Εκτύπωση

Είναι μια ειρηνική επανάσταση εφικτή;*

Συγγραφέας: Ηλίας Γιαρματζίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Ηλίας Γιαρματζίδης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(5 ψήφοι, μέση τιμή 4.80 από τα 5 αστέρια)

bobΜε ένα καλά μονωμένο, κίτρινο φωσφορούχο καλώδιο σφηνωμένο στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου, βλέπω καλειδοσκοπικές εικόνες από την αγαπημένη ταινία της ζωής μου.

Από εκείνη που λένε πως σου αποκαλύπτεται μια τρομερή στιγμή λίγο πριν αποχαιρετήσεις τον κόσμο αυτόν, και που ο super σκηνοθέτης του προσωπικού μας Truman show έχει ξεσκιστεί για να μας την παραδώσει on time & flawless.

Η πειραματική μου εποχή έχει τελειώσει οριστικά, σκέφτηκα, όταν η πειραματική μου εποχή είχε τελειώσει οριστικά, μόνο που αυτό το πείραμα όταν ξεκινήσει δεν τελειώνει ποτέ. Και ξαναβρέθηκα να ψάχνω παλιές σημειώσεις, για πιθανώς ενδεχόμενα σενάρια εσωτεριστικών ανατροπών, με τις προβολές τους στους δρόμους των πόλεων και στα χίπικα λιβάδια. Οι προβολές δείχναν μέρες ηλιόλουστες με μουσικές που γράφαν στο θόλο του ορίζοντα, η σύνδεσή μας απόλυτη και έξω από κάθε επικοινωνία, λες και η επικοινωνία αυτή ήταν το εμπόδιο για να συνδεθούμε τόσο καιρό. Ούτε ονόματα υπήρχαν, ούτε ιδιαίτερη φούρια να προσκολληθούμε στο συγκεκριμένο,

αφού μια διάχυτη αίσθηση ελευθερίας μας παρέδιδε αμαχητί στο ρέον σύμπαν.

Έξω από τις αισθήσεις, τις ανάγκες και τις πεποιθήσεις στεκόταν σαν ινδιάνος σαμάνος, αυτάρεσκα, ένας κόσμος. Έτσι καθώς μας παρατηρούσε κολλημένος για ώρες - που φαίνονταν σαν αιώνες κλεισμένοι μέσα σε στιγμές - νώτιζε τα παράθυρα των ψυχών μας που καθώς ελευθερώνονταν από το συμβατικό, έγραφαν στο τζάμι κάτι καλικαντζάρικα χαμόγελα από την παιδική μας ηλικία.

Ξαφνικά, η μουσική που ως τότε έπαιζε σε έναν κοινό ρυθμό για όλους, εξατομικευόταν στο χαμόγελο του καθενός και μοιραζόταν σαν την πιο κρυστάλλινη καθαρή ενέργεια σε όλους. Στη σκηνή ανέβαιναν τότε μαζί ο Bob Marley με τον Raja Ram, οι Sex Pistols με τον Baz Luhrmann, ο Lennon με τον Mozart και όλες οι γνωστές φάτσες από πίσω. Μόνο που τώρα πια ο Μάρκος δεν έπαιζε ρεμπέτικο αλλά τα καλύτερα ψυχεδελικά που είχαν ακουστεί ποτέ, ο Sven Vath την πιο γαλήνια εκκλησιαστική μουσική του κόσμου και ούτω καθεξής. Τα πάνω έρχονταν κάτω χωρίς να υπάρχει κάποια ισορροπία για να ανατραπεί αφού η ρευστότητα ήταν η μόνη κατάσταση.

JFK
*
Αυτοί που αναδεικνύουν την ειρηνική επανάσταση ως αδύνατη, καθιστούν τη βίαιη επανάσταση αναπόφευκτη
JFK

Το τηλέφωνο που χτύπησε, το καλώδιο που αποσυνδέθηκε απότομα κι εγώ χαμένος να προσπαθώ να συγκολλήσω τις εικόνες καθώς τις περιέγραφα στο φίλο μου στην άλλη άκρη της γραμμής. “Ρε μαλάκα, τι χάπια παίρνεις, ξεκόλλα, βλέπεις τι παίζουν οι ειδήσεις;” με επανέφερε γρήγορα αυτός. “Ακόμη και οι Αμερικάνοι ξύπνησαν και έχουν καταλάβει τις πλατείες, εσύ ακόμα πιστεύεις πως θα μας σώσει ο Bob Marley;”

“Η πειραματική μου εποχή έχει τελειώσει οριστικά,” σκέφτηκα, όταν η πειραματική μου εποχή είχε τελειώσει οριστικά. Μα ακόμη κι αν το πείραμα έμεινε στη μέση, δεν μπορεί, κάποιοι-κάπου-κάποτε, παίζει να το ξαναβάλουν μπροστά…

Share

2009©Kavalacity.net