Εκτύπωση

Αλήθειες για το τσιγάρο

Δημοσίευση στη κατηγορία Υγεία

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
Εναλλακτικός τίτλος: πόσο κοστίζει το κάπνισμα;
  • smokegunΗ νικοτίνη είναι εξίσου εθιστική με την ηρωίνη και την κοκαΐνη.
  • Το κάπνισμα αποτελεί στην Ελλάδα τον σημαντικότερο παράγοντα θνησιμότητας, καθώς στο ενεργητικό κάπνισμα οφείλονται 20.000 θάνατοι ετησίως ενώ στο παθητικό κάπνισμα οφείλονται 700 θάνατοι.
  • Στο κάπνισμα οφείλονται το 90% των περιπτώσεων καρκίνου πνεύμονα, και το 75% των θανάτων από καρκίνο λάρυγγα, στόματος και οισοφάγου. Οι καπνιστές έχουν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά νοσήματα από τους μη καπνιστές...
  • Η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη, στη Δυτική Ευρώπη, κατά κεφαλή κατανάλωση τσιγάρων καθώς αντιστοιχούν 3000 τσιγάρα ετησίως σε κάθε Έλληνα. Το 42% των ενήλικων Ελλήνων καπνίζουν συστηματικά (50% των ανδρών και 31% των γυναικών) ενώ τα ευρήματα στις μικρές ηλικίες είναι ακόμα πιο ανησυχητικά:  Ένας στους δέκα μαθητές ηλικίας 13- 15 ετών είναι τρέχων καπνιστής ανεξαρτήτως φύλου.
  • Ένας στους δύο εφήβους που ξεκινά το κάπνισμα θα πεθάνει εξαιτίας της συνήθειας αυτής χάνοντας 10- 25 χρόνια ζωής. Όταν και οι δύο γονείς καπνίζουν τότε υπάρχει 80% πιθανότητα να καπνίσει στο μέλλον και το παιδί τους, η πιθανότητα αυτή μειώνεται στο 50% όταν καπνίζει ό ένας γονιός και μόλις στο 10% όταν οι γονείς δεν καπνίζουν.
  • Oι γυναίκες αρχίζουν το κάπνισμα σε νεότερες ηλικίες, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. Καταγράφεται αυξητική τάση στο ποσοστό γυναικών που καπνίζουν και προσεχώς θα υπερτερούν των ανδρών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα τελευταία 40 χρόνια να διαπιστωθεί αύξηση κατά 400% των θανάτων γυναικών από καρκίνο πνεύμονα ξεπερνώντας τον καρκίνο μαστού (έως πρόσφατα 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες).
  • Οι Έλληνες γιατροί, δυστυχώς, κατέχουν την πρώτη θέση παγκοσμίως στη συχνότητα καπνίσματος με ποσοστό 39% προκαλώντας δυσκολίες στην επιτυχία κάθε αντικαπνιστικής εκστρατείας.
  • Από οικονομικής απόψεως το κάπνισμα και η αντιμετώπιση των επιπλοκών του προκαλεί μεγάλες δαπάνες. Στις ΗΠΑ υπολογίστηκε ότι η επιβάρυνση που προκαλείται από την χρήση υπηρεσιών υγείας και την απώλεια παραγωγικότητας λόγω καπνίσματος αντιστοιχεί σε 10,5 δολάρια για κάθε πακέτο που πωλείται, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα έσοδα από τη φορολογία. Ο καπνιστής πληρώνει μόνο το πακέτο του τα υπόλοιπα χρεώνονται στο κοινωνικό σύνολο.
  • Στην Ελλάδα η αντιμετώπιση των επιπλοκών του καπνίσματος κοστίζει στο σύστημα υγείας περί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως!
  • Τελειώνοντας πρέπει να αναφέρω ότι υπολογίστηκε ότι κάθε τσιγάρο που καπνίζει κάποιος του αφαιρεί πέντε λεπτά από τη ζωή του.

Μετά από την έκθεση αυτών των στοιχείων μπορώ να ακούσω την επιχειρηματολογία υπέρ της συνέχισης του καπνίσματος της κας Κανέλη, με την πεποίθηση ότι το τσιγάρο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ούτε ως καλαμπούρι ούτε και ως επίδειξη δήθεν «αδούλωτου πνεύματος», αφού «μαγκιά» και εξάρτηση είναι εξ΄ορισμού ασυμβίβαστες έννοιες.

Share

2009©Kavalacity.net