Εκτύπωση

SOS! Επιχείριση κλεισίματος κι άλλου σχολείου! Του σχολείου της Πέρνης

Συγγραφέας: Σουλτάνα Γαλατσίδα.... Δημοσίευση στη κατηγορία Η Σουλτάνα Γαλατσίδα γράφει

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

dimotiko-pernisΗ Πέρνη είναι το κεφαλοχώρι των Γιακάδων του δήμου Νέστου και όσο κι αν είναι αφρόντιστη και αδικημένη από τους κατοίκους της, δεν παύει να είναι τόσο όμορφη με τις ρεματιές και τα γεφύρια της.

Τόσο ελκυστική με τις ανηφοριές και τις κατηφοριές της. Τόσο αγαπητή με τα δεκάδες δέντρα και τ΄αηδόνια της, την άνοιξη. Τόσο ακραιφνώς αξιοπρεπής, έτσι όπως στέκει, "κοιτώντας" κατά τον κάμπο και την θάλασσα και το αντικρυνό νησί, αναδεικνύοντας λουζόμενη στο φως του ήλιου, τα δυο κεντρικά της αξιοσέβαστα κτίρια - εκεί στο μέρος της καρδιάς της. Δηλαδή το λατρεμένο κτίριο του σχολείου της, με την αχανή αυλή του και το καλαίσθητο λιτό κτίριο της εκκλησιάς της. 

Μόνο που αυτές τις μέρες, οι Περνιώτες έρχονται αντιμέτωποι μ΄ένα τραγικό γεγονός που πρόκειται να συμβεί και αν συμβεί τελικά, θα είναι -χωρίς υπερβολή- ένα καίριο χτύπημα στην καρδιά όλων των Περνιωτών. Γιατί η καρδιά τους χτυπάει εκεί... στο σχολείο, που κάποιοι ....ξένοι αποφασίζουν (!!!) λέει, να κλείσει. Να ερημώσει. Να ακυρωθεί η αντικειμενική χρησιμότητα του. Και τελικά, να ακυρωθεί όλη η ιστορία και η διαχρονικότητα του. Να χτυπηθεί η παιδική πατρίδα όλων των Περνιωτών (όποιες κι αν είναι οι διαφορές τους στην υπόλοιπη καθημερινότητα τους).

Να κλείσει -λέει- το ωραιότερο μεγαλύτερο σχολείο της περιοχής, με την τεράστια δίχωρη αυλή του, με τα απίθανα ηλιόλουστα παραθύρια του! Να κλείσει! Να αφανισθεί! Να "διαγραφεί" ως καθημερινή εικόνα σχολείου, από τα μάτια του μυαλού μας............

Προσπερνώ τα "επιχειρήματα" και τις "αποφάσεις" των ανάλγητων, αψυχολόγητων και στενόμυαλων ανθρώπων, ντόπιων και ξένων, για το σχολείο που πρέπει να κλείσει.

Δεν αξίζει, ούτε ωφελεί η απαρίθμηση τους. Εκείνο που αξίζει είναι η μαζική αντίσταση των Περνιωτών ενάντια σ΄αυτούς που ετοιμάζουν το χτύπημα ίσια στην καρδιά τους. Σ΄ αυτούς που ετοιμάζουν την κατάργηση του σχολείου τους.

Εκείνο που αξίζει είναι η μαζική αντίσταση των Περνιωτών, μαζί με τις αγωνίστριες - εδώ και ένα χρόνο περίπου- Περνιώτισες μανάδες, ενάντια σε όλους αυτούς, που στο όνομα και στην επέλαση του "διαβόητου" πλέον Καλλικρατικού νόμου, αποζητούν άκριτα- με ποιό δικαίωμα, άραγε;- την ερήμωση ενός τόσο σπουδαίου κοινωνικού και πνευματικού χώρου.

Και όλοι οι κύριοι αυτοί χρησιμοποιούν κάθε μέσο, προκειμένου να πετύχουν έναν τόσο αντιπολιτισμικό στόχο.... Δηλαδή, χρησιμοποιούν ακόμη και την μέθοδο της απαξίωσης της αγωνίας και του αγώνα των μανάδων, την μέθοδο της επιβολής -διά της δικής τους επαγγελματικής ισχύος- της ιδέας ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει (!!) , την μέθοδο του "διαίρει και βασίλευε", θέτοντας ζήτημα ........ αντιπαλότητας (!!!) μεταξύ του σχολείου της Πέρνης και του σχολείου του γειτονικού δημοτικού διαμερίσματος της Γραβούνας και κατ΄ επέκταση θέτοντας ζήτημα μεταξύ των κατοίκων των δύο αυτών διαμερισμάτων, το οποίο φυσικά ζήτημα είναι απλώς, ένα πλαστό κατασκευασμένο ζήτημα.

