Εκτύπωση

κάνει κρύο στην ελλάδα

Συγγραφέας: Ηλίας Γιαρματζίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Ηλίας Γιαρματζίδης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

Άβαλον 10.03.2111

αυτό που πριν από μερικά χρόνια φάνταζε ως μεταφυσική δυνατότητα, η κορωνίδα της πολιτισμικής μας ανάπτυξης και το επιστέγασμα των προσπαθειών μιας ολόκληρης πόλης είναι και επίσημα γεγονός. ο υπερσυγκινητής είναι εδώ.

denkanei_kruo_stin_elladaόχι κάποια αφρικανική του έκδοση, που πιθανώς θα επικαλεστεί κάποιος που θέλει να υπονομεύσει το πραγματικό μέγεθος της επιτυχίας των αρχών, αλλά το γνωστό αμερικανικό μοντέλο, “hyper-e-motion iv” με όλα του τα αξεσουάρ (ενεργοποιητής δακρύων, παστίλιες σύγκρυου, δονητής ρίγους, βιοχημικά βοηθήματα, κτλ). αν και η απόφαση του συμβουλίου, (είχε τεθεί νωρίτερα και ως θέμα δημόσιας διαβούλευσης), υπήρχε εδώ και 3 χρόνια, βρέθηκαν επιτέλους οι χρηματοδοτικοί πόροι και η εγκατάστασή του θα ξεκινήσει άμεσα.

στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, όπου παρουσιάσθηκε το έργο με λεπτομέρειες, προβλήθηκαν αποσπάσματα από αντίστοιχα projects σε αμερική και ευρώπη. καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής, η ένταση υπήρχε διάχυτη στο χώρο, όπως και η περηφάνια που εύλογα γεμίζει τον κάθε κάτοικο της Άβαλον. η πόλη μας είναι μόλις η 13η στον κόσμο που θα διαθέτει τον περίφημο υπερσυγκινητή. όταν η μηχανή προβολής ξεκίνησε να παίζει αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις μαρτύρων μετά το άνοιγμα των στρατοπέδων του Άουσβιτς ή την πτώση της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι και αργότερα την επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Ν.Υόρκη, οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

«δεν πρόκειται απλά για ένα μηχάνημα που θα μας θυμίζει πως αισθάνονταν οι άνθρωποι στο παρελθόν» ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο δήμαρχος «αλλά για ένα εργαλείο

που παντρεύει τις θυσίες του χθες με τα επιτεύγματα του σήμερα». «ο “hyper-e-motion iv” αποτελεί τη σύγχρονη κιβωτό των ανθρώπινων δυνατοτήτων. οι ανθρώπινες αντιδράσεις που παρακολουθούσαμε στα ντοκιμαντέρ του national geographic δε θα μας φαίνονται πια ως μια γραφική απεικόνιση του πως αντιδρούσαν οι άνθρωποι του χθες σε συγκεκριμένα ερεθίσματα. θα αποτελούν στο εξής μέρος της δικής μας πραγματικότητας.»

αν και έχουν γραφτεί πολλές φορές θα κάνουμε κι εδώ μια σύντομη αναφορά στη λειτουργία του υπερσυγκινητή. πρόκειται για ένα θάλαμο ύψους 2 και εμβαδού 3 τετραγωνικών μέτρων όπου ο χρήστης καλωδιώνεται στο κεφάλι, τα χέρια, τα πόδια και τον αφαλό. την ώρα που στην οθόνη περνούν από μπροστά του αποσπάσματα από σκηνές πτώσης επιπέδου της ποιότητας ζωής διάφορων ανθρώπων, εκπέμπονται ηλεκτρομαγνητικά κύματα που ο συνδυασμός τους επιφέρει ένα αίσθημα ναυτίας στον χρήστη. μη φοβάστε, δεν πρόκειται να νιώσετε άσχημα. αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι οι στιγμές ναυτίας ακολουθούνται από μεγαλύτερα διαστήματα ευχαρίστησης και απόλαυσης (όταν εικονικά ο χρήστης μπορεί και παρέχει τη βοήθειά του στον συνάνθρωπο) έτσι ώστε να μένει στο τέλος με μια θετική συναισθηματική εντύπωση από τη συμμετοχή του σ’ αυτό που διαδραματίστηκε μπροστά του. αυτά τα ερεθίσματα μαζί με τη λήψη των κατάλληλα σχεδιασμένων βιοχημικών σκευασμάτων αποτελούν τη «συνταγή της συγκίνησης». όπως ακριβώς δηλαδή μαθαίνουμε μέσα από τη σχετική βιβλιογραφία για το πώς περιγράφεται το αίσθημα της συγκίνησης, της συμπάθειας, του συμπάσχειν, του αλτρουισμού, κτλ.

