Πληροφορίες μάθε τη πόλη

info

Οδηγός Βρείτε ότι χρειάζεστε

kavalacity

Εκδηλώσεις ότι "παίζει" στη πόλη

evcal


Εκτύπωση

Τέμενος του Χαλίλ Μπέη

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(5 ψήφοι, μέση τιμή 4.00 από τα 5 αστέρια)

xalilmpei-kavalacity.netΤο τέμενος του Χαλίλ Μπέη (σήμερα γνωστό ως "Παλιά Μουσική") είναι το παλαιότερο "της οθωμανικής πόλης" και χρονολογείται περίπου στα μέσα του 6ου αιώνα (μεταξύ 1535 και 1565). Το τζαμί αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος κτιρίων, το οποίο περιελάμβανε και ένα ιεροδιδασκαλείο. Και αυτό, το οποίο αποκαλούνταν μεντρεσές σώζεται μέχρι και σήμερα.

Στο πλαίσιο εργασιών αναστήλωσης και διαμόρφωσης που διενεργεί στο τέμενος Χαλίλ Μπεή ο Δήμος Καβάλας, η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διεξάγει ανασκαφική έρευνα εντός του τεμένους και στον αύλειο χώρο του μεντρεσέ. Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στην αποκάλυψη του πρώτου χριστιανικού λατρευτικού κτίσματος της "εντός των τειχών" πόλης κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Αν οι ενδείξεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε προκύπτει και μια άλλη, διπλή δυνατότητα. Να ταυτιστεί το τζαμί με μια χριστιανική εκκλησία, για την οποία ελάχιστα γνωρίζουμε μέχρι τώρα ή να ανακαλυφθεί μία ευρύτερη εξελικτική πορεία ενός χριστιανικού χώρου λατρείας.

Αυτά τα δύο ενδεχόμενα αναφέρονται, επειδή, στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα η "Παλιά Μουσική" βρισκόταν, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα και την προφορική παράδοση, η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Το πιο πιθανό "σενάριο" σχετικά με την τύχη αυτού του χριστιανικού ναού είναι ότι αρχικά μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος και αργότερα στην ίδια θέση κτίστηκε το σωζόμενο τζαμί.

"Get the Flash Player" "to see this gallery."

Share
Εκτύπωση

Το σπίτι του Μεχμέτ Αλή

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(15 ψήφοι, μέση τιμή 4.53 από τα 5 αστέρια)

Πες μου λίγα λόγια…

mexmet_aliΤο σπίτι του Μεχμέτ Αλή είναι ένα πανέμορφο οικοδόμημα που χτίστηκε στα 1720 και σώζεται μέχρι σήμερα σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Εκεί γεννήθηκε ο πασάς της Αιγύπτου το 1769, κάτοικος μιας πόλη που έζησε, αγάπησε και ευεργέτησε. Υπήρξε ο ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας και πατέρας του περίφημου Ιμπραήμ της ελληνικής επανάστασης. Ο Μεχμέτ Αλή είχε εντυπωσιακή και αξιοθαύμαστη σταδιοδρομία από τη στιγμή που μπήκε στο στρατό.

Share
Εκτύπωση

Πλατεία Φουάτ*

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(8 ψήφοι, μέση τιμή 4.75 από τα 5 αστέρια)

Πες μου λίγα λόγια…

plateia_oldΜε τον τίτλο "Πλατεία Φουάτ" ονόμαζαν οι παλαιοί Καβαλιώτες τη σημερινή πλατεία Ελευθερίας, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη της πόλης. Είναι μια ονομασία που εξαφανίστηκε πριν μερικές δεκαετίες και στην προσπάθεια "αποτουρκοποίησης" της πόλης. Πολλοί την αποκαλούν λανθασμένα και "πλατεία Ομονοίας" λόγω της γειτνίασής της με την ομώνυμη οδό και κατ' αντιγραφή της αντίστοιχης αθηναϊκής.

Share
Εκτύπωση

Ιμαρέτ

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(3 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

Πες μου λίγα λόγια…

imaretΤο Ιμαρέτ βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα δυτικά βράχια της παλιάς πόλης της Καβάλας, σημερινής συνοικίας της Παναγίας. Το καταπληκτικό αυτό κομψοτέχνημα ισλαμικής αρχιτεκτονικής κτίστηκε το 1817 από το Μεχμέτ Αλή, τον ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας.

