Εκτύπωση

Κατ' επάγγελμα συνδικαλιστές

Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Μιχάλης Σωτηρόπουλος γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

sindikalismos-photo από το antinews.grΑυτό που προκαλεί εντύπωση δεν είναι οι ετήσιες αποδοχές του προέδρου της ΓΣΕΕ κου Παναγόπουλου που με τις συμμετοχές σε διάφορα διοικητικά συμβούλια και άλλες τιμητικές αργομισθίες φτάνουν τις 150.000 (δηλωμένα). Ούτε κάποιες λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ενώ επισήμως καταγγέλει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης εντούτοις το κτήριο της ΓΣΕΕ στην Πατησίων καθαρίζει ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού.

Αυτό που δεν χωρά η λογική είναι ότι όλοι οι τελευταίοι πρόεδροι και γεν. γραμματείς προέρχονται από το δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ (όσο δούλεψαν). Τους Έλληνες εργαζόμενους τους εκπροσωπεί μια κάστα υψηλόμισθων, συνήθως, υπαλλήλων που δεν έφαγαν τα νιάτα τους στις σκαλωσιές όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς αλλά μέσα στην καμαρίλα των κομματικών γραφείων.

Έχουμε και λέμε λοιπόν για τους τελευταίους προέδρους της ΓΣΕΕ: Χρήστος Πρωτόπαππας υπάλληλος Εθνικής Τράπεζας, Λάμπρος Κανελλόπουλος υπάλληλος Ολυμπιακής Αεροπορίας (το 1981 ήταν πρόεδρος της Ο.Α σε ηλικία 33 (!) ενώ από τα 35 του πρόεδρος του εργατικού κέντρου Αθηνών, δηλαδή πότε κόλλησε ένσημα ο άνθρωπος!), Χρήστος Πολυζωγόπουλος (παρά την προσπάθεια μου δεν υπήρξε δυνατό να εντοπιστεί η εργασιακή του προϋπηρεσία, πιθανόν να μην έχει εργαστεί ποτέ!), Γιάννης Παναγόπουλος (υποδιευθυντής Εθνικής Τραπέζης).

Αλλά και οι γ. γραμματείς της ΓΣΕΕ δεν διαφέρουν στην προέλευση τους αφού οι κύριοι Κ. Πουπάκης και Γ. Μανώλης προέρχονται από τον ΟΤΕ.

Tο θέμα είναι πως ανέχονται εργαζόμενοι χωρίς προνόμια, χωρίς μονιμότητα, που αμείβονται κάτω από το βασικό ημερομίσθιο όπως για παράδειγμα οι ντελιβεράδες που όλη μέρα διακινδυνεύουν στους δρόμους, οι εργάτες οικοδομής ή οι εργάτες σε ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες να εκπροσωπούνται από ανθρώπους που ουσιαστικά κάνουν το αγροτικό τους πριν μπουν στην λεγόμενη «κεντρική πολιτική σκηνή».

Εκτός από το θέμα υποαντιπροσώπευσης των εργαζομένων που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, επιβεβαιώνεται και η άποψη ότι ο συνδικαλισμός είναι μόνο για το δημόσιο τομέα καθώς ο τρόπος που στήνονται τα συνδικάτα και οι ομοσπονδίες ευνοούν μόνο τους επαγγελματίες του είδους που έχουν εξασφαλισμένο το μεροκάματο...

