Πληροφορίες μάθε τη πόλη

info

Οδηγός Βρείτε ότι χρειάζεστε

kavalacity

Εκδηλώσεις ότι "παίζει" στη πόλη

evcaltop-goldenratio

Εκτύπωση

Ιμαρέτ

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(3 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

Πες μου λίγα λόγια…

imaretΤο Ιμαρέτ βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα δυτικά βράχια της παλιάς πόλης της Καβάλας, σημερινής συνοικίας της Παναγίας. Το καταπληκτικό αυτό κομψοτέχνημα ισλαμικής αρχιτεκτονικής κτίστηκε το 1817 από το Μεχμέτ Αλή, τον ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας.

Στην αρχή λειτουργούσε ως ιεροδιδασκαλείο και πτωχοκομείο και χτίστηκε από την αγάπη του βαλή της Αιγύπτου προς τη γενέτειρά του. Τα πολλά χρήματα συντήρησής του ήταν τα ίδια τα εισοδήματα που είχε ο Πασάς από την εκμετάλλευση της Θάσου.

Το εντυπωσιακό αυτό κτίσμα έχει τρία αίθρια που περιτριγυρίζονται από πολλούς μικρούς και μεγαλύτερους χώρους.

Ως ιεροδιδασκαλείο έπαψε να λειτουργεί το Ιμαρέτ από το 1907 και μετά, ωστόσο ως το 1923 λειτουργούσε ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, όταν και έκλεισε, με αποτέλεσμα πολλά τμήματά του να αλλοιωθούν και να καταρρεύσουν. Για πολλά χρόνια από τότε, αρκετοί χώροι του χρησιμοποιήθηκαν ως οικίες φτωχών οικογενειών ενώ μερικά δωμάτιά του ως αποθήκες γειτονικών καταστημάτων, το ενοίκιο των οποίων το έπαιρνε ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, καθώς το κτίριο αποτελεί περιουσία του Αιγυπτιακού κράτους.

Το 2004 το Ιμαρέτ αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό και μετατράπηκε σε ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο, χωρίς να χάσει καθόλου την αίγλη του παρελθόντος.

Γιατί να πάω;

Γιατί θα νιώσεις την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, στα μικρά, χαμηλοτάβανα δωμάτια του Ιμαρέτ. Θα εντυπωσιαστείς από τους δεκάδες τρούλους της οροφής του και θα θαυμάσεις την υπέροχη θέα της πόλης που θα απλώνεται στα πόδια σου.

Ωστόσο, επειδή πλέον λειτουργεί ως ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία, η πρόσβαση στους χώρους του δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Πρέπει επίσης να γνωρίζεις πως και μόνο η είσοδος, έστω για φαγητό ή καφέ, απαιτεί κατάλληλο ένδυμα. Σίγουρα όμως η περιήγηση στο εσωτερικό του σε αποζημιώνει σε μεγάλο βαθμό.

Πως θα πάω;

Κατά κύριο λόγο με τα πόδια, καθώς το παρκάρισμα στη συνοικία της Παναγίας δεν είναι και το ευκολότερο. Από την κεντρική πλατεία της πόλης, μπαίνεις στο στενό δρομάκι της οδού Ύδρας και συνεχίζοντας ξεκινάς να ανηφορίζεις το λιθόστρωτο δρόμο της Θ.Πουλίδου που θα σε οδηγήσει στο Ιμαρέτ.

Μία ακόμη λύση είναι το τρενάκι του Δήμου που, χωρίς εισιτήριο, μεταφέρει πολίτες και τουρίστες γύρω από όλη τη χερσόνησο της παλιάς πόλης. Μπορείς λοιπόν να το χρησιμοποιήσεις και να κατέβεις σε μία του στάση, κάνοντας έτσι και μία βόλτα στην παλιά πόλη πριν καταλήξεις στο Ιμαρέτ. Το τρενάκι ξεκινά μπροστά από την Εθνική τράπεζα, στην κεντρική πλατεία και λειτουργεί κατά κύριο λόγο ώρες καταστημάτων.

Share

2009©Kavalacity.net