικαστική απόφαση

Το δικαστήριο αναθέτει την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου σε οικογένεια σε τρίτους (αναδοχή οικογένεια) όταν συντρέχει στο πρόσωπο των δύο γονέων κακή άσκηση της γονικής μέριμνας (ΑΚ 1532, 1533) ή όταν ο επίτροπος αποδεικνύεται ακατάλληλος για την ανάπτυξη του ανηλίκου (ΑΚ 1607).

Το δικαστήριο αναθέτει την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου σε οικογένεια αποτελούμενη από συζύγους, με παιδιά και χωρίς παιδιά, η οποία είναι κατάλληλη να αναλάβει την αναδοχή ανηλίκων.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις την αναδοχή μπορεί να αναλαμβάνει και μεμονωμένο άτομο.

Λειτουργία

Η αναδοχή είτε στηρίζεται σε απευθείας σύμβαση είτε σε δικαστική απόφαση δεν επηρεάζει καταρχήν τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία του ανηλίκου. Οι ανάδοχοι γονείς έχουν πάντως ορισμένα δικαιώματα. Δικαιούνται να ασκούν όσες αρμοδιότητες είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίζουν τα τρέχοντα ή με επείγοντα χαρακτήρα(1659ΑΚ). Κατά τα λοιπά οι αποφάσεις που αφορούν τις προσωπικές ή τις περιουσιακές υποθέσεις του ανηλίκου εξακολουθούν να λαμβάνονται από τους γονείς ή τον επίτροπο.

Όταν όμως η ένταξη του ανηλίκου στην ανάδοχη οικογένεια καθίσταται μονιμότερη, ενώ παράλληλα εξασθενούν οι δεσμοί του με τους γονείς του, το Δικαστήριο μπορεί να αφαιρέσει ολικά ή μερικά την επιμέλεια του ανηλίκου καθώς και τη διοίκηση της περιουσίας του από τους γονείς και να την αναθέσει στους αναδόχους οι οποίοι πλέον γίνονται συνεπίτροποι (1660 ΑΚ ). Ανάλογη ρύθμιση ισχύει και για την περίπτωση κατά την οποία η αναδοχή συντρέχει με την επιτροπεία (1661ΑΚ).

Άρση Αναδοχής

Η αναδοχή αίρεται με ανάκληση της ανάθεσης από τους γονείς είτε με δικαστική απόφαση.

Στην πρώτη περίπτωση όταν η ανάθεση της πραγματικής φροντίδας του ανηλίκου έγινε με την συμφωνία των γονιών, οι γονείς ή ο επίτροπος, μπορούν να ανακαλέσουν οποτεδήποτε. Η ανάκληση αυτή δεν είναι δυνατή στην περίπτωση κατά την οποία το Δικαστήριο έχει αφαιρέσει ολικά η μερικά την άσκηση της γονικής μέριμνας από τους γονείς (ή της επιτροπής από τον επίτροπο) οπότε οι ανάδοχοι γονείς είναι οι επίτροποι (1662ΑΚ).

Στην δεύτερη περίπτωση όταν η ανάθεση της πραγματικής φροντίδας του ανηλίκου έγινε με δικαστική απόφαση, το Δικαστήριο μπορεί να θέτει τέρμα σε αυτή ύστερα από αίτηση των βιολογικών γονέων ή του επιτρόπου , εφόσον κρίνει ότι δεν υπάρχου οι λόγοι που την επέβαλαν (1662ΑΚ). Η άρση ωστόσο δεν είναι δυνατή στην περίπτωση κατά την οποία το Δικαστήριο είχε αφαιρέσει ολικά ή μερικά την επιμέλεια ή και τη διοίκηση της περιουσίας του από τους γονείς, οπότε οι ανάδοχοι γονείς είναι επίτροποι (ΑΚ 1662).

Σε αυτή την περίπτωση το Δικαστήριο μπορεί να άρει την ανάθεση αυτή από τη συγκεκριμένη ανάδοχη οικογένεια και να την αναθέσει σε άλλη ανάδοχη, αν διαπιστώσει ότι η (πρώτη)ανάδοχη οικογένεια δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της (1663 ΑΚ).

Διαφορές αναδοχής με υιοθεσία.

Η υιοθεσία είναι μία νομική πράξη κατά την οποία το υιοθετημένο παιδί απολαμβάνει όλα τα προνόμια και τα δικαιώματα ενός φυσικού παιδιού, και η οικογένεια έχει τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι σε αυτό σαν να ήταν φυσικό του παιδί. Η υιοθεσία αλλάζει την νομική ταυτότητα του παιδιού

Σε αντίθεση με την αναδοχή κατά την οποία, ένα ανάδοχο παιδί κρατάει την δική του ταυτότητα (πχ ονοματεπώνυμο) και εξακολουθεί να είναι νόμιμο παιδί των φυσικών του γονιών.