Share

Σχόλια  

 
#1 Τόλης Βουρβουτσιώτης 17-01-2011 09:50
Αυτή είναι μια κατάσταση που υπάρχει τα τελευταία 30 χρόνια. Ο συνδικαλισμός δεν είναι αυτό το "πράγμα". Οι συνδικαλιστές δεν ήταν ποτέ έμμισθες θέσεις στη προγενέστερη κατάσταση.Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι αυτός ο "συνδικαλισμός" των πατερούληδων των εργατών σχεδιάστηκε και προωθήθηκε από τα αστικά κόμματα για να μπορέσουν να ελέγχουν τις εργατικές κινητοποιήσεις (ελέω ΕΟΚ?). Χαρακτηριστικό παράδειγμα στα "καθ' υμάς" φίλε Μιχάλη είναι η ΔΑΚΕ η οποία δημιουργήθηκε με προτροπή του Μητσοτάκη γιατί "για να διεισδύσει η Νέα Δημοκρατία στους εργαζόμενους, θα πρέπει να αποκτήσει ενιαία συνδικαλιστική εκπροσώπηση στους χώρους εργασίας" (άσχετα αν τα σπάσαν το 1992 με τον ΟΤΕ). Αυτοί λοιπόν που περιγράφεις ουδεμία σχέση έχουν με το συνδικαλιστικό κίνημα (ΣΚ), πολύ δε περισσότερο ουδεμία σχέση έχουν με τους εργάτες. Το ΣΚ διαβρώθηκε από τα κόμματα και καννιβαλίστηκε από τα ΜΜΕ με σκοπούς και στόχους που τώρα είναι οφθαλμοφανείς.. . ("αν έχεις μάτια να τα δείς, αν εχεις χέρια να τ' αγγίξεις" που λέει ο ποιητής ο χιλιοτραγουδισμ ένος). Την μεγαλύτερη ευθύνη βέβαια την έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που άφησαν να συμβεί, αλλά -τι τα θες- πάντα έτσι δεν γίνεται? Πάλι τα ίδια να λέμε?
 
 
#2 ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 17-01-2011 16:57
Χωρίς να θέλω να διαφωνήσω μαζί σου (!) απλώς προσθέτω ότι τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους. Και η ΔΑΚΕ ιδρύθηκε προφανώς ως αντίπαλον δέος στην κυριαρχία των "κλαδικων" που στη δεκαετία του 80 ήταν καθεστώς παντού. Το θέμα είναι τι κάνουν οι εργαζόμενοι και πως ανέχονται την υποαντιπροσώπευ ση τους στα καθοδηγητικά τους όργανα. Διότι αυτοί οι επαγγελματίες συνδικαλιστές εκλέγονται διότι αυτοί που συμμετέχουν στα συνδικάτα είναι κυρίως αυτοί που ανήκουν στα ρετιρέ των ΔΕΚΟ και των τραπεζών...
 
 
+2 #3 Τόλης Βουρβουτσιώτης 17-01-2011 17:26
Το ζήτημα είναι αν τα "εκτρώματα" τύπου "πρόεδρος ΓΣΕΕ" αντιπροσωπεύουν το ΣΚ ή οι συνδικαλιστές της πιάτσας (οι οποίοι και δεν πληρώνονται από κανέναν και δεν θέλουν να γίνουν έτσι). Η απάντηση στο ερώτημα: "είναι καλό πράγμα μπαμπά ο συνδικαλισμός" είναι ο Παναγόπουλος ή η Κούνεβα? γιατί κι οι δύο συνδικαλιστές είναι αλλά στον έναν πετάξαν βιτριόλι και στον άλλον 150 χιλιάρικα (ουγκκσκκκυχχχγ κκ! ξέρεις πόσα μικρόβια έχουν πάνω τους τα χρήματα? -να κολλήσει κι ανθυγιεινά ένσημα...)
 
 
+1 #4 ΑΠ: Κατ' επάγγελμα συνδικαλιστέςΣΤΑΘΗΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ 30-01-2011 22:52
Οι συνδικαλιστες και εργαζόμενοι είναι η κοινωνία που ζούμε. Δεν αντιδρούσαν μέχρι τώρα εξυπηρετόντας τα (μικρο- ή μεγαλο-)συμφέρο ντα τους, "σεβόμενοι" την κομματική πειθαρχία...Τώρ α που ο "τσομπανης" αποφάσισε να αλλάξει τις συνθήκες ζωής είναι αργά και αν είσαι "πρόβατο" (για να μην αλλάξει η κατάσταση και μετά μπορεί να μην σε συμφέρει), είσαι συννένοχος στην διαμορφομένη κατάσταση.....Μ πορεί, λοιπόν, μαζί να μην τα φάγαμε αλλά τελικά μαζί διαμορφόσαμε την κατάσταση....
 

2009©Kavalacity.net