Εκτύπωση

εκείνοι οι κίβδηλοι αυτοί

Συγγραφέας: Χρήστος Γαλατσίδας.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Χρήστος Γαλατσίδας γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(3 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

xronografima

 Ε μ ε ί ς, τέτοιες μέρες, "πολιτική αδεία" θα διασκεδάσουμε....δωρεάν, γιατί η "επί πληρωμή διασκέδαση" θα παραμείνει για τον χρόνο που θα έχουμε δευτερογενές πλεόνασμα....μην πούμε και τριτογενές..., που μ΄αυτούς που μπλέξαμε, θα το βρούμε σαν σπογγαλιείς....είκοσι οργιές κάτω από την επιφάνεια.

 

Διασκέδαση λοιπόν...... "Έφταιξα και θα πληρώσω!" Σταράτα λόγια του κ υ ρ ί ο υ Λιάπη. Κι έφυγε για να ξεχάσει και ήρθε για να θυμηθεί. Πιο ειλικρινής πάντως από τον μέγα δικηγόρο του, που δήλωσε: "Καμία παρανομία. Ο κ ύ ρ ι ο ς Λιάπης είχε δικαίωμα μετά την παράδοση των πινακίδων, να κυκλοφορεί για δύο μέρες, με .... πινακίδες χ ε ι ρ ό γ ρ α φ ε ς...".

 

Του απαντάμε με πολύ γέλιο: Άκου κύριε παύλα συμπαγές, που πουλάς ότι θέλεις στον κοσμάκη, που του τα παίρνουν οι πελάτες σου.... και του τα παίρνουν....... Δυο μέρες ναι. Αλλά κατά το διάστημα που έχει δικαίωμα ο οδηγός να παραδώσει τις πινακίδες, δίχως να πληρώσει τα τέλη. Μήπως θυμάσαι, νομικέ μας, πότε έληξε αυτή η ημερομηνία και πότε κυκλοφορούσε ο πελάτης σου, με τις ......χειρόγραφες? Αυτό βέβαια, άλλο ....ισορροπημένο..... Να πρέπει δηλαδή να πάει στη Σχολή Καλών Τεχνών ένας οδηγός που θα θέσει σε ακινησία το αυτοκίνητο του, για να μάθει να σχεδιάζει τα γράμματα και τα νούμερα με την καλλιτεχνία που είδαμε στις πινακίδες του κ υ ρ ί ο υ. Κι αυτά όλα για δυο μέρες.... --Μα.....πρέπει να πάει το αυτοκίνητο από την εφορία στο σπίτι του, που απέχει χιλιόμετρα και χιλιόμετρα....Τί πρέπει να κάνει για να το κυκλοφορήσει? Θα ρωτήσει ο ανίδεος που πληρώνει...και πληρώνει....και πληρώνει!

--Τίποτα. Έχει μαζί του την απόδειξη ακινησίας, με την στρογγυλή ...."Ελληνική Δημοκρατία"....ακόμα,....γιατί δεν άλαξε ο θ υ ρ ε ό ς....α κ ό μ α, απ΄ αυτούς που θα τ΄αλλάξουν όλα......

Όσον αφορά τα υπόλοιπα της υπόθεσης, αν ήταν ψεύτικα νούμερα και άλλα ψιλογραμματάκια ενδιαφέρουν την Δικαιοσύνη,......σκέφτομαι..... Αυτό που ενδιαφέρει εμάς, είναι πως ήρθε νωρίς .... και δεν τόκανε σαν το ανέκδοτο του Όσκαρ Ουάιλντ, που παραθέτουμε με λίγο διάνθισμα. .... "Ένα πλοίο βρίσκει σ΄έναν βράχο, κάποιον κουρελή με γένια μέχρι τις πατούσες του..... --Τί ζητάς εδώ άνθρωπε μου? Τον ρωτάει ο καπετάνιος. --Ήρθα για να ξεχάσω..... --Καλό κι αυτό! Και ....τί να ξεχάσεις? --Εμ, δε θυμάμαι τώρα πια.......".

Αυτό το είπα σε κάποιον όσο έλειπε ο κ ύ ρ ι ο ς και υπέθεσε: --Δηλαδή....δεν θα πηγαίνει κουρέας στο ξενοδοχείο για να τον ξουρίζει?

--Θα πηγαίνει, βρε Στάθη! Τί φαντάζεσαι...Υπουργός έκανε! Αντί για τα γένια του δηλαδή, θα μεγαλώνουν τα......... Χα, χα! Λοιπόν ....., εμείς οι Έλληνες από δω έχουμε, από κει έχουμε....στον Αριστοφάνη εναποθέτουμε τον καθωσπρεπισμό μας.

Και με ξεπλήρωσε ο Στάθης: --Τί ωραίο!....Κι αυτό, ο Όσκαρ Ουάιλντ το είπε?

Αφήνοντας τον ένα αθώο, πιάνουμε τους άλλους αθώους.... Τους Σαμαράδες, αν έχετε ακουστά....μαζί με τον συνταγματολόγο τους,......αν τον έχετε υπόψη σας. Η κομπανία που μετέβαλε την Βουλή των Ελλήνων σε αντί-πνευματικό ατμόπλοιο χρησιμοποιώντας την γλώσσα της απλής "αργκό", για να τους καταλαβαίνουν εύκολα οι συνάδελφοι τους, οι φαυλόβιοι τρόφιμοι των υπεροκεάνιων .... Μακκαρθισμός και βία, βία και Μακκαρθισμός για να καταβροχθίσουν τα λιγοστά που απέμειναν από τους πολλούς. Και αυθόρμητα ρωτάει ένας "τρίτος": -Τί συμβαίνει? Είναι αρρωστημένοι αυτοί που βιάζουν, ή αυτοί που υποτάσσονται στη βία?

