Εκτύπωση

Στο σαλόνι μου κοιμάται ένας ξένος

Συγγραφέας: Ηλίας Γιαρματζίδης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Ηλίας Γιαρματζίδης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
Θεματική ενότητα: Το δίκτυο

sskeksΝωρίς το πρωί, ξάγρυπνος στο κρεβάτι. Στο σαλόνι μου κοιμάται ένας ξένος…Την τρώμε για τα καλά στη μάπα την κρίση. Σαν το σαράκι τρώει ανεπαίσθητα τα μικρομεσαία κεκτημένα της καθημερινότητας μας, μέχρι να μετατρέψει σε γραφικό το χαμόγελο στα χείλη μας. Προχθές το βράδυ γυρίζοντας σπίτι γύρω στις 11, από την Καλαμίτσα μέχρι το Περιγιάλι πέτυχα μόνο έναν άνθρωπο στο δρόμο και δέκα αυτοκίνητα. Γυρνούσαμε σαν κλέφτες… 

Και από αυτά μου μας κλέβει η νέα μας κατάσταση περισσότερο, φοβάμαι για την εμπιστοσύνη και εκτίμηση στους άλλους. Για την εγκατάσταση της καχυποψίας στις μεταξύ μας σχέσεις και την αλλοίωση των βασικών χαρακτηριστικών που μας κάνουν ανθρώπους. Είναι γνωστό πως όταν εκλείπουν οι συνθήκες που καλύπτουν τις βασικές μας ανάγκες (ένδυση, στέγη, τροφή), η κοινωνική μας συμπεριφορά διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των αναγκών μας αυτών. Το κάθε άτομο, χάνοντας τη θέση ισορροπίας του και επιδιώκοντας μία νέα, συγκλίνει σε συμπεριφορές που τα γονίδια και μιμίδιά του νιώθουν πιο ασφαλείς. Εννιά φορές στις δέκα, οι συμπεριφορές αυτές θα είναι από αυτές που ονομάζουμε συντηρητικές (και στην προκειμένη περίπτωση αυτό ακριβώς επιδιώκουν, να συντηρήσουν τις βασικές ανάγκες του ατόμου και συνεπώς το ίδιο το άτομο). Το να αντιμετωπίζει κανείς αυτή την αλλαγή στη συμπεριφορά των άλλων με απαξίωση σημαίνει έλλειψη κατανόησης και αποχή από την προσπάθεια συνεισφοράς προς τη λύση του προβλήματος.

Άνθρωποι με κουρασμένα βλέμματα, πόρτες κλειστές, μικρές και κοφτές αρνήσεις σε σύντομους διαλόγους, ανυπομονησία, εξάντληση της ανοχής στη διαφορετικότητα. Μπροστά στα κλειστά παράθυρα, ψάχνω για το στήριγμα, την πραγματική αφορμή για αλλαγή διάθεσης, την ανανέωση της εμπιστοσύνης μου στην ανθρώπινη κατάσταση. Αυτή δεν αργεί να ρθει.

couchsurfing

couchsurfingΌταν έκανα τα πρώτα μου κλικ στην ιστοσελίδα http://www.couchsurfing.org έσκασα ένα πηγαίο χαμόγελο διαρκείας για τα άτομα αυτά που έχουν το χάρισμα, την έμπνευση και τη διάθεση να δημιουργούν τις νέες κοινότητες ανθρώπων για το παρόν και το μέλλον. Το couchsurfing είναι μία διαδικτυακή κοινότητα στην οποία το κάθε μέλος της προσφέρει δωρεάν στέγη σε κάποιον ξένο όταν αυτός θέλει να επισκεφτεί την περιοχή στην οποία μένει. Μέσα από μία διαδικασία γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων για τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός, οικοδεσπότης και φιλοξενούμενος (αν και όχι πια με τις παραδοσιακές χρήσεις των όρων) αποφαίνονται για τη συμβατότητά τους ή μη ως άτομα που θα τους επιτρέψει να συγκατοικήσουν για το διάστημα της επίσκεψης και να γνωριστούν καλύτερα. Κάνοντας τα δικά σας κλικ στον ιστοχώρο θα ανακαλύψετε τα νέα ελπιδοφόρα δίκτυα ανθρώπων γεμάτων καλές προθέσεις και φιλοδοξίες. Θα γνωρίσετε μια κοινότητα που βλέπει μπροστά, και χαρτογραφεί ένα μέλλον βασισμένο στις ανθρώπινες συνεργασίες, τον αλτρουισμό και την ομαδική δουλειά.

«Αποδεχόμαστε ότι οι αντικρουόμενες απόψεις και συμπεριφορές μπορούν μερικές φορές να σταθούν εμπόδιο στη μεταξύ μας κατανόηση. Αντιμετωπίζουμε αυτό το εμπόδιο ως ευκαιρία». «Αναγνωρίζουμε ότι η ομαδική δουλειά μας βοηθά να κάνουμε τα πράγματα ευκολότερα και πιο γρήγορα. Ότι η ατομική μας ελευθερία γεννά την εξερεύνηση, την πολυμορφία και τις νέες προσεγγίσεις. Αγωνιζόμαστε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δύο αυτές θέσεις». «Σκοπός της επικοινωνίας είναι η ενότητα μέσω της αμοιβαίας κατανόησης. Για να πετύχουμε το σκοπό αυτό οφείλουμε να μιλάμε με ειλικρίνεια, εκφράζοντας τις ανάγκες και τα αισθήματά μας. Με τον ίδιο τρόπο οφείλουμε να ακούμε με ενσυναίσθηση και διάθεση να καταλάβουμε τον άλλο. Όταν προκύπτουν διαφορές και οι τόνοι ανεβαίνουν, κατανοούμε πως είναι πιο εύκολο να πάρει κανείς μια θέση σύγκρουσης αν και κάτι τέτοιο δεν προσφέρει στην επικοινωνία. Με υπομονή επιλέγουμε τη στάση που συμφιλιώνει

Και πάει λέγοντας. Φαντάζομαι πως δεν είναι η μόνη κοινότητα που κάνει πράξη την ανάγκη των ανθρώπων για να ζήσουν με τον τρόπο που ορίζουν οι ίδιοι. Μετά τη beat generation των 50es, τους hippies στα 60es και τους cyberpunks στα 80es η νέα αντικουλτούρα της νέας χιλιετίας, αυτή η new breed που προδιαγράφηκε με προσμονή από τους κοινωνικούς επιστήμονες της προηγούμενης γενιάς, συλλαμβάνεται στους κόλπους του διαδικτύου και μεγαλώνει όπου βρει πρόσφορο έδαφος. Είναι έτοιμη για δράση, πρόσχαρη, καλά πληροφορημένη και εφευρετική, με οικολογική συνείδηση και εκτίμηση στη διαφορετικότητα. Για να γίνετε μέλος, θα χρειαστεί μια μικρή από μέρους σας έρευνα στο χώρο, αναστολή των αναστολών και καλή διάθεση. Απλά ανοίξτε την πόρτα και καλωσορίστε τον ξένο που κοιμάται στο σαλόνι σας.


Share

2009©Kavalacity.net