Εκτύπωση

"Greek Vs GreekLish"

Συγγραφέας: Αριστοτέλης Σάρρος.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αριστοτέλης Σάρρος γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

«Τι έκανε τους χρήστες του internet να αλλάξουν τρόπο γραφής ;»

greekΈχω αρχίσει να πιστεύω πως πλέον ο Έλληνας δεν έχει δική του βούληση, δεν μπορεί να πάρει μόνος του αποφάσεις και γι’αυτό ανοίγει την τηλεόραση και ότι του λένε αυτό κάνει. Εδώ και χρόνια πολύ έλληνες έχουνε επιλέξει έναν άλλο τρόπο γραφής, ένα διαφορετικό αλφάβητο, το οποίο συνδέει ελληνικές έννοιες και ελληνικές προτάσεις με αγγλική γραφή. Μιλάω όπως καταλαβαίνεται για τα Greeklish, έχουν μπει στην ζωή μας, στον υπολογιστή μας, στο κινητό μας, και φυσικά σε ότι γράφουμε το οποίο έχει ηλεκτρονική μορφή.

Οι λόγοι για κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι λίγοι, αντίθετα

είναι και πάρα πολλοί! Κάποιοι από αυτούς είναι η μεγάλη ταχύτητα γραφής, το ότι τα ορθογραφικά δεν παίζουν ρόλο, στα κινητά αφής είναι λίγο δύσκολο όπως λένε μερικοί να βάλεις τόνους, και φυσικά είναι «δύσκολο» για μερικούς να αλλάζουν συνέχεια τα πεζά σε κεφαλαία! Κατά την προσωπική μου γνώμη δίνουμε την επιβεβαίωση ότι τελικά ορθά επιλέχθηκε η Αγγλική σαν διεθνής γλώσσα…

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 77,4% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου προτιμά τη συγκεκριμένη γραφή για την επικοινωνία του, ενώ φιλόλογοι βρίσκουν στα γραπτά μαθητών λέξεις γραμμένες στα Greeklish. Σχεδόν ή μάλλον όλοι οι συνδυασμοί του «ι» (οι, ει, υ, ι, η) έχουν αντικατασταθεί από το αγγλικό γράμμα i.

Τα Greeklish εμφανίσθηκαν όταν εμφανίσθηκε και το chat, αλλά και το facebook

greeklish_facebookΓια να επιστρέψουμε στο θέμα: Ο Έλληνας λοιπόν κάνει ότι του λένε. Ποιο συγκεκριμένα πριν λίγες μέρες, παρουσιάσθηκε από την τηλεόραση του ΑΝΤ1, ένα καινούργιο τηλεοπτικό σποτ για την εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα». Το συγκεκριμένο είχε σαν σκοπό να παρουσιάσει τα Greeklish σαν κάτι αρνητικό, για να ενισχυθεί η ελληνική γραφή. Ξαφνικά μέσα σε λίγες ώρες το facebook ξεχείλισε από status τα οποία έγραφαν το παρακάτω μήνυμα «Πρωτημο να σκωτωνο τιν Ελληνικη γλοσα με ορθωγραφηκα λαθοι παρα να τιν δηαγραφο τεληος με greeklish.......... Αν είσαι ενάντια στα greeklish, στην καταστροφή της ελληνικής γλώσσας, και πιστεύεις ότι αυτή η γλώσσα μας αξίζει πολλά, κανε post αυτό στον τοίχο σου, όχι για πολύ, έστω 5 λεπτά .. φτάνουν για να κάνουν τη διαφορά.» .

Σύντομα λοιπόν οι περισσότεροι χρήστες έγραφαν ελληνικά….

Από την μία το πανό των Ισπανών μας ξύπνησε, από την άλλη ένα τηλεοπτικό σποτ μας έκανε να γράφουμε ελληνικά, τελικά ο Έλληνας κάνει κάτι από μόνος του;

Share

2009©Kavalacity.net