Επιχειρήματα κατά της αντιπολίτευσης? Πολλά.....πνευματώδη. Πάμε στις "συνιστώσες": 1) Σαμαράς: συνιστώσα με το κόμμα Πολ-Αν.

2) Αβραμόπουλος: συνιστώσα με το κόμμα "καλομελέτα κι έρχεται"

3) Ντόρα Μπακογιάννη: συνιστώσα με το κόμμα "καλομελέτησα και δεν έρχεται"

4) συνιστωσούλες: Οι γελωτοποιοί των καναλιών πρώην ...και νυν.... Κάτι ανάμεσα Λ ά ο ς και Μ ά ο -Μ ά ο....... Δύο και διπλό το λάθος. Το ένα, επειδή ο ένας είναι υπουργός. Το άλλο, επειδή ο άλλος δεν είναι υπουργός.

Η κατάντια τους!

Το Μέλλον: Στα παγκάκια θα γέρνουν οι Έλληνες για θεραπεία, πριν καταλήξουν.

Και ο συνταγματολόγος? Αυτός σπούδασε για να έχει την ευχέρεια να ρημάζει το Σύνταγμα και μαζί μ΄αυτό, κάθε αξιοπρέπεια, αρκεί τα οικονομικά βάρη να έχουν τον κοινό που έβαλαν σκοπό τους: Καταβρόχθιση των λιγοστών που απέμειναν από τους πολλούς. Και η μοχθηρία του εξουσιαστή? ...Σε μια τυχαία συνάντηση με γνωστό μου αγρότη, μου σχολίασε: -- Εγώ είμαι αγράμματος άνθρωπος.....αγρότης..... Αλλά ποτέ δεν έβαλα στο στόμα μου τέτοιες κουβέντες, όπως αυτός.... μάλλον αυτοί. Όλοι τους....."τσογλάνια" και άλλα τέτοια.... και "άμα σε βλέπω, γελάω.....". Αυτά μέσα στη Βουλή.... ντροπής πράγματα. Αυτοί μιλάνε σαν κάτι παλιάνθρωπους, που ούτε να τους βλέπω δεν θέλω. Ντροπή.

--Αυτοί, λέει, θα κυβερνάνε με οδηγό την αλήθεια και μόνο την αλήθεια.....

--Α, μια που ανάφερες την λέξη αλήθεια, ... έχει πολλά πολλά χρόνια που έπεσε ένα περιοδικό στα χέρια μου, δεν θυμάμαι πώς λέεγονταν... και εκεί διάβασα κάτι που μου έκανε εντύπωση και δεν το ξεχνάω. Ήταν νομίζω στην Ινδία.... Ένας νέος πήγε σε κάποιον δάσκαλο. "Δάσκαλε, του είπε, θέλω να μάθω τί θα πεί αλήθεια". Ο δάσκαλος πήρε από το χέρι τον νέο και τον πήγε μέσα στο ποτάμι. Σε κάποιο βάθος, του πάτησε ελαφρά το κεφάλι μεσ΄το νερό, για να μην μπορεί να αναπνεύσει και μετά από λίγο τράβηξε το χέρι του. --"Τί ήθελες, όσο το κεφάλι σου ήταν μέσα στο νερό, αγαπητό μου παιδί?". --"Να αναπνεύσω, μεγάλε Δάσκαλε", απάντησε ο νέος. --"Αγαπητό μου παιδί, θα φύγεις.... και όταν αισθανθείς, ότι και να πνίγεσαι, θα θέλεις να μάθεις τί θα πει αλήθεια και μόνο τί θα πει αλήθεια, τότε θα ξανάρθεις για τα μαθήματα". Α υ τ ο ί ξέρουν τί θα πει Αλήθεια? Λοιπόν, πολύ σοφό δεν είναι, κατά βάθος?

--Είναι! απάντησα με ευχάριστη έκπληξη....γιατί θυμήθηκα ότι γύρω στο '70, κυκλοφορούσε ένα περιοδικό με την επωνυμία "Ιλισός".... και μάλλον εκεί ήταν γραμμένα αυτά που μου διηγήθηκε με τόση ενάργεια.

Και τώρα, για να τελειώσουμε εύθυμα, όπως θάλεγαν και οι παλιοί συμπαθείς παρουσιαστές, σαν τον Άλκη Στέα, ή τον Όμηρο Αθηναίο, θα τελειώσουμε παρουσιάζοντας......Παρουσιάζοντας μια συμβουλή χωρίς να είναι ηθικολογία κι αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι ανηθικολογία.

Την χρονιά που μας ήρθε κι όλας -σαν τεράστιο σαγόνι..... με καλοσχηματισμένα δόντια να είναι οι ημέρες της- προσοχή στις γλωσσικές παρατυπίες που συμβαίνουν πολλές φορές. Για παράδειγμα, ένας Γάλλος αν ακούσει την λέξη "κ ο μπ ι ν α ι ζ ό ν" θα καταλάβει ότι μιλάμε για "σ υ ν δ υ α σ μό". Ένας έλληνας θα καταλάβει........ Εεεπ! Αφήστε με να τελειώσω την φράση μου, μωρέ.....αναπτήρες...! Πάλι εκεί ο νους σας! Χμμμ! Προσοχή και στα παράτυπα γεγονότα, που καλύπτονται με παράτυπες λέξεις.... Ρίχνουμε μια ματιά στον τίτλο του χρονογραφήματος?


galatsidas
Χρήστος Γαλατσίδας

Share

2009©Kavalacity.net