Εκτύπωση

Τρέχει τρέχει τρέχει το νερό;

Συγγραφέας: Ελένη Λαμπροπούλου.... Δημοσίευση στη κατηγορία Η Ελένη Λαμπροπούλου γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

loutraΤρέχει το θαυματουργό νερό, πάει το ποταμάκι, δοσμένο από τα έγκατα της γης με προορισμό τη θάλασσα.

Τρεις μικρές βάθρες ως κολυμβήθρες του Σιλωάμ, έξω από τις εγκαταστάσεις των κυρίως λουτρών, διαμορφωμένες κυρίως από λουόμενους φιλοξενούσαν λάτρεις των νερών, καταφυγή και διέξοδος από στρες, πόνους, τόπος εκδρομής, χαλάρωσης και γαλήνης.

Πλατάνια δροσίζουν τον ευλογημένο τόπο, διαμορφωμένο από την μητέρα φύση, από τότε που οι νύμφες λούζονταν και τραγουδούσαν στα ποτάμια, από τις καλαμιές ακούγεται το θρόισμα θαρρείς της άρπας. Τα κυρίως κτίσματα ζεστά, δεμένα και εναρμονισμένα με το περιβάλλον, σχεδιασμένα από φωτισμένους αρχιτέκτονες, που σίγουρα έλαβαν υπ' όψη τους όλες τις παραμέτρους του τοπίου.

Η είδηση δόθηκε. Τα λουτρά δεν θα λειτουργήσουν φέτος. Ενοικιάστηκαν από ιδιώτη, θα ανακαινιστούν αργότερα. Τα έκπληκτα μάτια των επίδοξων λουομένων στο νερό που πάει χαμένο αντίκρισαν το

μεγαλείο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, συνοδευόμενο από κτητικότατα, μικροψυχία, αδιαφορία για τους πάντες και τα πάντα.

Σιδεριά με συρματοπλέγματα που παραπέμπουν σε στρατόπεδο γερμανικής κατοχής έκλεισε την διάβαση προς λουτρά, ποτάμι και το μονοπάτι προς το βουνό.

Ναι, τα συρματοπλέγματα χρειάζονται να προστατέψουν το πολύτιμο χρυσάφι, το νερό που είναι πολύτιμο για όλους όσοι το χρειάζονται. Αυτό που τόσο απλόχερα δόθηκε από την φύση, ο διεστραμμένος ανθρώπινος νους αποφάσισε να εγκλωβίσει από αισθήματα κατώτερα, δείχνοντας εκ των προτέρων πως τα λουτρά θα διοικούνται από ακατάλληλο ιδιοκτήτη. Γιατί, ο ιαματικός χώρος είναι συγκέρασμα της φυσικής αλλά και της ανθρώπινης αγάπης.

Και, ναι, η φύση δείχνει την αγάπη της δίνοντας το νερό, όπως έδωσε και τη φωτιά μέσω του Προμηθέα, δώρα για τον άνθρωπο. Και εδώ έρχεται ο άνθρωπος, αυτός που εκτιμά και αυτός που οικειοποιείται μέσα από την άγνοια του προορισμού του. Και όπως κάθε αδίστακτος κατακτητής αυτού του τόπου, που δίνει κάποιο τίμημα προκειμένου να αγοράσει, να ενοικιάσει, ή να καταπατήσει γη, οικειοποιείται και την γύρω περιοχή, τη θάλασσα, τα μονοπάτια και τα ποτάμια, λίμνες, βουνά, γη και ουρανό, βάζοντας το εξευτελιστικό συρματόπλεγμα για όλους τους υπόλοιπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν και να χαρούν αυτό που η δήθεν πατρίδα τους, τους δίνει απλόχερα.

Και αυτοί οι κατακτητές καταξιώνονται και τιμούνται, ενώ θα έπρεπε να πληρώσουν για την καταπάτηση των δικαιωμάτων όλων των υπολοίπων, οι οποίοι ξαφνιάζονται αρχικά, αγανακτούν στη συνέχεια και τελικά το δέχονται σαν δεδομένο, λες και πίνουν το νερό της λησμονιάς που τους οδηγεί σε απάθεια και μοιρολατρία. Όχι, βέβαια, καιρός να διεκδικηθεί η κληρονομιά από τη γη προς κάθε άνθρωπο αυτής της επικράτειας, και όχι μόνο, κάνοντας πέρα τους κατακτητές – καταπατητές.

Είδηση 2η

Τα κτίσματα θα κατεδαφιστούν. Απίστευτο, με λίγη ευαισθησία ο καθένας θα σεβόταν και θα εκτιμούσε την αξία των ωραίων διατηρητέων και πλήρως λειτουργικών κτισμάτων. Μήπως θα έπρεπε ο ανάδοχος να ευγνωμονεί την καλή του τύχη για την ευκαιρία της ζωής του, προκειμένου να αναδείξει τον υπέροχο αυτό χώρο, σεβόμενος το φυσικό τοπίο και τα υπέροχα διατηρητέα κτίσματα; Μήπως οι υπόλοιποι - Δήμος, υπηρεσίες, πολίτες – αφού κατανοήσουν την σπουδαιότητα των υπαρχόντων λουτρών επηρεάσουν την απόφαση αυτή, προκειμένου να αφήσουμε τα λουτρά ως πολύτιμη φυσική κληρονομιά στις επόμενες γενιές;

Και μια τελευταία επισήμανση: Είναι περίεργο πως ενώ μέχρι τώρα υπήρχαν ελάχιστα σκουπίδια, ξαφνικά βρέθηκαν δίπλα στις βάθρες άπειρα πεταμένα σκουπίδια, ίσως επίτηδες προς δυσφήμηση των λουομένων...

Share

2009©Kavalacity.net