Εκτύπωση

Αδέσποτα : Γιατί δεν θα λυθεί, τουλάχιστον άμεσα, το πρόβλημα......

Συγγραφέας: Στάθης Συμεωνίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Στάθης Συμεωνίδης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(3 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

 

-paidopsixiatroi

Σκέφθηκε ποτέ κανείς πόσοι εμπλέκονται στο πρόβλημα των αδέσποτων, ας κάνουμε προσπάθεια απαρίθμησης, με ταυτόχρονη ανάλυση και καταλογισμό των αντίστοιχων ευθυνών:

1. Πολιτική, πολιτικοί και γιαλαντζί προεκλογική ζωοφιλία (πόσα μέλη έχει ο σύλλογος σας…?)

Ποτέ στην μέχρι τώρα ιστορία, δεν ασχολήθηκε σοβαρά, σε τοπικό επίπεδο, πολιτικός με το πρόβλημα των αδέσποτων. Και όταν λέω ασχολήθηκε, εννοώ να έχει κατανοήσει τι το προκαλεί, να έχει κατανοήσει την έκταση και τις προεκτάσεις του και να έχει αποφασίσει πως θα δράσει……Περιττό να επισημάνω ότι τα προβλήματα γενικά έχουν την ίδια φόρμουλα για να λυθούν (αλλά διαφορετική μίζα…). Ετσι, λοιπόν στην πολύπαθη πόλη μας χτίστηκε ένα κυνοκομείο, επί δημαρχίας Αθανασιάδη, με χρήματα από την ΕΟΚ (τι σας θυμίζω….). Μια  ρηξικέλευθη για τα δεδομένα της εποχής  κίνηση αλλά

αν την δούμε διαχρονικά μάλλον άλλους σκοπούς εξυπηρετούσε. Η λειτουργία του κυνοκομείου στηρίχθηκε και στηρίζεται στις προσπάθειες επιβίωσης δύο κτηνιάτρων, ελλήνων παλιννοστούντων, στους οποίους με άγνωστο τρόπο (ακόμη και τώρα το ερώτημα παραμένει αναπάντητο) παραχωρήθηκε η χρήση. Και φυσικά στην Ελλάδα ζούμε και η κατάσταση πέρασε από τα σαράντα κύματα. Ο (πρώην) Δήμος Καβάλας χρηματοδοτούσε την διατροφή και την περίθαλψη των ζώων που ζούσαν έγκλειστα σε αυτό με συνθήκες υγιεινής που κυμαινόταν ανάλογα με την εποχή (υπήρξε διάστημα που Κυριακές, καλοκαιριού, τα ζώα δεν είχαν ούτε νερό). Όταν κανένας «περίεργος» ζωόφιλος τολμούσε να ρωτήσει τι συμβαίνει, η απάντηση ήταν κλασσικά η ίδια : «Όλα καλά, υγιή, εμβολιασμένα», και αν τολμούσε να εισχωρήσει, μην φοβούμενος την εχθρική στάση, διαπίστωνε την τραγική κατάσταση….Αλλά είπαμε, σσσστ η πατρίδα κοιμάται. Εννοείται ότι ποτέ δεν οργανώθηκε υπηρεσία και συνεργείο περισυλλογής, η υπηρεσία καθαριότητας ήταν υπεύθυνη αλλά δουλεύουν ωράριο δημοσίου και αυτά τα άτιμα, τα ζώα, εμφανίζονται μετά τη λήξη του ωραρίου, άρα μηδέν εις το πηλίκο. Να μην μιλήσουμε για περίθαλψη, εμβολιασμό, νοσηλεία... Βέβαια στα προεκλογικά φυλλάδια, όλων, υπάρχει και ένα «καταπληκτικό» αφιέρωμα, το πολύ 30 λέξεων για το θέμα αδέσποτα…  Για αυτό, «θα κάνουν», όλοι τα τελευταία χρόνια κάτι….

2. Ζωόφιλοι, συνειδητοί, υποσυνείδητοι και ασυνείδητοι……

Το ζωοφιλικό σωματείο πέρασε και αυτό από τα σαράντα κύματα.. Έτος ίδρυσης 1992 (Δεκέμβριος), ονομασία «οι φίλοι των ζώων» (νυν «Αίσωπος»). Ωραίες  εποχές, με αρκετό κέφι για εθελοντική προσφορά…Τότε, που όποιος ασχολούνταν ήταν το πρότυπο της γεροντοκόρης που έχει μείνει στο ράφι και ασχολείται με τα «καημένα τα ζωάκια». Από τότε ασχολήθηκαν εθελοντικά αρκετοί άνθρωποι….αλλά μέχρι πότε μπορεί κανείς να χρηματοδοτεί μια τέτοια ιστορία, οπότε τα προβλήματα δεν μπορούσαν να λυθούν. Φυσικά ΠΟΤΕ δεν υπήρξε μια έστω και στοιχειώδης συνεργασία με τον Δήμο ή τον Δήμαρχο (μόνο μετά από την εκλογή τους όλοι ακούγανε το θέμα και υποσχόταν μια λύση…ξέροντας ότι δεν θα κάνουν τίποτε). Το σωματείο ήταν η αφορμή να βελτιωθεί η λειτουργία του κυνοκομείου από άποψη καθαριότητας και περιποίησης των ζώων (Νίκο, θυμάσαι την Ανουσάκη……? Smile). Βέβαια, στο σωματείο υπήρξαν εποχές που μεγαλόσχημες κυρίες (κυρίως) που θέλανε να επιδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο «δεσμεύονταν» ότι θα πήγαιναν, εθελοντικά (δεν το προσδιορίζανε ακριβώς), να βοηθήσουν στο κυνοκομείο (λόγια μεγάλα, μάλλον γιατί η Burberrys δεν είχε βγάλει στο κατάλληλο χρώμα την μποτούλα). Τελικά, έμεναν τρεις και ο κούκος για να τρέχουν πίσω από τα αδέσποτα και αυτό σε συνδυασμό με άλλες κακές κινήσεις, οδήγησε και στην αναστολή λειτουργίας του….Ευτυχώς όμως αναγεννήθηκε…(μέχρι νεωτέρας). Ο εχθρός αυτών των σωματείων είναι ο ίδιος  τους ο «εαυτός»…

