Εκτύπωση

«Το μάτι του Κόκκινου Τσάρου»

Συγγραφέας: Χρυσούλα Βακιρτζή.... Δημοσίευση στη κατηγορία Εν αρχή ήν ο λόγος

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
to-mati-tou-kokkinou-tsarou-Sam-Eastland-monternoi-kairoiSam, Eastland
«Το μάτι του Κόκκινου Τσάρου»
Μυθιστόρημα
Αμερικανική λογοτεχνία.
Εκδόσεις Μοντέρνοι καιροί, 2013
Γράφει η βιβλιοκριτικός Χρυσούλα Βακιρτζή.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε στοιχεία ναρκισσισμού από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας - στις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Ωστόσο η αυτοεκτίμηση και η δημόσια εικόνα μας, είναι η γέφυρα του ναρκισσισμού με την κοινωνία.

Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και τα μηνύματα που δίνουμε στους άλλους για μας είναι συνυφασμένα με τα βιώματα και τα μηνύματα που πήραμε από την οικογένειά μας στην παιδική ηλικία. Όταν βέβαια αυτό συναντάται στην υπερβολή του, τότε αναφερόμαστε σε διαταραγμένη προσωπικότητα.

Συνήθως οι νάρκισσοι είναι γοητευτικά,

διασκεδαστικά και επιτυχημένα άτομα, ενώ πολλοί απ' αυτούς είναι και διάσημοι. Στην παρέα είναι ιδιαίτερα ευχάριστοι, συμμετέχουν σε κάθε είδους συζήτηση, με στόχο να γίνουν το επίκεντρο. Όταν νιώσουν ότι αυτό το έχουν εξασφαλίσει, συμπεριφέρονται σαν κακομαθημένα παιδιά. Χρειάζονται όλα όσα μπορείς να τους δώσεις και κυρίως το θαυμασμό σου για την εικόνα τους.

Δεν τρέφει θετικά συναισθήματα ή κατανόηση για τους άλλους. Παίρνει αποφάσεις χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες για τους άμεσα ενδιαφερόμενους: το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η προσωπική του άνοδος και το κυνήγι των χρυσών ευκαιριών στη δουλειά του. Η μεγαλομανία του επικεντρώνεται στην επιτυχία και τα επιτεύγματά του δεν είναι ποτέ αρκετά για να συνταιριαστούν με την εσωτερική του εικόνα της επιτυχίας.

Οι αξίες του: εικόνα, μόδα, γοητεία, νεότητα και ομορφιά. Δεν πρόκειται απλώς για το πρότυπο της εποχής μας, ή τον άνθρωπο που προσέχει τον εαυτό του και πάει στο γυμναστήριο και επενδύει στην εξωτερική του εμφάνιση, αλλά για μια διαταραγμένη προσωπικότητα με υπερβολική ανάγκη να τον θαυμάζουν οι άλλοι.

Αλλά, πόσος ναρκισσισμός και ίντριγκα κρύβει ή έκρυβαν τα ανάκτορα των Ρομανόφ φ –κι αυτοί καθαυτοί οι τελευταίοι τσάροι της Ρωσίας; Σ' αυτήν την, πάντα καίρια, ψυχοκοινωνική ερώτηση / αγωνία / πλευρά ης ζωής, δίνει την δική της απάντηση – εκδοχή το βιβλίο του Sam Eastland με τίτλο, «Το Μάτι του Κόκκινου Τσάρου». (Modern times, σελ 324)

Το παρών βιβλίο αποτελεί το πρώτο μίας σειράς βιβλίων, που έχουν ως θέμα τους Ρομανώφ, με φόντο την πρώην Σοβιετική Ενωση και με βασικό ήρωα , τον επιθεωρητή Πέκαλα, του οποίου τη φιγούρα συναντούμε κυρίαρχη. Πολλά είναι αυτά που έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τον βίο και την πολιτεία των τελευταίων Τσάρων –αρρώστειες συγκρούσεις, χλιδή και ασκητική ορθόδοξη πίστη, συναντούν τις χειμωνιάτικες ρωσικές στέπες και την φόντο την αμφιλεγόμενη –όσο και κυρίαρχη μορφή του Ρασπούτιν

Το... παρόν «Μάτι» εξιχνιάζεται η δολοφονίας των Ρομανώφ και τον εντοπισμό της αμύθητης περιουσίας τους, από τον πιο έμπιστο αστυνομικό του Τσάρου Νικόλαου Β', φινλανδικής καταγωγής, που μετά την Οκτωβριανή επανάσταση των Μπολσεβίκων είχε φυλακιστεί – εξοριστεί σ' ένα γκούλακ στη Σιβηρία. Η αποστολή του ανατίθεται από τον ίδιο ο Στάλιν, με αντάλλαγμα του προσφέρει την αμνηστία του και συνεπώς την ελευθερία του.

Η πλοκή αλλάζει κι εναλλάσσεται από αστυνομικό μυθιστόρημα, σε ατμοσφαιρικό θρίλερ, με το δεύτερο σκέλος (το θρίλερ), να σε κρατάει σε επαγρύπνηση, έτσι που να μη θέλεις να σταματήσεις την ανάγνωση είναι ακριβώς αυτό, η ατμόσφαιρα. Ο Sam Eastland πετυχαίνει εύστοχα είναι η ατμόσφαιρα, το μυστήριο που περικλείει / υπάρχει γύρω από τη δολοφονία της Τσαρικής οικογένειας, το τι απέγινε ο θησαυρός ή ακόμα και το τι περιλαμβάνει αυτός ο θησαυρός.

Φυσικά, παρακολουθούμε το οδοιπορικό του Πέκαλα και της παρέας του από την αποφυλάκιση του ως το τέλος της διαδρομής, κάτι που μας πάει με ομαλή εναλλαγή στο παρελθόν του αστυνόμου τόσο στη Φινλανδία όσο και στη ζωή του δίπλα στον Τσάρο. Το σασπένς έγκειται και ενυπάρχει στον επίλογο, όπου ο συγγραφέας αναφέρεται στα αληθινά γεγονότα και στο τι πραγματικά.

Η μετάφραση της της Ρένας Χατκούτ είναι αξιόλογη, με νεύρο και δεν στερεί απολύτως τίποτα από το πέπλο μυστηρίου που καλύπτουν, τα ψέματα, οι συνωμοσίες, οι προδοσίες, οι πάσης φύσεως.. «συμμαχίες» (ο Θεός να τις κάνει), μα κυρίως οι ενδείξεις που διαφεύγουν από τους υπόλοιπους και που συναντά – αποκρυπτογραφεί το, μετέπειτα, «Σμαραγδένιο Μάτι»..

Λίγο πολύ, σε όλου μας είναι γνωστή και μας γοητεύει η ιστορία και το όλο θέμα της Ρωσικής επανάστασης, με τους τους Μπολσεβίκους, τους Ρομανώφ και όλα όσα συνέβησαν στη Ρωσία στις αρχές του 20ου αιώνα και επηρέασαν καθοριστικά ολόκληρη τη νεώτερη παγκόσμια ιστορία. Το «Μάτι του Κόκκινου Τσάρου», χαρίζει μια φρέσκια ματιά, μια εκδοχή καινούρια, που μας έκανε να κατανοήσουμε πόσο καθοριστική υπήρξε τούτη η εποχή σε παγκόσμια εμβέλεια.

Share

2009©Kavalacity.net