Εκτύπωση

Αποδείξεις: φορολογική ελάφρυνση ή τεκμήριο ;

Συγγραφέας: Γιάννης Προμούσας.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Γιάννης Προμούσας γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
apodeikseis

Αν διαβάσετε προσεκτικά το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας θα προσέξετε ότι γράφει κάπου, «ωφέλεια λόγω αποδείξεων». Λυπάμαι αλλά δεν θα το ξαναδιαβάσετε !

Κάπου αλλού είναι γραμμένο και κάτι ακόμη, «Προστιθέμενη διαφορά δαπανών διαβίωσης». Ε! αυτό θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε και χρόνο με το χρόνο θα το νιώθουμε και θα το συνειδητοποιούμε καλύτερα.

Ύστερα από παλινωδίες ανακοινώσεων και διευκρινήσεων του υπουργείου οικονομικών και αφού προκάλεσαν για μια ακόμη φορά σύγχυση

και αναστάτωση στους Έλληνες φορολογούμενους, καταφέραμε να βγάλουμε ένα ουσιώδες αλλά λυπηρό συμπέρασμα. Όχι μόνο δεν θα πάρουμε επιστροφή φόρου από τη συλλογή αποδείξεων, αλλά θα πρέπει να συνεχίζουμε ανελλιπώς την «συγκομιδή» τους.

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουμε το 2012 για τα εισοδήματα του 2011, θα πρέπει να δηλώσουμε ένα ποσό αποδείξεων απλώς και μόνο για να εξασφαλίσουμε το αφορολόγητο μας. Το ποσό των αποδείξεων θα πρέπει να είναι ίσο με το 25% του συνολικού εισοδήματος για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ, ενώ για όσους δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό, θα πληρώνουν ποινή φόρου 10%. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να έχει 5.000 σε αποδείξεις. Σε περίπτωση που έχει 4.500, θα πληρώσει για τα 500 ευρώ, 50 ευρώ φόρο.

Για τα εισοδήματα του 2012, εκτιμάται ότι το όριο των αποδείξεων θα ανέλθει στο 50% του εισοδήματος. Στις αποδείξεις θα συμπεριλαμβάνονται εκτός από καταναλωτικά αγαθά, ΔΕΚΟ, γιατροί, φροντιστήρια κλπ. Εξετάζεται επίσης κατά πόσο θα συνεχίσει να έχει όφελος ο φορολογούμενος από έξοδα όπως τόκοι δανείου Α’ κατοικίας, ασφάλειες, ιατρικά έξοδα, φροντιστήρια ή ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν. Ένα είναι βέβαιο, ότι τα έξοδα αυτά θα αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης και θα πρέπει να δικαιολογείται η δαπάνη τους.

Τα παραπάνω μέτρα, όπως επίσης η χρήση της φοροκάρτας και η υποχρεωτική πληρωμή των ιδιωτικών υπαλλήλων μέσω τραπέζης, δείχνουν ξεκάθαρα τις διαθέσεις του υπουργείου. Όλα θα ελέγχονται ηλεκτρονικά και θα τεθεί πλέον σε πλήρη εφαρμογή το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες. Οι φορολογούμενοι θα καλούνται να αποδείξουν τι έκαναν τα υπόλοιπα χρήματα που απέμειναν από το δηλωθέν εισόδημά τους. Δηλαδή θα πρέπει να δηλώνουμε καταθέσεις, τυχόν επενδύσεις, ομόλογα, μετοχές, χρυσό κλπ. Με λίγα λόγια θα χρειαστούν αποδείξεις όχι μόνο για αυτά που ξοδέψαμε αλλά και για αυτά που αποταμιεύσαμε.

Ερώτημα: Κι αν κάποιος θέλει να φυλάξει τα χρήματα του στο σπίτι, τι γίνεται;

Share

2009©Kavalacity.net