Εκτύπωση

Tinariwen Emmaar

Συγγραφέας: Κώστας Τσιαχρής.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Κώστας Τσιαχρής γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(3 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

Έχω ξαναγράψει για τους Tinariwen και τη μουσική τους, στην οποία πραγματοποιείται η απροσδόκητη συνάντηση των ήχων της Δυτικής Αφρικής και της φυλής των Tuareg με την ηλεκτρική παράδοση των blues δημιουργών.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε από τον Ibrahim Ag Alhabib, o οποίος σε πολύ τρυφερή ηλικία υπήρξε μάρτυρας της εκτέλεσης του πατέρα του στη διάρκεια της επανάστασης του 1963 στο Μάλι.

Όντας ακόμη παιδί δημιούργησε την πρώτη αυτοσχέδια κιθάρα του, χρησιμοποιώντας ένα κονσερβοκούτι, ένα ξύλο και ένα σύρμα από το ποδήλατό του. Στα μέσα της δεκαετίας του 70 ήρθε σε επαφή με άλλους μουσικούς της φυλής των Tuareg και άρχισαν να παίζουν μουσική, εξερευνώντας τους ήχους Μαροκινών συγκροτημάτων, όπως οι Nass El Ghiwane και οι Jil Jilala, αλλά και ροκ καλλιτεχνών, όπως οι Dire Straits, οι Led Zeppelin, o Bob Dylan ή ο Carlos Santana.

Με το πέρασμα των χρόνων η φήμη τους άρχισε να εξαπλώνεται, ώσπου το 1998 τράβηξαν την προσοχή των Lo'Jo ενός ethnic σχήματος από τη Γαλλία, το οποίο τους είδε σε ένα φεστιβάλ στην πρωτεύουσα του Μάλι, Bamako. To 2004 και το 2007 αντίστοιχα ηχογράφησαν τα εξαιρετικά άλμπουμς Amassakoul και Aman Iman, τα οποία έστρεψαν πάνω τους την προσοχή και το θαυμασμό δημιουργών όπως ο Robert Plant, o Thom Yorke, o Bono, o Brian Eno και οι Tv on the Radio.

Μακριά λοιπόν από την πατρίδα τους, το Μάλι, που εξακολουθεί να βασανίζεται από τις στρατιωτικές επεμβάσεις των σύγχρονων αποικιοκρατών, στο εθνικό Πάρκο του Joshua Tree στην Καλιφόρνια, ηχογράφησαν το έκτο τους έπος Emmaar, έναν παράξενο μουσικό διάλογο ανάμεσα σε δύο διαφορετικές ερήμους, εκείνη της Σαχάρας και εκείνη που γέννησε καλλιτέχνες όπως οι Kyuss, οι Queens of the Stone Age, οι Eagles of Death Metal, και το περίφημο stone rock. Υφολογικά το Emaar είναι περισσότερο ηλεκτρικό σε σχέση με το προηγούμενο Tassili, στο οποίο υπερτερούσαν οι folk γραμμές και τα ακουστικά όργανα.

Στο άλμπουμ συμμετέχουν εκλεκτοί καλεσμένοι όπως ο Josh Klinghoffer, κιθαρίστας των Red Hot Chilli Peppers, o Matt Sweeney και ο Fats Kaplin, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Jack White των White Stripes. To Emmaar αποκρυσταλλώνοντας ακριβώς αυτή την ετερόκλητη συνεύρεση δύο διαφορετικών πολιτισμών, αέρινο και ταξιδιάρικο, εξωτικό και συνάμα οικείο, σαν το δροσερό αγέρι που ανακουφίζει το πυρωμένο μέτωπο, γεφυρώνοντας την παράδοση με την pop και rock κουλτούρα, φορτωμένο με τους ψιθύρους της ερήμου, απελευθερώνει τη μαγεία του μόνο αν το πλησιάσει κανείς με ανοιχτό μυαλό και με ανοιχτή ψυχή.

Η πρώτη σημαντική κυκλοφορία για το 2014

Κώστας Τσιαχρής

 

Share

2009©Kavalacity.net