Υιοθεσία παιδιού

 • Το προς υιοθεσία παιδί πρέπει να είναι τουλάχιστον τριών µηνών. Νωρίτερα απαγορεύεται να δοθεί η συναίνεση των φυσικών γονέων.
 • Στις περιπτώσεις ιδιωτικών υιοθεσιών, ακόµη κι αν οι βιολογικοί γονείς δώσουν το παιδί αµέσως µετά τη γέννησή του στους θετούς, η νοµική διαδικασία δεν µπορεί να ξεκινήσει πριν από τη συµπλήρωση του τριµήνου.
 • Δικαίωµα υιοθεσίας έχουν ενήλικες ηλικίας µεταξύ 30 και 60 ετών.
 • Η διαφορά ηλικίας µεταξύ θετού γονιού και παιδιού δεν µπορεί να είναι µικρότερη από 18 και µεγαλύτερη από 50 χρόνια.
 • Σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. υιοθεσία παιδιού του συζύγου), η διαφορά ηλικίας µπορεί να φτάσει τα 15 χρόνια.
 • Απαιτούνται διάφορα δικαιολογητικά εκ µέρους των υποψήφιων γονιών, όπως λευκό ποινικό µητρώο, ιατρικές εξετάσεις που αποκλείουν σηµαντικές χρόνιες νόσους, στοιχεία εισοδήµατος κτλ.
 • Μαζί µε τα παραπάνω, στο Πολυµελές Πρωτοδικείο που τελεί την υιοθεσία κατατίθεται και έκθεση κοινωνικού λειτουργού, η οποία, ύστερα από επισταµένη έρευνα και επαφή µε τους υποψήφιους γονείς, βεβαιώνει πως η δροµολογούµενη υιοθεσία είναι επ' ωφελεία του παιδιού.
 • Δικαστική αναπλήρωση της συναίνεσης των φυσικών γονέων γίνεται όταν το παιδί είναι έκθετο ή άγνωστων γονιών, αν µετά από τουλάχιστον ένα χρόνο αναδοχής από ενδιαφερόµενη οικογένεια οι φυσικοί γονείς αρνούνται ξαφνικά να συναινέσουν στην ολοκλήρωση της υιοθεσίας ή στις περιπτώσεις που και οι δύο φυσικοί γονείς έχουν χάσει τη γονική µέριµνα.
 • Αν το προς υιοθέτηση παιδί είναι 12 ετών και πάνω, και σε καλή ψυχονοητική κατάσταση, το δικαστήριο λαµβάνει υπόψη και τη δική του γνώµη.
 • Επίσης λαµβάνεται υπόψη και η άποψη των παιδιών που ενδεχοµένως ήδη υπάρχουν στην οικογένεια.

Σημαντική καινοτομία του δικαίου της υιοθεσίας αποτελεί ασφαλώς η, κατ" ουσία, κατάργηση της υιοθεσίας των ενηλίκων, η οποία δεν είναι πλέον δυνατή, παρά μόνο όταν υιοθετείται ενήλικο τέκνο του συζύγου εκείνου που υιοθετεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία δεν κατήργησε τις λεγόμενες «ιδιωτικές» υιοθεσίες, εκείνες, δηλαδή, που γίνονται με απευθείας επαφή των ενδιαφερομένων, χωρίς τη μεσολάβηση κοινωνικής υπηρεσίας.

Η ύπαρξη βιολογικού κατιόντος δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο για την υιοθεσία.
Οι απαιτούμενες συναινέσεις για την υιοθεσία δίνονται με αυτοπρόσωπη εμφάνιση ενώπιον του δικαστηρίου και, συγκεκριμένα, ενώπιον μέλους της σύνθεσης του δικαστηρίου που, τελεί την υιοθεσία. Οι συναινέσεις παρέχονται σε ιδιαίτερο γραφείο, χωρίς δημοσιότητα.

Η έκθεση της κοινωνικής υπηρεσίας αποτελεί, απαραίτητη προϋπόθεση για να τελεσθεί υιοθεσία ανηλίκου, χωρίς, ωστόσο, το πόρισμά της να δεσμεύει το δικαστήριο, το οποίο απλώς τη συνεκτιμά, κατά την κρίση του περί του αν η υιοθεσία είναι προς το συμφέρον του ανηλίκου. Αν η έκθεση δεν υποβληθεί εγκαίρως, τότε το δικαστήριο δικάζει χωρίς έκθεση (άρθρο 7 παρ.3 του ν. 2447/1996).

Αποκλεισμός της δημοσιότητας

Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει η κύρια διαδικασία της υιοθεσίας να γίνεται «κεκλεισμένων των θυρών» (βλ. και άρθρο 20 παρ.2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την υιοθεσία ανηλίκων).