οι επιστήμονες που για χρόνια μελετούσαν την αντίδραση των ανθρώπων όταν συναντούν άλλους ανθρώπους σε κατάσταση δυσχέρειας, μπόρεσαν, κυρίως μέσα από το οπτικό υλικό, να αποκωδικοποιήσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. χαρτογραφώντας τις περιοχές του εγκεφάλου που δραστηριοποιούνται όταν αυτός αντιλαμβάνεται αντίστοιχα ερεθίσματα, μπόρεσαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας να προκαλέσουν τα ίδια συναισθήματα με αυτά που διακατείχαν τους ανθρώπους πολλά χρόνια πριν. «το να συναντά κανείς στο δρόμο έναν αναξιοπαθούντα ή το να διαβάζει στο internet για μαζικές απώλειες ανθρώπων, δεν αποτελούσε απλώς μια εκλογικευμένη προσέγγιση της διαδικασίας της ανθρώπινης φθοράς και αδυναμίας, όπως συμβαίνει σήμερα» δήλωσε ο Dr Warmblood. «αντίθετα προκαλούσε μια σειρά από βιοχημικές αντιδράσεις στις οποίες οφείλονται οι πράξεις αλληλοβοήθειας και συμπαράστασης για τις οποίες έχουμε τόσες πολλές αναφορές. αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να ήταν τόσο δυνατές ώστε κάποιοι άνθρωποι έφταναν μέχρι και στο σημείο να κλαίνε!»

από την άλλη, δεν έλειψαν ούτε και χθες οι αντιδράσεις. ο εκπρόσωπος της αριστεράς μίλησε για άλλο ένα «ξεπούλημα στο αμερικανικό κεφάλαιο, σε μια κρίσιμη στιγμή που χιλιάδες έλληνες ψυχολόγοι, βιοεπιστήμονες και τεχνολόγοι είναι άνεργοι», για να συμπληρώσει: «δεν γνωρίζουμε καν αν η παραμετροποίηση του υπερσυγκινητή έχει λάβει υπόψη της την ελληνική ψυχοσύνθεση, πολύ δε περισσότερο αυτή του κατοίκου της Άβαλον.» «πέρασαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνει ο ανθρωπίδης άνθρωπος αλλά μόλις λίγες χιλιάδες για να γίνει ο άνθρωπος ανδροειδές» ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου «αμετάλλακτοι» τονίζοντας πως η συγκεκριμένη συσκευή θα πρέπει να φέρει τη σήμανση ως «ύποπτης για μετάλλαξη».

σε κάθε περίπτωση ο “hyper-ev” αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με την αντίληψή μας για τον παρελθόν επιτρέποντάς μας να ‘δούμε’ με τα μάτια του χθές. πολύ σύντομα ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα είναι σε θέση να «νιώθει» τα αισθήματα που μας έκαναν εδώ και εκατομμύρια χρόνια να βρισκόμαστε ως είδος στην κορυφή της εξελικτικής ιεραρχίας. αυτό από μόνο του είναι ένα επίτευγμα αδιαμφισβήτητο.

ΥΓ: καθώς ανέτρεχα στα αρχεία του «σαν σήμερα» που έχουμε εδώ στο avaloncity.net έπεσα τυχαία σε μια είδηση που με έκανε να σταθώ πάνω της για λίγο. ακριβώς 100 χρόνια πριν, στα ψιλά των ειδήσεων γράφτηκε ένα μονόστηλο για το θάνατο 3 αστέγων στην περιοχή του Θησείου στην Αθήνα. οι άνθρωποι είχαν πεθάνει απ’ το κρύο. ο τότε δήμαρχος μίλησε για ανθρώπινη τραγωδία και για ανώνυμους θανάτους στο κέντρο της πρωτεύουσας που καταδεικνύουν τις αδυναμίες της οργανωμένης πολιτείας. σκέφτομαι πόσο χρήσιμος θα ήταν ο υπερσυγκινητής ακόμη και τόσο παλαιότερα για το δήμαρχο, τις αρχές, τη γειτονιά εκεί στο Θησείο, τις κοινωνικές υπηρεσίες. βασικά πόσο χρήσιμος θα ήταν για ολόκληρη την κοινωνία. ίσως και να μπορούσε να γλιτώσει εκείνους τους ανθρώπους απ’ το κρύο.

Share

2009©Kavalacity.net