Εκτύπωση

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Συγγραφέας: kavalacity.net.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο τοπικός τύπος γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

evdomi

Η ΔΕΥΑΚ, οι μπαταχτσήδες και οι διακοπές υδροδότησης

"Κα«Τώρα ξύπνησε η ΔΕΥΑΚ παραμονές Πάσχα να δώσει «δώρο» σε αυτούς οι οποίοι φαντάζομαι ότι λόγω αδυναμίας κι όχι από μπαταχτσιλίκι δεν πλήρωσαν τους συγκεκριμένους λογαριασμούς;», λέει ο Γιώργος Τσαλουχίδης που διευκρινίζει ότι δε θα έλεγε το ίδιο «για μεγαλο-καταναλωτές που εσκεμμένα για κάποιους λόγους δεν πληρώνουν κι όχι σε αυτούς που σε μια συγκεκριμένη στιγμή βρέθηκαν σε αδυναμία. Αν υπάρχει συγκεκριμένος καταναλωτής δε μπορεί να είναι ανάλγητος ο δήμος απέναντί του. Ο κάθε δήμος πρέπει να δει με μια ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων που δεν μπορούν να πληρώσουν. Μπορεί να γίνει κατ’ εξαίρεση ένας διακανονισμός ή μείωση του κόστους. Η διακοπή δε με βρίσκει σύμφωνο. Το λογικό θα έπρεπε να είναι ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις των τελευταίων ημερών θα πρέπει να τεθούν υπό την αίρεση εγκρίσεως του νέου προέδρου».

«Αν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια της διαβούλευσης για διακανονισμό, ναι. Αν όμως δεν τα έχουν εξαντλήσει κι έτσι πάνε να εφαρμόσουν την απόφαση που πήραν στις αρχές του έτους, διαφωνώ», λέει ο Στάθης Εριφυλλίδης που ζητά όμως να εξεταστεί και από τη θέση της ΔΕΥΑΚ το όλο ζήτημα:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανείσπρακτα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Με μια μέση κατανάλωση το χρόνο 350 ευρώ, σημαίνει ότι 10.000 συμπολίτες μας -το ένα τρίτο των καταναλωτών δηλαδή- δεν έχουν πληρώσει. Όταν μια επιχείρηση έχει επισφαλείς απαιτήσεις το 33% δε θα πάει καλά. Αυτό είναι το δικαιολογητικό της επιχείρησης. Όσον αφορά τώρα το κοινωνικό πρόβλημα, αφού κανείς δεν αμφιβάλει ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, εκεί θα μπορούσε να υπάρξει ένας διακανονισμός όπως και υπάρχει, αφού υπάρχουν συμπολίτες που πηγαίνουν και πληρώνουν προκαταβολή και τα υπόλοιπα σε τακτές μηνιαίες δόσεις. Σε αυτούς που δεν είναι συνεπείς να πάνε να το κόψουν. Να μην το βλέπουμε μονόπλευρα, διότι είναι επιχείρηση η ΔΕΥΑΚ ανταποδοτικού χαρακτήρα, πουλάει νερό πληρώνει τις οφειλές της», απαντά στο ότι και η Επιχείρηση έχει χρέη προς προμηθευτές της αγοράς στην Καβάλα.

Σύμφωνα με τον κ. Εριφυλλίδη η πρακτική που ακολουθείται είναι να ζητούν ένα ποσό 30-50 ευρώ προκαταβολή έναντι του συνολικού χρέους: «δεν τους λένε δώστε τα μισά όπως λένε πχ οι τράπεζες ή η Εφορία, ούτε ποσοστό επί των οφειλομένων», ενώ διαβεβαιώνει πως έχει στηθεί μηχανισμός επικοινωνίας με τους οφειλέτες πριν προχωρήσουν σε διακοπή της υδροδότησης: «το διαβεβαιώνω αυτό. Παίρνουν τηλέφωνο και λένε αύριο σου κόβουμε το νερό. Τι μπορείς να μας δώσεις. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με μαθηματική ακρίβεια θα κλείσει η ΔΕΥΑΚ και τότε δε θα έχουν νερό και αυτοί που είναι συνεπείς στις πληρωμές τους», προσθέτει.