3. Κτηνίατροι……….

Αυτοί που θα έπρεπε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης είναι στον πάγκο και περιμένουν. Κακώς, αλλά στην Ελλάδα ζούμε, και όταν υπάρχει ένα πρόβλημα και μάλιστα εξιδικευμένο σαν και αυτό, συνήθως προσπαθούν να το λύσουν όλοι οι εμπειροτέχνες άσχετοι…Λάθη πολλά, τα ίδια που επαγγελματικά, μας έχουν ρίξει στην απαξίωση….Όπως πάντα αντί να έχουμε κοινό μέτωπο στο θέμα, κοινή γλώσσα και τον πρώτο λόγο, ήμασταν πάντα ουραγοί. Οι υποσχέσεις ενίσχυσης της πελατείας αν εξυπηρετούνται τα μέλη και τα συμφέροντα (του κατά καιρούς  ισχυρού προσώπου του σωματείου) οδήγησαν σε σκηνές απείρου κάλους. Νομίζω ότι είμαστε από τους ελάχιστους επιστήμονες που φροντίζουμε να ξεκατινιαζόμαστε, για το ευρώ, σε τέτοια έκταση….(Γνωστή και μη εξαιρετέα «συνάδελφος» που φοβούμενη ότι ο πελάτης θα θελήσει δεύτερη γνώμη για το ζώο του με περνάει (κάθε φορά) γενεές δεκατέσσερις για να τον αποτρέψει να με επισκεφτεί….). Όταν λοιπόν μας βλέπουν συμπεριφερόμαστε μικρόψυχα και μικρόνοα, όχι μόνο εμπιστοσύνη δεν θα μας δείξουν αλλά και τη χειρότερη γνώμη θα σχηματίσουν  και φυσικά ούτε θα μπουν στον κόπο να μας συμβουλευτούν για το πρόβλημα. Στο, δε, κυνοκομείο, η περίθαλψη είναι άγνωστος τόπος. Τα εμβόλια και τα φάρμακα ,που αγοράζει ο Δήμος Καβάλας, είναι άγνωστο πως και που χρησιμοποιούνται, ενώ αν κάποιος ενδιαφερθεί να υιοθετήσει ένα ζώο, υποχρεώνεται να πληρώσει και 40-100 € για τα «έξοδα»….Αρχείο υιοθεσιών δεν υπάρχει, τα ζώα δεν σημαίνονται ηλεκτρονικά και δεν στειρώνονται…….

Θα μου πείτε τώρα, καλά όλα αυτά, τι θα γίνει παρακάτω;  Αλλού γίνονται πολλά, στην Καβάλα ΤΙΠΟΤΕ….Στην Δράμα, που, προφανώς, έχει καθαρότερο κλίμα, το κυνοκομείο, μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό, το λειτουργεί μια εταιρεία Κτηνιάτρων. Στον (πρώην) Δήμο Φιλίππων βρήκανε τα κονδύλια, πέρυσι, και στειρώσανε έναν αριθμό ζώων….

Στην Καβάλα, έχουμε έναν ανεκδιήγητο Αντιδήμαρχο που πρότεινε να σταματήσουν οι ζωόφιλοι να ταΐζουν τα αδέσποτα για να φύγουν, λέει. Λεφτά δεν έχουμε για να βοηθήσουμε το ίδρυμα χρόνιων παθήσεων (μόνο ο δικός μας δήμαρχος το είπε..), Θέλανε να κλείσουν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ για να γλιτώσουν τα έξοδα…..λέτε να θέλανε να δώσουν μέρος των χρημάτων για τα αδέσποτα; (όχι δεν κάνω κανένα είδος ναρκωτικών…..).

-neyrlogoi-psychiatroiΥπάρχει κάποιος, που έχει την εξουσία και  που πραγματικά ενδιαφέρεται (δεν μπορεί κάτι θα παίρνω χωρίς να το ξερω…..) να κάνει τα ελάχιστα πράγματα που χρειάζονται για να λυθεί το πρόβλημα…;

 

 

 

 

Share

2009©Kavalacity.net