Εκτύπωση

Γιάννη μου το καντήλι σου...

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Ταμπάκης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αλέξανδρος Ταμπάκης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

Καλό μήνα, αν χαίρεσαι που φορτώθηκες έναν ακόμη στην απαρέκκλιτη πορεία σου προς τον τάφο. Είναι πάντως γραμμένο στον αστικό κώδικα τιμής να ευχόμαστε στην αρχή του μήνα όπως θα θυμάσαι, διότι διάβασες  και Ζαμπούνη στα νιάτα σου. Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες της Eυγενείας. Καλή κοπέλα πάντως, συμμαθήτρια την είχαμε, και πρέπει να την τιμάμε.

giannis-kantiliΈτσι είναι Γιάννη μου και μην επιμένεις. Βέβαια εσύ έφυγες για το νησί που αντί για καφέ πίνουν νεροζούμι, και έκαναν το δεύτερο ενικό ίδιο με το δεύτερο πληθυντικό και καθάρισαν από ευγένειες και τα τοιαύτα. Αλλά εδώ, που ακόμα να παραδεχθούμε ότι ο εθνικός καφές είναι αντιδάνειο από τους απέναντι κινδυνοφέροντες, που τον δανείστηκαν με τη σειρά τους από τους Άραβες, τέτοιες γραμματικές ακροβασίες δεν φτουράνε.

Και λέμε τα σύκα, περίπου σύκα. Εδώ λοιπόν που διδάσκουμε πολιτισμό, ακόμα και με το στανιό, δεχόμενοι τις απατεωνιές πιο πολιτισμένων από εμάς, ιδιαίτερα στην περίπτωση που μιλανε σπαστά ελληνικά, που τυχαίνει πολύ σικ εξ' απ' ανέκαθεν.

 

Τσάμπα έφαγε τα νιάτα του ο Ραφαηλίδης να γράφει για τη στοιχειώδη αισθητική: από την λεξικολογική ανάλυση του όρου έπρεπε να ξεκινήσεις ο άνθρωπος.  Εδώ τα έχουμε κάνει όλα ένα. Και χαζοχαρούμενοι και εγκεφαλικοί. Οξυζενέ και προβληματισμός μηδενικού βάθους. Και με τον παπά και με τον διάβολο.Βέβαια, αυτά μπορεί και να ταυτίζονται, αν δεν αποτελούν τα άκρα ενός διαλεκτικού δίπολου, που λεν και οι φοιτήτριες της φιλοσοφικής. Άσε που έχεις το δικαίωμα να αναιρέσεις όποτε θέλεις προηγούμενες δηλώσεις σου. Με τα δίκια σου, θα μου πεις! Και οι κομμουνισταί που δεν το έκαναν, είδαμε πόσο "πρόκοψαν: Ποιο σπάνιοι από πρόσληψη στο δημόσιο χωρίς βύσμα έγιναν.

Βγαίνει λοιπόν μια  θεσμικά νομοθετημένη μοσχαροκεφαλή, με ύφος και συμπεριφορά τραμπούκου, και ορίζει τι είναι σωστό. Καλά κάνει, θα μου πεις, μιας και κάποιος έπρεπε να βγει να το κάνει. "Αφού δεν βγαίνεις εσύ, θα βγει αυτός", έτσι πάει.

Και άμα κάνει λάθος;

Ε, τότε θα βρεθεί κάποιος πιο θεσμοθετημένος να τον κάνει ντα! Θα συσταθεί και μια επιτροπή για να γίνει σφαιρική αποτίμηση του γεγονότος και των συνεπειών του. Και θα βγει και κανένας υπουργός να κάνει καμιά από εκείνες τις δηλώσεις που δεν έχουν ξανακουστεί στην πλάση τούτη, τύπου καταδικάζουμε την βία από όπου και να προέρχεται.

Και κάθομαι και αναρωτιέμαι από πιο σημείο του ορίζοντα ξεπροβάλλει η αναθεματισμένη η βία. Λες, αυτονών να τους έρχεται με το ταχυδρομείο;

Μπορεί, τι να πω... ίσως γι’αυτό να μην έχουν προβλήματα με τις γυναίκες τους. Τους τελειώνει η βία από το ψυγείο, αυτές οι ανεπρόκοπες δεν παν να πάρουν φρέσκια και όλα μέλι-γάλα.

Ενώ εμείς που την γεννάμε από μέσα μας, σαν το γλίσχρο ιστό, οι αράχνες, δεν ξεμένουμε ποτέ από στοκ. Αμα μας την δώσει, κατεβάζουμε καντήλια, μπινελίκια και άλλα μικροαντικείμενα, και ξεδίνουμε.

Όχι παίζουμε...Έτσι δεν είναι, ορε Γιάν’;

Share

2009©Kavalacity.net