Εκτύπωση

Γιάννη μου το καντήλι σου 6

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Ταμπάκης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αλέξανδρος Ταμπάκης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

giannis-kantiliΜου γράφεις ότι  βρήκες την (επόμενη) γυναίκα της  ζωής σου καθώς και ότι σου φαίνεται ακαταλαβίστικη η θεωρία της σχετικότητας που σου ανέφερα στο τελευταίο μου γράμμα...

Δεν θέλω να μου ανησυχείς. Άσε με να σου μιλήσω σαν επιστήμονας προς επιστήμονα, φέρνοντας ένα απλό παράδειγμα, ώστε να σου αποδείξω πως λειτουργεί η σχετικότητα στα ολοκληρωτικά κοινωνικοοικονομικά καθεστώτα που η ριμάδα η τύχη

μας έριξε να ζούμε καθώς και το πώς αυτά συνδέονται με την τετριμμένη καθημερινότητά μας.

Να αρχίσω με κάτι φαινομενικά άσχετο. Οσονούπω θα είμαι  και πάλι άνεργος. Στη συνέχεια θα το συσχετίσω με τις τελευταίες εξελίξεις  της ερωτικής σου ζωής. Η μέλλουσα αγαπημένη είναι Γαλλίς. Συνομήλικη μας, καθώς δηλώνεις και συμφοιτήτρια σου. Μου γράφεις επίσης ότι η κατοικία των μελλουσών πεθερικών σου βρίσκεται στα προάστια της πόλεως των φώτων (το του φωτός είναι μια παρερμηνεία που με την πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στο πατρικό της τσούπρας θα αποσαφηνίσω μια και καλή).  Ας τα προσθέσουμε όλα αυτά μαζί: Σκιαγραφούμε το προφίλ μιας μέσο(προς μεγαλό)-αστής που για να ξεκινάει σπουδές οικονομικών λίγο πριν τα τριάντα της, σημαίνει πως κάποια περιουσιακά στοιχεία τα κατέχει. Αν συνυπολογίσουμε τον τόπο καταγωγής, εξάγουμε ότι δεν πρόκειται για νεόπλουτη, αντιθέτως η οικογένειά της κατέχει την αυτή οικονομική διάσταση για κάποιες δεκαετίες.

Και έρχεται η ώρα του συμπερασματικού ερωτήματος: που στηρίζονται οικονομικά οι παραδοσιακές μεγαλοαστικές της χώρας των καμαμπεροφάγων; Απάντηση: στην κατοχή γης.

Δεύτερο ερώτημα: ποια κομμάτια γης θεωρούνται οικονομικά συμφέροντα εκεί, και γιατί; Δεύτερη πληρωμένη απάντηση: στην Νότια Γαλλία όπου και οι πιο φημισμένοι αμπελώνες.

Συμπερασματικά η  μάνα της συμπαθέστατης μάλλον είχε προικώο κάποιο χωραφάκι αλά vigne το οποίο ελπίζουμε όλοι εμείς που σε αγαπάμε, να μεταβιβάσει στην κόρη. Και για να ολοκληρώσω τον δαιδαλώδη συλλογισμό μου, υπενθυμίζοντας την αφορμή αυτού, 16 σειρές νωρίτερα, καταλήγω:

Και τρύγο κάνω.

Αγάντα Γιάννη μου


Share

2009©Kavalacity.net