Υποθέτω ότι κανείς Περνιώτης δεν αποζητά το κλείσιμο του σχολείου της Γραβούνας και κανείς Γραβουνιώτης δεν αποζητά το κλείσιμο του σχολείου της Πέρνης. Όποιος έχει υποπέσει σε τέτοιου είδους .....παγίδα, ας το ξανασκεφτεί... Αρκετά με το κλείσιμο των σχολείων. Αρκετά με την ερήμωση των δημοτικών διαμερισμάτων. Αρκετά με τα νεοανεγειρόμενα κάθε τόσο (!!!!!!) σχολεία, στην Χρυσούπολη.

Αλήθεια, πού βρίσκονται εν καιρώ αυτής της δυσβάστακτης οικονομικής κρίσης, τα χρηματικά κονδύλια για την ανέγερση τόσων σχολικών κτιρίων στην Χρυσούπολη;;; Και τί νόημα έχει όλος αυτός ο συγκεντρωτισμός στην έδρα του Δήμου.............;

Μπορούν και τα δύο σχολεία να λειτουργούν, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Άλλωστε, είναι πρόσφατη η ανακαίνιση και των δύο σχολείων, με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών!

Πόσο υπεύθυνο είναι, να ξοδεύουμε χρήματα για τέτοιου είδους σοβαρές ανάγκες και σε λίγο καιρό να πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων και τις ανάγκες και τα χρήματα; Γιατί όλοι ξέρουμε τί συμβαίνει σε ένα κτίσμα (κατοικία ιδιωτική, ή δημόσιο κτίριο), όταν δεν χρησιμοποιείται για καιρό.... Απλώς αφήνεται στην ανελέητη φθορά του χρόνου.

Και στο σημείο αυτό, μπορεί να κατατεθεί η πρόταση: Στο σχολείο της Γραβούνας να φοιτούν οι μαθητές από Γέροντα, Ζαρκαδιά και Γραβούνα και στο σχολείο της Πέρνης να φοιτούν οι μαθητές από Ποντολίβαδο-Νέα κώμη, Πετροπηγή και Πέρνη.

Είναι απλή και δίκαιη η λύση αυτή και όποιος έχει μια άλλη πρόταση που να είναι δίκαιη, να την καταθέσει. Να εμπεριέχει το δίκιο όμως, η πρόταση του, αλλιώς δεν έχει κανένα υπόβαθρο, ούτε πολιτισμικό, ούτε εκπαιδευτικό, ούτε ηθικό και εν τέλει, ούτε και νομικό!

Όπως και νάχει..., οι Περνιώτες και οι Γραβουνιώτες οφείλουν να αντισταθούν ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, (ενωμένοι και όχι διχασμένοι....) μ΄όποιον τρόπο μπορούν, για να μην κλείσει κανένα από τα δύο σχολεία. Κανείς και στο όνομα καμιάς .....εκστρατείας οικονομικής λιτότητας, δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώνει τέτοια σχολεία. Κανείς!

Αρκετά πια, μ΄αυτό το ειδεχθές ζήτημα του κλεισίματος σχολείων. Αν επιτρέψουν οι κάτοικοι των δύο αυτών γειτονικών διαμερισμάτων να συμβεί αυτό το τραγικό γεγονός (φέτος το κλείσιμο του ενός ή του άλλου σχολείου και του χρόνου, το κλείσιμο του σχολείου που θα μείνει ..."ανοιχτό" για φέτος.... και ύστερα θα ακολουθήσει κι αυτό την μοίρα ..... του !!!!!), τότε δεν θα είναι άξιοι ούτε ίσα με το μικρό δαχτυλάκι των δασκάλων των κρυφών σχολειών στην εποχή της Τουρκοκρατίας.

31-8-2014

Σουλτάνα Γαλατσίδα Τριανταφυλλίδου

Στηρίξτε το σχολείο μας. Ψηφίστε ενάντια στο κλείσιμο του σχολείου της Πέρνης. 

Share

2009©Kavalacity.net