Προσβολή της υιοθεσίας

η υιοθεσία (=η δικαστική απόφαση περί υιοθεσίας) προσβάλλεται μόνο με τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα και βοηθήματα, τα οποία, μάλιστα, ασκούνται σε σύντομες προθεσμίες. Η προσβολή αυτή είναι δυνατή, όταν δεν τηρήθηκαν οι νόμιμοι όροι για την υιοθεσία, καθώς και όταν κάποια από τις συναινέσεις ήταν άκυρη ή ακυρώσιμη

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της υιοθεσίας ανηλίκων μπορούν να συνοψισθούν σε δύο προτάσεις: α) Πλήρης ένταξη του θετού τέκνου στην οικογένεια του θετού γονέα β) Πλήρης ρήξη των δεσμών του με τη βιολογική του οικογένεια.

Πλήρης ένταξη στην οικογένεια του θετού γονέα

Το ανήλικο θετό τέκνο εντάσσεται πλήρως στην οικογένεια του θετού του γονέα. Δημιουργείται, δηλαδή, συγγενικός δεσμός, με όλες τις παρεπόμενες συνέπειες, μεταξύ το υιοθετουμένου (και των κατιόντων του) και του θετού γονέα, καθώς και όλων των βιολογικών συγγενών του τελευταίου (π.χ. το θετό τέκνο είναι συγγενής β΄ βαθμού με το βιολογικό τέκνο του θετού γονέα). Αν έχουν υιοθετηθεί περισσότερα παιδιά, δημιουργείται μεταξύ τους συγγένεια όμοια με εκείνη που υπάρχει ανάμεσα σε αδέλφια (ΑΚ 1561).

Πλήρης ρήξη με τη βιολογική οικογένεια

Με την υιοθεσία καταργείται κάθε συγγενικός δεσμός του θετού τέκνου με τη βιολογική του οικογένεια, με εξαίρεση τα κωλύματα γάμου, τα οποία διατηρούνται

Λύση της υιοθεσίας

Καινοτομία του δικαίου αποτελεί η δυνατότητα συναινετικής λύσης της υιοθεσίας, μετά την ενηλικίωση του θετού τέκνου. Η συναινετική αυτή λύση διαπλάθεται κατά το πρότυπο του συναινετικού διαζυγίου. Απαιτείται δικαστική απόφαση, η οποία στηρίζεται στη συναίνεση, για τη λύση της υιοθεσίας, του θετού τέκνου και του θετού γονέα

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές που είναι πάντα κοντά στα παιδιά αυτά και ικανοποιούν πολλές φορές τις ανάγκες του Κέντρου σε ώρες δύσκολες όπου ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργεί. Ευτυχώς η κρίση της εποχής μας ευαισθητοποίησε περισσότερο τους ανθρώπους παρόλο τα δικά τους προβλήματα. Εμείς ως Διοίκηση προσφέρουμε και προσπαθούμε να διαθέτουμε στα παιδιά όσα μπορούμε. Είναι γιατί γνωρίζουμε ότι η έλλειψη των γονιών τους είναι το ποιο βαρύ πλήγμα στη ζωή τους, και προσπαθούμε να απαλύνουμε αυτή την πληγή με υλικά αγαθά. Βέβαια προσφέρουμε απλόχερα και πολύ αγάπη. Όμως όσο καλή και αν είναι η ζωή τους στην «Παιδόπολη» Καβάλας, όσο καλά και αν είναι στο «σπίτι τους» όπως συνηθίζουν να αποκαλούν την Παιδόπολη, δεν παύει να είναι ένα ίδρυμα και δεν συγκρίνεται η ιδρυματική ζωή με τη ζεστασιά, τη στοργή και τη φροντίδα μιας οικογένειας. Γιατί αν τα παιδιά αυτά έχουν ισορροπημένη ζωή και συναισθηματική ασφάλεια στην παιδική τους ηλικία θα ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία μας όταν ενηλικιωθούν. Γιατί αν τους δώσουμε αγάπη , αγάπη θα δώσουν και αυτά σε εμάς και στα παιδιά μας. Και για αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Τα κακοποιημένα, εγκαταλελειμμένα , παραμελημένα, ορφανά παιδιά είναι παιδιά όλων μας. Η εξέλιξή τους έχει άμεση σχέση και με τη δική μας ζωή.

Γιατί όλα τα παιδιά είναι η ελπίδα του κόσμου μας.

Για αυτό θεωρώ ότι το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Καβάλας, όπως και όλα τα Ιδρύματα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον προσωρινά η στέγη των παιδιών αυτών και ΜΌΝΟ η ευκαιρία να τοποθετηθούν σε φιλόστεργες οικογένειες.

Σας ευχαριστώ πολύ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ
Μαρίνα Φιλιππίδου

Share

2009©Kavalacity.net