Εκτύπωση

Η ώρα της κρίσης για τη γενιά της κρίσης

Συγγραφέας: Μιχάλης Σωτηρόπουλος.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

pagkosmia_krisiΔεν ξέρω τι θα γίνει στο τέλος, αν θα επισημοποιηθεί η χρεοκοπία της χώρας, αν φύγουμε (διωχτούμε καλύτερα) από την Ευρωζώνη, αν θα γυρίσουμε στη δραχμή ή στη…μνα, αν θα μας κουρέψουν το χρέος ή αν θα μας πάρουν το σκάλπ με την ψιλή. Αυτό που ξέρω μετά βεβαιότητας είναι ότι θα πάψουμε να ζούμε όπως ξέραμε. Οι αυταπάτες έλαβαν οριστικά τέλος.

Θα μάθουμε να ζούμε πιο φτωχοί και με διαφορετικές προτεραιότητες.

Οι αλλαγές έχουν αρχίσει ήδη και γίνονται ευκρινείς. Το πρότυπο της επαγγελματικής εξασφάλισης μέσω της πολιτικής παρέμβασης

ξεφτίζει. Ο συνωστισμός στα πολιτικά γραφεία δεν θα έχει πλέον νόημα παρά μόνο για την παραδοσιακή χειρονομία με τα 5 δάχτυλα τεντωμένα. Αυτό που για μία ολόκληρη γενιά είχε αναχθεί σε όνειρο και στόχο ζωής, δηλαδή ο διορισμός στο δημόσιο ή έστω το stage μέχρι εξαντλήσεως του ορίου ηλικίας με την ελπίδα ότι κάποιος θα μονιμοποιήσει μερικές χιλιάδες ακόμα δεν είναι πλέον εφικτό.

Η ανάπτυξη δεν πρόκειται να βασίζεται αποκλειστικά στα υπερτιμολογημένα δημόσια έργα όπως γίνονταν στο παρελθόν. Η ανάπτυξη θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλους τρόπους, στην υγιή επιχειρηματικότητα και στην επιστροφή σε παραδοσιακές ασχολίες για τον Έλληνα που είχαν υποτιμηθεί τα τελευταία χρόνια όπως η ναυτιλία και η καλλιέργεια της γης (που θα αποσκοπεί στην παραγωγή και όχι στις επιδοτήσεις). Θα πρέπει να μάθουμε στις μικρότερες αποδοχές αφού δεν κυκλοφορεί πλέον εύκολο χρήμα (τα δανεικά τέλειωσαν), θα συνειδητοποιήσουμε ότι το ευρώ είναι σκληρό νόμισμα και πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν τέτοιο. Η προσαρμογή θα είναι επώδυνη αλλά πάντα έτσι συμβαίνει όταν μία φούσκα σκάει.

Μετά από χρόνια (ποιος ξέρει πόσα) πιθανότατα η κατάσταση θα ισορροπήσει ξανά. Γιατί ως τώρα δεν ήταν ισορροπημένη. Δεν ήταν λογικό να υπάρχουν στα super market τιμές υψηλότερες της Γερμανίας και οι μισθοί Ελλάδας. Η κατανάλωση βασίζονταν σε μία παράδοξη ευμάρεια που δεν ήταν δικαιολογημένη παρά μόνο από τον υπερδανεισμό της χώρας.  Τα επόμενα χρόνια θα μάθουμε να ζούμε με πιο τα πιο λίγα και τα πιο φθηνά. Θα μάθουμε να ζούμε χωρίς διακοποδάνεια και χωρίς να παίζουμε με το 3G κινητό στις ουρές του ΟΑΕΔ. Θα ανακαλύψουμε δουλειές που ως νεόπλουτοι σνομπάραμε και τις παραχωρήσαμε σε μετανάστες που έγιναν νοικοκυραίοι από τη δική μας ξιπασιά. Θα ασχοληθούμε με μεροκάματα που θα σκληρύνουν τις απαλές μας επιδερμίδες.

Πιθανώς θα αντιληφθούμε ότι τα σχολεία είναι για να εκπαιδεύονται τα παιδιά μας και τα πανεπιστήμια για να μορφώνονται οι φοιτητές γιατί οι γνώσεις τους θα είναι το πιο σημαντικό εφόδιο στη ζωή τους διότι σήμερα αυτά θεωρούνται δευτερεύοντα…

Οι αλλαγές θα είναι επώδυνες, η δυστυχία που θα κυριαρχήσει μεγάλη και πρωτόγνωρη, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε το βίο μας, με άλλους όρους αλλά πρέπει να συνεχίσουμε, δεν γίνεται αλλιώς…

Share

Σχόλια  

 
#1 ΑΠ: Η ώρα της κρίσης για τη γενιά της κρίσηςΑντώνης Μαδεμτζίδης 14-03-2011 19:25
Να σου πω ρε Μιχάλη (sorry για το ρε... για να το κάνω άτυπο το γράφω...)
Τελειώνεις με τη φράση "η δυστυχία που θα κυριαρχήσει μεγάλη και πρωτόγνωρη" και πιθανόν έτσι να είναι...
Αλλά γιατί σε πολλά (σωστά) από αυτά που λες εγώ τα είδα με καλό μάτι...; Μη σου πω "άνοιξε" και λίγο η ψυχή μου...
Πέρίεργο;
 
 
+1 #2 ΑΠ: Η ώρα της κρίσης για τη γενιά της κρίσηςΑπόστολος Παυλίδης 21-03-2011 20:42
Έτσι είναι...
Τα σημάδια της βαθιάς κρίσης, είναι ευδιάκριτα στο χώρο της Παιδείας, με τη μεγάλη μερίδα των μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, να ενδιαφέρονται απλά για το "χαρτί" και όχι για την ουσιαστική γνώση.
Προσθέτω, την απώλεια του αισθήματος της Δικαιοσύνης, με τη διαπιστωμένη και επαναλαμβανόμεν η ατιμωρησία, που δυναμιτίζει τη συνοχή της κοινωνίας.
Ελπίζω και εύχομαι να επέλθει ένα σχετικό ταρακούνημα των θεμελίων της ελληνικής κοινωνίας, γιατί φαίνεται πως μόνο έτσι θα υπάρχει πιθανότητα να ισορροπήσουν τα πράγματα σε ένα καλύτερο επίπεδο.
 
 
#3 ΑΠ: Η ώρα της κρίσης για τη γενιά της κρίσηςΔημήτρης Φουρτούνας 23-03-2011 13:56
Αποδείξαμε για μία ακόμη φορά πως έπρεπε να μας "μαστιγώσουν" για να ισορροπήσουμε.. Δεν μπορούσαμε (ή καλύτερα μπορούσανε) οι και επίσημα ψεύτες που ψηφίζαμε να βάλουν τα κομματόσκυλά τους σε καλούπια.. Και το χειρότερο είναι ότι ακόμη υπάρχουν κομματόσκυλα..
 

2009©Kavalacity.net