Εκτύπωση

Υπέρταση: Μια σιωπηλή επιδημία σε εξέλιξη

Συγγραφέας: Μιχάλης Σωτηρόπουλος.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(6 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
piesi

Μπορεί μέχρι σήμερα να έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς την πλήρη κατανόηση της παθοφυσιολογίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να έχουν κυκλοφορήσει πολλά και αποτελεσματικά φάρμακα, μπορεί τεράστιες μελέτες να μας έχουν καθοδηγήσει στην επιλογή της αποτελεσματικότερης θεραπείας σε κάθε ασθενή,

παρόλα αυτά όμως η ιατρική κοινότητα δεν έχει μπορέσει να ελέγξει την «επιδημία» της υπέρτασης.

Αντίθετα η ψηλή πίεση απειλεί τους ανθρώπους όσο ποτέ άλλοτε. Το ποσοστό αυτών που κινδυνεύουν σήμερα λόγω επιπλοκών της ψηλής πίεσης που παρουσιάζουν, δεν είναι μόνο μεγάλο αλλά παράλληλα παρουσιάζει μια συνεχή, ανησυχητική αύξηση. Σήμερα, περίπου ένας ενήλικας στους τέσσερις πάσχει από ψηλή πίεση. Σε είκοσι χρόνια το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί, με ένα ενήλικα σε κάθε τρεις να υποφέρει από την πάθηση. Επίσης το 25% των ενηλίκων έχει προϋπέρταση, κατάσταση που προδιαθέτει

για την ανάπτυξη υπέρτασης αργότερα. Μόνο οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση το γνωρίζουν, σε μία εποχή, μάλιστα, που η χρήση του πιεσόμετρου είναι τόσο πολύ διαδεδομένη.

Από αυτούς που το γνωρίζουν μόνο το 50% παίρνει αντιυπερτασική αγωγή ενώ το υπόλοιπο 50% αδιαφορεί. Τελικά την πίεση του καταφέρνει να ρυθμίζει φαρμακευτικά μόνο το 15% των υπερτασικών.  Οι υπόλοιποι όμως διατρέχουν μία σειρά από κινδύνους αφού η αρρύθμιστη υπέρταση ευθύνεται για το 67% των καρδιακών επεισοδίων, το 77% των εγκεφαλικών επεισοδίων, το 74% της καρδιακής ανεπάρκειας, τους περισσότερους διαβητικούς που καταλήγουν στον τεχνητό νεφρό καθώς και την επιδείνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της νόσου Alzheimer.

Η υπέρταση δεν είναι μια νόσος που θεραπεύεται, είναι όμως μια νόσος που ελέγχεται με την σχολαστική λήψη των αντιυπερτασικών φαρμάκων και την συστηματική παρακολούθηση από το γιατρό.

Ως γνωστόν στο 95% των περιπτώσεων υπέρτασης δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία, αντίθετα είναι πολλοί οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της και που εν πολλής ευθύνονται για την θεαματική αύξηση των ποσοστών των υπερτασικών. Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το άγχος, η ηλικία (το προσδόκιμο ζωής ανεβαίνει και ταυτόχρονα αυξάνονται και οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από υπέρταση σε ποσοστό 70-80%). Ο διαταραγμένος ή ελαττωμένος ύπνος είναι επίσης μία κατάσταση που τελευταία αναδεικνύεται ως μία αιτία αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

Ιδιαίτερο ρόλο στην εμφάνιση υπέρτασης παίζει το αλάτι στη διατροφή, κυρίως αυτό που βρίσκεται μέσα στις τροφές, το λεγόμενο «κρυμμένο αλάτι» που αποτελεί το 80-90% της ημερήσιας ποσότητας καταναλισκόμενου άλατος ενώ μόνο το 10-20% του αλατιού το προσθέτουμε με την αλατιέρα. Η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων έχει αυξήσει πολύ την περιεκτικότητα άλατος στα συντηρημένα τρόφιμα και στο «έτοιμο φαγητό». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προηγούμενες γενιές λάμβαναν ημερησίως 5-6 γραμμάρια αλάτι, σήμερα έχει αυξηθεί στα 9 γραμμάρια, και στην Αμερική στα 13 γραμμάρια. Ο ανθρώπινος οργανισμός και με 3 γραμμάρια θα ήταν καλυμμένος. Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της ιατρικής κοινότητας σήμερα είναι να πείσει τον κόσμο και κυρίως τη βιομηχανία τροφίμων να μειώσουν το αλάτι στα τρόφιμα. Ένα σημαντικό βήμα είναι η αναγραφή στις ετικέτες των τροφίμων της περιεκτικότητας σε αλάτι ανά 100γρ. του κάθε τροφίμου και ένα δεύτερο επίσης σημαντικό βήμα είναι.

Ίσως το πιο ανησυχητικό στοιχείο στην επιδημία της υπέρτασης είναι ότι προσβάλει σε όλο και μεγαλύτερη συχνότητα τα παιδιά και τους εφήβους. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά της υπέρτασης στους ανηλίκους και η τάση αυτή, αν δεν αναχαιτισθεί, θα αναιρέσει μακροπρόθεσμα όλα τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η ιατρική στον τομέα της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σήμερα στις δυτικές κοινωνίες και ιδίως στις ΗΠΑ ένας στους 20 εφήβους πάσχει από υπέρταση και η επιδημία αυτή συνοδεύει αυτή της παχυσαρκίας. Στους ανήλικους θα λέγαμε πως παχυσαρκία και υπέρταση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο και είναι αποτέλεσμα της ανατροφής των παιδιών χωρίς σωματική άσκηση, με υπερκατανάλωση γλυκών, έτοιμου και κακής ποιότητας φαγητού με άφθονο αλάτι και κορεσμένα λιπαρά και με συνύπαρξη της εξάρτησης από την τηλεόραση, το ίντερνετ και τα παιχνίδια σε οθόνη.

Ενώ έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από την κυκλοφορία των πρώτων αντιϋπερτασικών φαρμάκων και σήμερα έχουμε στη φαρέτρα μας πολλούς όχι μόνο φαρμακευτικούς αλλά και χειρουργικούς και επεμβατικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση υπέρτασης εντούτοις έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε στον τομέα της πρόληψης και της ενημέρωσης για τον υγιεινό τρόπο ζωής των πολιτών.

Share

2009©Kavalacity.net