Εκτύπωση

(Ου)Τοπική Αυτοδιοίκηση;;;

Συγγραφέας: Σωτήρης Σωτηριάδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Σωτήρης Σωτηριάδης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

kalikratisΚλείνουμε σχεδόν 15 μήνες  από τις τελευταίες εκλογές για  τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Αναρωτιέμαι αν υφίσταται πλέον ο όρος, στην Ελλάδα του 2012, της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλάμε για αυτή μετά από τον Καλλικράτη που ισοπέδωσε τα πάντα.

Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση σε Δήμους, δύσμορφους και δυσλειτουργικούς, που για να μετακινηθεί ο πολίτης από το σπίτι που κατοικεί μέχρι το δημαρχιακό μέγαρο μπορεί να διανύσει την απόσταση αυτή σε μία με μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο όπως συμβαίνει σε πολλούς δήμους της χώρας. Όταν, επίσης, δε μπορεί να υπάρχει εξ αντικειμένου συλλογική δράση και συμμετοχική λειτουργία των πολιτών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε άμεση επαφή με το δημοτικό συμβούλιο και τους τοπικούς άρχοντες. Δε νομίζω πως μπορεί να είναι τοπική αυτοδιοίκηση αυτό που έχουμε σήμερα, δηλαδή, μια διοικητική διάρθρωση με πολύ σημαντικές και διευρυμένες αρμοδιότητες αλλά με ελάχιστους πόρους ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις πολύ σημαντικές λειτουργίες. Να αναφέρω, στο σημείο αυτό, ότι ΜΟΝΟ για το έτος 2012 θα υπάρχουν 440 εκατομμύρια ευρώ περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, βέβαια, θα υπάρχουν και νέες περικοπές σε ανθρώπινο προσωπικό αφού θέλουν να βγάλουν σε εφεδρεία κι άλλους εργαζόμενους. Πως θα ανταποκριθούν και θα λειτουργήσουν οι δήμοι;;;

Κι όσο προχωράμε τόσο αυξάνονται τα φαινόμενα κάποιων δημοτικών αρχόντων που έχουν, ίσως, την αίσθηση ότι λογοδοτούν στην κεντρική εξουσία ή και στην ίδια την Τρόικα. Δεν αφουγκράζονται και δεν παλεύουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών και συνδημοτών τους, αυτών δηλαδή που τους ψήφισαν για το λόγο αυτό, αλλά προσπαθούν να δείξουν ότι είναι τα «καλά» παιδιά στο σύστημα εξουσίας. Ας πάρουμε μερικά παραδείγματα από τη δική μας δημοτική αρχή και τα «κατορθώματά» της. Συμμετέχει οικονομικά και διοργανώνει όπερες και αεροπορικές επιδείξεις σε μια εποχή που δεν μπορεί να δώσει χρήματα για τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας. Καλεί την αστυνομία στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου που είναι ανοικτές για όλους ώστε να προστατέψει τη διαδικασία από «ακραία» (όπως δήλωσαν) πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία και τις διαμαρτυρίες μιας «μειοψηφίας» (όπως δήλωσαν) πολιτών. Βάζει λουκέτα και αλυσίδες στις πόρτες εισόδου όπου συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο ενώ πραγματοποιεί ακόμα και face control για το ποιος επιτρέπεται ή όχι να εισέλθει στην αίθουσα. Με τι κριτήρια άραγε;;; Μόνο αυτοί ξέρουν!!! Από την άλλη έχουμε τη στασιμότητα που επικρατεί στο θέμα με τις χιλιάδες αιτήσεις πολιτών σχετικά με τη μη πληρωμή του χαρατσιού της ΔΕΗ. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μετά από τα μνημόνια και τα μέτρα που εφαρμόζουν Παπαδήμος, Βενιζέλος, Σαμαράς και Τρόικα η δημοτική αρχή δεν έχει δώσει καμιά ξεκάθαρη απάντηση για το αν υπάρχει σχέδιο ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους πολίτες. Ακόμα και για το αν συμφωνεί ή όχι με όλα αυτά.

Κρύβονται, όμως, πίσω από  το δάχτυλό τους αν έτσι νομίζουν ότι  θα ανταπεξέλθουν στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και θα μπορέσουν να είναι στοιχειωδώς αξιόπιστοι απέναντι σε μια τοπική κοινωνία που καταρρέει και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση. Αντί, λοιπόν, οι δημοτικοί άρχοντες να σταθούν αλληλέγγυοι στους ανθρώπους που με το ζόρι τα βγάζουν πέρα, στους πολίτες που βλέπουν συνεχώς οι αποδοχές τους να μειώνονται και γενικότερα στην κοινωνία που καθημερινά «βομβαρδίζεται» από σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα, τι κάνουν;; Αντιμετωπίζουν τους δημότες τους ως κοινούς εγκληματίες και ζητούν τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων για να τους καταστείλουν. Τέτοιοι τοπικοί άρχοντες είναι ανάξιοι και ανίκανοι να υπηρετούν το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για το λόγο αυτό όμως, πολύ γρήγορα, θα λογοδοτήσουν στις τοπικές  κοινωνίες που τους εξέλεξαν για  να υπερασπίζονται αυτούς και τα συμφέροντά τους κι όχι για να υπερασπίζονται τις ταξικές πολιτικές της  Τρόικας, του Βενιζέλου, του Σαμαρά και του Παπαδήμου οι οποίοι εφευρίσκουν διαρκώς φόρους και χαράτσια. Την ίδια ώρα, φυσικά, φορολογούν τη φτώχεια κι αφήνουν στο απυρόβλητο, χωρίς να φορολογούν, τον πλούτο στη χώρα αυτή.

Share

2009©Kavalacity.net