«Δεν είναι λογικό να υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις. Για μας η ΔΕΥΑΚ πρέπει να παράγει κοινωνικό έργο. Το ότι έχει τόσο υψηλά τιμολόγια δε συμφωνούμε σε αυτό. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να δίνεται δωρεάν στους κατοίκους μιας περιοχής», είναι άποψη που εκφράζει ο Δήμος Ζαχαριάδης και προσθέτει: «δε νομίζω ότι σε μια τέτοια εποχή η διακοπή νερού να έγινε επειδή είναι… μπαταχτσήδες. Αν είναι τέτοιες περιπτώσεις -που δε τις ξέρω όλες για να εκφραστώ αναλυτικά- ανθρώπων οι οποίοι έχουν και δεν δίνουν εδώ και πολύ καιρό, το εξετάζεις διαφορετικά. Επειδή όμως βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο όπου τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, ανεργία κλπ δε μπορεί να πηγαίνεις και να κόβεις το νερό έτσι. Όπως ήμασταν εναντία στις διακοπές του ρεύματος με το χαράτσι, έτσι είμαστε και με το νερό».

Ο Άρης Βέρρος για το ίδιο θέμα θυμίζει ότι η παράταξή του έχει επανειλημμένα κάνει προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για απαλλαγή των ανέργων ή μείωση των τιμολογίων και φυσικά να έχει προηγηθεί προσπάθεια διακανονισμού: «ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί έχουν πολλαπλασιαστεί και το ποσό είναι τεράστιο δεν είναι τωρινό, έχει πολλά χρόνια, απλά έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό. Εξαρτάται τι καταναλώσεις είναι και που οφείλονται αυτές. Αν είναι πολλών ετών και αν προέρχονται από ανθρώπους που κρίνουμε ότι μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν είναι διαφορετικό ζήτημα, αν προέρχονται για πχ από καταστήματα και προηγούμενα χρόνια, προ κρίσης, γιατί υπήρχαν πάντα κάποιοι καταναλωτές που απέφευγαν να πληρώσουν.

Πάντοτε υπάρχει τρόπος για συμβιβασμό και διακανονισμό και έστω με μικρά ποσά να μπορέσει να τακτοποιηθεί το θέμα και από πλευράς των καταναλωτών για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και μιλάμε κυρίως για τους επαγγελματίες. Θα πρέπει να υπάρξουν κάποια κριτήρια, όπως άνεργοι ή αν έχει μειωθεί ο μισθός τους. Είναι ξεκάθαρη η πρόταση ότι θα πρέπει να δουν ανάλογα με την περίπτωση αν μπορούν με κάποιους από αυτούς να έρθουν σε συμβιβασμό. Για τους ανέργους είχαμε πει και τονίσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση του τιμολογίου και για μακροχρόνια άνεργους να δούμε αν μπορεί να υπάρξει και δωρεάν παροχή και απαλλαγή από τα ποσά».

Βασιλική ΛΙΟΤΑΚΗ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ΠΗΓΗ:

evdomi.gr


0Στην Καβάλα ο εξυπνότερος Έλληνας!

Μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά και για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για τις γύρω χώρες η λειτουργία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, πρόκειται να τονίσει ο καθηγητής Νίκος Λυγερός στη διάλεξη που θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Δημοκρατίας στην Ελευθερούπολη. Ο Νίκος Λυγερός, ένας από τους εξυπνότερους ανθρώπους του πλανήτη, καλεσμένος από το Σύλλογο Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ θα αναπτύξει αυτό το ενδιαφέρον θέμα και θα δώσει διευκρινήσεις, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο σε όλους μας μένει θολό και δε ξέρει η τοπική μας κοινωνία αν αυτό που θα δημιουργηθεί θα είναι προς το συμφέρον της ή όχι. Ο άνθρωπος που έχει δείκτη ευφυΐας 189 θα καταθέσει την επιστημονική του άποψη για το ζήτημα αυτό το οποίο αν πραγματικά οριοθετηθεί σωστά από τη χώρα μας, τα αποτελέσματα θα είναι συγκλονιστικά για την οικονομία της χώρας μας.

Share

2009©Kavalacity.net