Εκτύπωση

Πολυβιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Δημοσίευση στη κατηγορία Υγεία

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
Χρήσιμα, άχρηστα ή επικίνδυνα?

του Μιχάλη Σωτηρόπουλου

Στις δυτικές κοινωνίες μέχρι και το 35% του πληθυσμού καταναλώνει σε χρόνια ή παροδική βάση σκευάσματα πολυβιταμινών καθώς έχει εγκατασταθεί η πεποίθηση ότι οι βιταμίνες είναι χρήσιμες και έχουν ευνοϊκές επιδράσεις στον οργανισμό ή στη χειρότερη περίπτωση δεν κάνουν κακό. Η πεποίθηση αυτή βασίστηκε σε παρατηρήσεις in vitro, δηλαδή στο εργαστήριο και όχι σε ζώντα οργανισμό. Σε συνθήκες εργαστηρίου έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί ισχυρισμοί ότι χορήγηση βιταμινών μπορεί να προλάβει ή να απαλύνει ένα πλήθος νοσημάτων, από το κοινό κρυολόγημα έως τον καταρράκτη, την άνοια, τη νόσο Πάρκινσον, καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο κλπ. Τι συμβαίνει όμως από την καθημερινή χρήση των εμπορικών σκευασμάτων;

Μεγάλες ανασκοπικές μελέτες προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν δικαιολογείται η ευρεία κατανάλωση βιταμινών από τις αναπτυγμένες κοινωνίες της αφθονίας και τι πραγματικά προσφέρει. Βρέθηκε λοιπόν ότι η χορήγηση πολυβιταμινών έχει ευνοϊκές επιπτώσεις μόνο σε ομάδες ατόμων με κακή θρέψη, χαμηλό επίπεδο διατροφής και χαμηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Αντίθετα σε πληθυσμούς με στοιχειωδώς ισορροπημένη διατροφή δεν φάνηκε να προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη. Έτσι λοιπόν αν εξαιρεθούν ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως οι εγκυμονούσες όπου είναι απαραίτητη η χορήγηση φυλλικού οξέος δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η ανάγκη για μακροχρόνια λήψη πολυβιταμινών. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι οι βιταμίνες είναι πολύ πιο αποτελεσματικές στην φυσική τους μορφή (φρούτα, λαχανικά) παρά σε χάπια πολυβιταμινών.

Ειδικά όμως για τη βιταμίνη Ε έχουν γίνει ειδικές μελέτες και ανακοινώσεις που έχουν αλλάξει άρδην τη στάση της επιστημονικής κοινότητας. Η βιταμίνη Ε ως πρόσφατα θεωρείτο σχετικά ακίνδυνος εκπρόσωπος των αντιοξειδωτικών και ως τέτοιο είχε προταθεί ως μέσο αντιγήρανσης αλλά και εναντίον του καρκίνου και της αθηροσκλήρυνσης. Οι μελέτες όμως που έγιναν για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις χορήγησης της βιταμίνης σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού δεν έδειξαν ούτε οφέλη ούτε καν μία ουδέτερη στάση. Αντίθετα έδειξαν ξεκάθαρα αύξηση της θνησιμότητας, έστω και μικρή αλλά πάντα στατιστικώς σημαντική, στην ομάδα που ελάμβανε τη βιταμίνη Ε. Αυτό το αποτέλεσμα που επιβεβαιώθηκε και στην ομάδα υψηλής δόσης αλλά και χαμηλής δόσης βιταμίνης προκάλεσε σοκ καθώς ανέτρεψε την ως τώρα άποψη ότι οι βιταμίνες τουλάχιστον δεν πειράζουν. Αντίθετα σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα η λήψη βιταμίνης Ε πρέπει να αποθαρρύνεται.

Share

2009©Kavalacity.net