Share
Εκτύπωση

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(49 ψήφοι, μέση τιμή 4.45 από τα 5 αστέρια)

Πες μου λίγα λόγια…

filippoi_theatroΤο εντυπωσιακό Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων χτίστικε γύρω στο 356 π.Χ. από τον Φίλιππο Β’, βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της Ακρόπολης των Φιλίππων και απετέλεσε μέρος της μεταμόρφωσης των αρχαίων Κρηνίδων (τότε ονομασία των Φιλίππων) σε μεγάλη, σύγχρονη μακεδονική πόλη. Τότε άλλωστε ήταν και η εποχή που ονομάστηκε η πόλη Φίλιπποι. Εξαιτίας των διαστάσεών του, κατατάσσεται στα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα αρχαία θέατρα. Ωστόσο, δεν ήταν από την αρχή σε αυτή τη μορφή.

Share
Εκτύπωση

Ανακτορόπολις Νέας Περάμου

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(5 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

Πες μου λίγα λόγια…

anaktoropolisΣτο δυτικό άκρο του κόλπου της Καβάλας ανοίγεται ο ευρύχωρος όρμος των Ελευθερών, όνομα προερχόμενο από το χωριό Ελευθεραί που βρίσκεται στο βάθος της κοιλάδας. Σήμερα ο προσφυγικός οικισμός της Νέας Περάμου που αναπτύχθηκε κατά μήκος της ακτογραμμής τείνει να δώσει το όνομά του στην περιοχή. Δυτικά της Νέας Περάμου και σε χαμηλό λόφο, οι βόρειες παρυφές του οποίου βρέχονται από τη θάλασσα, υψώνονται τα ερείπια ενός βυζαντινού κάστρου που ταυτίζονται με τη βυζαντινή πόλη Ανακτορόπολη. Η πόλη μνημονεύεται στις πηγές από τον 10ο αι. έως τον 15ο αι.

Share
Εκτύπωση

Ο Άγιος Νικόλαος

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(3 ψήφοι, μέση τιμή 3.67 από τα 5 αστέρια)
St-nicolas

Πες μου λίγα λόγια...

Ο Άγιος Νικόλαος είναι μία παραδοσιακή συνοικία της Καβάλας που απλώνεται μεταξύ της κεντρικής πλατείας της πόλης και της χερσονήσου της Παναγίας. Η κάθε πλευρά της συνοικίας είναι από 100 έως 180 μέτρα, δηλαδή χρειάζεται σχετικά λίγος χρόνος για να τη γυρίσεις, ενώ στο κέντρο της βρίσκεται ο ομώνυμος ναός του Αγίου Νικολάου. Έχει μακρά ιστορία στην αγορά της Καβάλας, με πολλά μικρά μαγαζάκια που σου δίνουν την αίσθηση μιας άλλης εποχής.

Share
Εκτύπωση

Ο Πύργος της Απολλωνίας

Συγγραφέας: Administrator.... Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
pyrgos_apollonias

Πες μου λίγα λόγια...

Ο "πύργος της Απολλωνίας", που χρονολογείται περίπου τον 14ο αιώνα, βρίσκεται στη νότια πλευρά της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, ανάμεσα στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και στον κόλπο των Ελευθερών. Το κτίσμα είχε στρατιωτικό σκοπό. Φτιάχτηκε για να ελέγχει τις κινήσεις σε όλη τη θαλάσσια περιοχή, από την Καβάλα (τότε Χριστούπολη) έως το Άγιο Όρος.  Το όνομά του μάλλον το πήρε από τη λανθασμένη εκτίμηση της εποχής για την ακριβή θέση της αρχαίας πόλης της Απολλωνίας.

Γιατί να πάω;

Γιατί είναι ένα εντυπωσιακό κτίσμα που δείχνει με ανάγλυφο τρόπο τη στρατιωτική μέθοδο κτισίματος της εποχής. Ο πύργος, κτισμένος με χονδροδουλεμένους λίθους, περιβάλλεται από εξωτερικό περίβολο και έχει "υπολείμματα" βοηθητικών κτισμάτων τόσο μέσα, όσο και έξω από αυτόν. Οι διαστάσεις του πύργου είναι 11x10μ. και σώζεται σε μεγάλο ύψος σε καλή κατάσταση. Αν σταθείς για λίγο στην είσοδό του που βρίσκεται στη νότια πλευρά και στα δύο μέτρα ύψος, σίγουρα να νιώσεις για λίγο την αίσθηση του στρατιωτικού που ήλεγχε την περιοχή. Το εσωτερικό του πύργου, αποτελείται από 4 ορόφους, κατά κύριο λόγο με ξύλινα δάπεδα, και στην κορυφή του υπήρχαν οι επάλξεις και πιθανότατα ένα δωματιάκι, τα οποία όμως δε σώζονται μέχρι σήμερα.

