Εκτύπωση

Σε τι κόσμο θα ζήσουν τα παιδιά μας !

Συγγραφέας: Γιάννης Προμούσας.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Γιάννης Προμούσας γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)
japan

Ο πρόσφατος σεισμός των 8,9 ρίχτερ στην Ιαπωνία, μας έκανε μάρτυρες μια τρομακτικής για τα σύγχρονα δεδομένα καταστροφής, που προκλήθηκε στη χώρα αυτή.

Βιώσαμε μέσω της τηλεόρασης δραματικές σκηνές, παρακολουθήσαμε καθηλωμένοι, απίστευτες εικόνες με ολόκληρες πόλεις και χωριά να εξαφανίζονται μέσα στην δίνη του εγκέλαδου και των παλιρροιακών κυμάτων που προκάλεσε το τσουνάμι. Είναι στα αλήθεια τρομακτικό, σου προκαλεί δέος και φόβο όταν συνειδητοποιείς πόσο μικροί και πόσο αδύναμοι είμαστε μπρος στην τιτάνια δύναμη της φύσης. Η φύση μας προειδοποιεί, μας τρομάζει, μας τιμωρεί κατά καιρούς, αλλά εμείς οι «έξυπνοι» κατά τα άλλα άνθρωποι, εμείς «τα πολιτισμένα και εξελιγμένα» όντα του πλανήτη δεν την ακούμε.

Αλήθεια,  θα λάβουμε αυτή τη φορά το μήνυμα; Θα σταματήσει επιτέλους

η εγκατάσταση των φονικών πυρηνικών αντιδραστήρων; Είναι ανάγκη να αναθεωρήσει η  Ευρωπαϊκή ένωση, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα, τη θετική μέχρι σήμερα στάση τους στη παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικών εργοστασίων. Υπάρχουν πολλοί  και σύγχρονοι μέθοδοι παραγωγής ενέργειας, αλλά πρωτίστως μέθοδοι φιλικοί προς το περιβάλλον. Είναι καιρός οι ηγέτες του G20, να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους, να αφήσουν στην άκρη το κέρδος και να σκεφτούν το πλανήτη Γή. Αν δεν είναι πλέον αργά !

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής,  εξαιτίας του φονικού σεισμού. Ο κόσμος στους δρόμους του Τόκιο, είναι σε κατάσταση πανικού. Ποιοί; Οι Ιάπωνες, ο ορισμός της ψυχραιμίας! Τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των super market, υπάρχει έλλειψη πετρελαίου σε πολλά  πρατήρια, οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι συνεχείς, ο κόσμος κυκλοφορεί έντρομος με προστατευτικά μαντιλάκια στο πρόσωπο, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ένα μέρος  του πληθυσμού έχει εκτεθεί ήδη σε ραδιενέργεια. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για μια χώρα πρωτοπόρο της πυρηνικής τεχνολογίας, μια χώρα με  υψηλό επίπεδο ασφάλειας, μια χώρα που έχει εφαρμόσει όλες τις διεθνείς συμβάσεις και βέλτιστες πρακτικές, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του κινδύνου για τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη και κυρίως για εμάς που βρισκόμαστε επάνω στο σεισμογενές ρήγμα της ανατολικής Μεσογείου.

Φαίνεται πως το Τσερνομπίλ, δεν έγινε μάθημα στις τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες και κυρίως στη  Ρωσία. Στις 12/5/2010,η χώρα αυτή υπέγραψε συμφωνία με την γείτονα Τουρκία, για την κατασκευή πυρηνικής μονάδας στο Ακούγιου – κοντά στις ακτές του Αιγαίου - μη λαμβάνοντας υπόψη τους ότι η περιοχή είναι σεισμογενής και αδιαφορώντας για την μετατροπή της Μεσογείου σε δρόμο  μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων. Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται μάλιστα για την κατασκευή ενός ακόμη πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία, τη στιγμή που πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές για τους κινδύνους που εγκυμονεί το απαρχαιωμένο εργοστάσιο του Κοζλοντούι.

Είναι καιρός πλέον, να σταματήσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγωνιούν για την προστασία του Ευρώ. Τώρα όσο ποτέ άλλοτε, είναι η στιγμή  να νοιαστούν λίγο για την προστασία του περιβάλλοντος, να κλείσουν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια, να ανασταλεί η κατασκευή νέων και να στραφούν επιτέλους προς τις ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές εξοικονόμησης ενέργειας.

Κι εμείς οι απλοί πολίτες, οι άμεσα θιγόμενοι, τα θύματα αυτής της ιστορίας, τι κάνουμε μπρος σε όλα αυτά; Μένουμε αμέτοχοι και αδρανείς, παρακολουθώντας απλώς τα γεγονότα ; Μήπως είναι καιρός να δράσουμε και να αντιδράσουμε; Να ανασυνταχτούμε και να συσπειρωθούμε με τις οικολογικές και ακτιβιστικές οργανώσεις;

η ώρα έχει πάει 12:10 τα μεσάνυχτα. Σταμάτησα το γράψιμο και πήγα διπλά στο παιδικό  δωμάτιο. Τα  δυο μου παιδιά  κοιμούνται αμέριμνα. Στέκομαι για λίγο και τα κοιτώ στο μισοσκόταδο, καθώς αυτά απολαμβάνουν γαλήνια το γλυκό τους ύπνο. Τα σκέπασα και τα χάιδεψα, ύστερα έσκυψα και τα φίλησα,  προσπαθώντας ίσως να απαλύνω λίγο τις ενοχές μου. Νιώθω στα αλήθεια ένοχος!

Θεέ μου,  σε τι κόσμο θα τα αφήσουμε να ζήσουν...

 

 

 

Share

Σχόλια  

 
+1 #1 ΑΠ: Σε τι κόσμο θα ζήσουν τα παιδιά μας !Δημήτρης Φουρτούνας 16-03-2011 11:24
oraio to arthro kai poli eystoxes oi paratiriseis sou..
 

2009©Kavalacity.net