Εκτύπωση

Aνοικτή επιστολή προς τον παραιτηθέντα πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κο Μαρτίνη Ανδρέα

Συγγραφέας: Στάθης Συμεωνίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Στάθης Συμεωνίδης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
martinis

Κύριε (πρώην) Πρόεδρε,

Ανθρωπισμός, Αμεροληψία, Ουδετερότητα, Ανεξαρτησία, Εθελοντισμός, Ενότητα, Παγκοσμιότητα.

Αν σας θυμίζουν κάτι αυτές οι εφτά λέξεις, να σας πω ότι είναι οι επτά αρχές του Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού. Ο τρόπος που παραιτηθήκατε κατάργησε την πρώτη, τον ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ. Αφήνοντας για πέντε μήνες απλήρωτους τους υπαλλήλους που τους αποκαλέσατε φτωχούς, αν και σας βοήθησαν και σας ανέδειξαν, τους αφήνετε στην απόλυτη αβεβαιότητα (στην Ελλάδα ζούμε μέχρι που να ξεκαθαρίσει η κατάσταση θα περάσει και ένα εύλογο διάστημα). Προφανώς, όμως αυτό να έγινε για να τους ευχαριστήσετε για την μέχρι τώρα απόδοση τους. Γιατί, όμως, φτωχοί; Ο ΕΕΣ είχε την φήμη ότι ήταν

μέσα στους 10 πλουσιότερους σε παγκόσμιο επίπεδο Ερυθρούς Σταυρούς, οι παλιότεροι λέγανε ότι ήταν πάντα παρών και βοηθούσε στις δύσκολες στιγμές, και ότι πάντα παρείχε βοήθεια. Περιγράφουν πράγματα που δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν χρήματα. Έπειτα, οι δωρεές σε ακίνητα, έλεγαν, ότι ήταν και αυτές αρκετές να βοηθήσουν. Τι έγινε και τώρα, συμπτωματικά (;) με την ευρύτερη κρίση που περνάει η πατρίδα μας, φτώχυνε και ο ΕΕΣ;

Παρακολουθώντας την πορεία σας τα τελευταία, κυρίως, χρόνια που μπήκα στις τάξεις του Σώματος των Εθελοντών Σαμαρειτών μπορώ να πω ότι ήσασταν απών. Δεν υπήρχε καμιά παρέμβαση, απόφαση ή άλλη ενέργεια που να δείχνει ότι ο πρόεδρος είναι μπροστά και οδηγεί τον ΕΕΣ σε μονοπάτια προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο. Εκτός αν θεωρείται εσείς παρουσία, την επίκληση του ονόματος σας από τον πρώην προϊστάμενο εκπαίδευσης του Σώματος κο Γερασιμάτο και διάφορους άλλους δορυφόρους, που θέλανε να δείξουν πόσο σπουδαίοι είναι. Προφανώς αφήσατε τους τομείς να έχουν την δική τους αυτοδιάθεση, δείχνοντας έτσι την ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ σας. Και που είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ, που θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα προβλήματα; Βέβαια, ποια ενότητα όταν τα μέλη του Σώματος των Σαμαρειτών δασκαλευόταν ότι αυτό είναι ανεξάρτητο από τον ΕΕΣ και τα έχει όλα διαφορετικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια έντονη, υφέρπουσα διαμάχη με τα άλλα τμήματα του.

Τον τελευταίο καιρό διαβάζω στον Τύπο για διάφορους διακανονισμούς που έχετε κάνει για το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» (που από αυτή την θέση δεν παραιτηθήκατε) με γνωστό επιχειρηματία, μεγαλομέτοχο ομίλου υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα, όμως, με δημοσιεύματα του τύπου όλο αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι παράνομο. Το μόνο συμπέρασμα είναι ότι και την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ του ΕΕΣ την καταργήσατε

Ο ΕΕΣ, του οποίου τα τελευταία 27 χρόνια είχατε την προεδρία, είναι (ήταν ;) η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση της Ελλάδας. Πολλοί από τους παλιότερους είτε ταϊστήκαν από τα συσσίτια του, είτε νοσηλευθήκαν, είτε έτυχαν περίθαλψης και αυτό το θυμούνται με αγάπη. Πολλοί από τους νεότερους θαύμασαν τις Νοσοκόμες και τους Διασώστες σε διάφορες πτυχές της κοινωνικής ζωής και θέλησαν να ενταχθούν στις τάξεις τους. Όμως οι περισσότεροι (γύρω στο 80 % λένε οι φήμες) έφυγαν απογοητευμένοι γιατί είχαν να αντιμετωπίσουν «ρεύματα» και «κλίκες». Με αυτή την κατάσταση καταργήσατε και η αρχή του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ.

Ο Ερυθρός Σταυρός είναι μια οργάνωση παγκόσμια, γνωστό θα μου πείτε αυτό, ο ΕΕΣ γιατί δεν φαίνεται σε αυτή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑ; Πλην της συμμετοχής στους σεισμούς της Τουρκίας, έχω διερευνήσει και διαπιστώσει ότι ελάχιστη ήταν η συμμετοχή του σε διεθνείς αποστολές.

Όταν πριν μερικούς μήνες σας έστειλα έναν φάκελο με στοιχεία που εγώ ο «αδαής» συγκέντρωσα με μεγάλη ευκολία (γιατί τα στελέχη σας θρασύτατα αυθαιρετούσαν μπροστά στα μάτια όλων) περίμενα δύο πράγματα: μια απάντηση και κάποιες ενέργειες. Όμως ούτε το ένα, ούτε το άλλο έγινε (από όσο είμαι σε θέση να ξέρω)…….Μάλλον αυτό το ερμηνεύετε ως ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ.

Κε Μαρτίνη, θα αναρωτιέστε που αντλώ το θάρρος ή καλύτερα, για τα δικά σας μέτρα, το θράσος να σας απευθύνω την επιστολή αυτή. Η απάντηση είναι η αγανάκτηση που νοιώθω για το κατάντημα του ΕΕΣ….Δεν χρειάζεται (και που δεν πιστεύω να γίνει) να μου απαντήσετε, απλά για να σώσετε τα προσχήματα, πείστε και πιέστε τους 24 (ανύπαρκτους) του κεντρικού συμβουλίου να παραιτηθούν, τελειώστε κάθε δραστηριότητα με το νοσοκομείο και τον επιχειρηματία (προς όφελος του Κινήματος) και αφήστε τον ΕΕΣ να αναπνεύσει, να βρει τον βηματισμό του και να πάρει την θέση που είχε και του άξιζε.

Σας ευχαριστώ και ελπίζω για το καλύτερο

Στάθης Α. Συμεωνίδης
Κτηνίατρος
Εκπαιδευτής BLS/AED του ERC
Εθελοντής Σαμαρείτης

Share

2009©Kavalacity.net