Από την άλλη, θα έπρεπε να πας ως τον πύργο για να απολαύσεις και την περιοχή. Για παράδειγμα, αν ακολουθήσεις το χωματόδρομο που βρίσκεται κοντά στον πύργο, θα καταλήξεις σε μία παραλία που θα σου προσφέρει απέραντο γαλάζιο, ηρεμία και γαλήνη. Η πετσέτα και το μπάνιο ενδείκνυνται τους θερινούς μήνες.

Πως θα πάω;

Ξεκινώντας από Καβάλα, παίρνεις την παλιά εθνική οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης (όχι την Εγνατία!) και ακολουθείς τα χωριά Παλιό – Ηρακλείτσα – Πέραμος. Μετά από 40 περίπου χιλιόμετρα θα βρεις τον πύργο μπροστά σου.

Share
Εκτύπωση

Φίλιπποι

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

 

Πες μου λίγα λόγια…

Οι Φίλιπποι είναι μία από τις λίγες ευκαιρίες να νιώσεις τον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό τόσο έντονα. Περισσότερα από 2.000 χρόνια έχουν αφήσει τα ίχνη τους στην περιοχή. Είναι τα απομεινάρια μίας πόλης που ιδρύθηκε με το όνομα Κρηνίδες το 360 π.Χ. από τους Θάσιους και κατακτήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα από το Φίλιππο Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βασιλιά της Μακεδονίας. Γνωρίζοντας τη μεγάλης στρατηγικής σημασίας θέση της πόλης επάνω στο χάρτη, αλλά και το φυσικό πλούτο της περιοχής, την οχύρωσε και φρόντισε να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την μετέπειτα ανάπτυξή της.

Share
Εκτύπωση

Το Φρούριο

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

kastro1

Πες μου λίγα λόγια…

Αυτό που πρωτοαντικρίζεις, φτάνοντας στην Καβάλα, είναι το φρούριο, εντυπωσιακά χτισμένο στην κορυφή της χερσονήσου της παλιάς πόλης. Όπως κάθε παρόμοιο Βυζαντινό κτίσμα οχύρωσης, έχει δύο επίπεδα "άμυνας": τον εξωτερικό περίβολο, που "αγκαλιάζει" σχεδόν ολόκληρη τη συνοικία της σημερινής Παναγίας, και την ακρόπολη, δηλαδή το κυρίως Φρούριο της πόλης. Φυσικά το σημαντικότερο κομμάτι ήταν η ακρόπολη ή εσωτερικός περίβολος, όπου εκεί κατά κύριο λόγο γραφόταν η ιστορία του κάστρου διαμέσου των αιώνων.

Share
Εκτύπωση

Οι καμάρες

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

kamares1

Πες μου λίγα λόγια…

Οι Καμάρες είναι το "σήμα κατατεθέν" της πόλης.  Είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο, σχετικά κοντά στο κέντρο της πόλης, μήκους 280 μέτρων που αποτελείται από 60 αψίδες, τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών με μέγιστο ύψος τα 25 μέτρα.


Ποια είναι η διαδρομή του στο χρόνο;

Οι Καμάρες φτιάχτηκαν κατά τη Βυζαντινή περίοδο και το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο που αποτελούσε την τοξωτή γέφυρα μεταξύ της παλαιάς πόλης (σημερινή συνοικία της Παναγίας) και των απέναντι λόφων (σημερινές συνοικίες Τιμίου Σταυρού και Αγ. Κωνσταντίνου) με σκοπό τη μεταφορά νερού. Δέχτηκε μεγάλες επισκευές επί Τουρκοκρατίας, ιδιαιτέρως τον 16ο αιώνα και επί κυριαρχίας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

Share
Εκτύπωση

Η συνοικία της Παναγίας

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 3.00 από τα 5 αστέρια)

panagia1

Πες μου λίγα λόγια…

Η συνοικία της Παναγίας είναι ένας τόπος που κουβαλάει μεγάλη ιστορία, κυρίως γιατί το μεγαλύτερο μέρος της αγκαλιάζεται από τον εξωτερικό περίβολο του κάστρου. Αποκαλείται και "παλαιά πόλη" της Καβάλας διότι ήταν το μόνο κατοικήσιμο μέρος της περιοχής έως τον 17ο περίπου αιώνα, όταν και η πόλη εξαπλώθηκε και στους γύρω λόφους. "Τοποθετημένη" πάνω σε χερσόνησο και έχοντας στην κορυφή της το κάστρο της πόλης, φαίνεται να προσκαλεί κάθε επισκέπτη της περιοχής από την πρώτη κιόλας ματιά.

Share

2009©Kavalacity.net