Εκτύπωση

Οι Γερμανοί ξανάρχονται!

Συγγραφέας: Γιάννης Προμούσας.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Γιάννης Προμούσας γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(0 ψήφοι, μέση τιμή 0 από τα 5 αστέρια)

Ύστερα από την σύνοδο της 4ης Φεβρουαρίου και τις αποφάσεις που ελήφθησαν εκεί, υπάρχουν πλέον βάσιμες ενδείξεις ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την χρεοκοπία... με το αζημίωτο βέβαια!

merkelΤο τοπίο θα ξεκαθαρίσει όταν θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις κατά την εαρινή σύνοδο κορυφής, στις 24 και 25 Μαρτίου. Απ’ όσο διαφαίνεται στον ορίζοντα, οι πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης είναι διατιθέμενες να «βοηθήσουν» στη διάσωση των φτωχότερων όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Τι ήταν όμως αυτό που άλλαξε την στάση αυτών των χωρών και ειδικότερα της Γερμανίας; Ποιο είναι το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα μας;

Το τελευταίο μήνα τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας δέχτηκαν τρομερές πιέσεις εκτοξεύοντας τα επιτόκια δανεισμού σε απαγορευτικά επίπεδα. Μπρος στο κίνδυνο λοιπόν μιας πιθανής

κατάρρευσης της Ευρωζώνης, η Γερμανία άλλαξε τη στάση της και αποδέχτηκε τελικά αυτό που εδώ και μήνες απέρριπτε. Την σύσταση ενός μηχανισμού διάσωσης, ώστε να αναστραφεί το κλίμα στις αγορές ομολόγων. Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση των εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δίνοντας συγχρόνως το πράσινο φως, ώστε το ίδιο το ταμείο να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Κάτι τέτοιο μπορεί σαφώς να οδηγήσει  σε μείωση του χρέους μας, διότι η τιμή που θα επαναγοράζει η Ελλάδα θα είναι χαμηλότερη από εκείνη της έκδοσης.

Η αποδοχή όμως της Γερμανίας να αλλάξει τη στάση της, αποτελεί ουσιαστικά και το πρώτο αγκάθι στα όσα πρόκειται να διαδραματισθούν τους επόμενους μήνες. Στην ουσία μιλάμε για μια αναβάθμιση του ρόλου του Βερολίνου στα ενδοκοινοτικά δρώμενα, καθώς η χώρα αυτή θα έχει ένα σημαντικό ρόλο, υποβαθμίζοντας ακόμη και αυτό των Βρυξελλών. Δεν αποκλείεται να δούμε στο μέλλον σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο διακυβερνητικής «συνεργασίας» των χωρών μελλών. Η εξάρτηση της χώρας μας θα είναι τέτοια, που δεν θα μπορούμε να αρνηθούμε υποδείξεις και αλλαγές σε θέματα δημοσιονομικής-οικονομικής πολιτικής. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, θα μας υποχρεώσουν σε μια πολυετή λιτότητα και σε κατεπείγουσες μεταρρυθμίσεις στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας. Πρόσθετες αλλαγές στη φορολογία, στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κρατικές δαπάνες και στις κοινωνικές παροχές. Ως αντάλλαγμα όλων αυτών θα λάβουμε τις εγγυήσεις που προανέφερα και αλλαγές στο τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρέους, καθώς και την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων.

Το σχέδιο της Μέρκελ, το οποίο ονόμασε «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολλές και επίπονες μεταρρυθμίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι αποφάσεις για τις μεταρρυθμίσεις αυτές θα λαμβάνονται από την Ευρωζώνη και όχι από το κράτος μέλος, το οποίο θα υποχρεωθεί να τις ενσωματώσει στο εθνικό του δίκαιο μέσα σε 12 μήνες. Προβλέπει επίσης φορολογικές αλλαγές, θέτοντας ως κύριο στόχο την προσέγγιση των συντελεστών στη φορολογία των επιχειρήσεων μέσα στη ζώνη. Ως ελάχιστος συντελεστής, υπολογίζεται ότι θα καθοριστεί το 20%. Σημαντική δημοσιονομική αλλαγή θεωρείται και ο καθορισμός ενός ανώτατου ορίου δημόσιου ελλείμματος. Κάτι που εφαρμόζει ήδη στη χώρα της η Μέρκελ, θέτοντας ως όριο από το 2016 το 0,35% του ΑΕΠ ετησίως.

Αφήνω για κερασάκι το συνταξιοδοτικό. Συγκεκριμένα όλες οι χώρες – μέλη θα κληθούν να προσαρμόσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής. Συγκεκριμένα συζητείται κάτι για το 67ο έτος ηλικίας, κάτι που έχουν ήδη καθορίσει οι Γερμανοί και οι Ισπανοί.

Αν τα καταφέρουμε λοιπόν να ζήσουμε έως τότε, να είστε βέβαιοι ότι θα πηγαίνουμε στη δουλειά υποβασταζόμενοι από το μπαστουνάκι μας, θα πίνουμε πρώτα το χαμομηλάκι μας, θα φοράμε τα γυαλιά με τους 17 βαθμούς πρεσβυωπία και θα αρχίζουμε με όρεξη, τσαγανό και παραγωγική διάθεση την εργασία μας. Τώρα αν κάποιος καταφέρει να ζήσει έως τα 70, θα χαρεί και 3 χρονάκια τη σύνταξη του.

Άντε, καλοφάγωτη!

Share

2009©Kavalacity.net